Статии

Проф. Пламен Гацов: Сърдечно-съдовата недостатъчност е завършекът на много други заболявания, които в голямата си степен са лечими

Сърдечно-съдовите заболявания имат социална значимост и роля за влошените здравни и демографски показатели на България. Mесец май е наситен със събития, посветени на сърцето. Как се променя животът на пациентите със сърдечна недостатъчност в България и каква е ролята на иновациите в лечението и проследяването на пациентите със сърдечна недостатъчност? Ето на такива въпроси отговоря пред Dir.bg проф. д-р Пламен Гацов, дм Председател на Работната група по сърдечна недостатъчност към ДКБ. Началник кардиологична клиника, II-ра МБАЛ, гр. София.

 

- Професор Гацов, какво трябва да знаем като "А" и "Б" за сърдечно-съдовата недостатъчност?
- Трябва да знаем, че сърдечно-съдовата недостатъчност е завършекът, образно казано, на много други заболявания, които в голямата си степен са лечими. Там е големият шанс на съвременната кардиология, че състояния като артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, клапанни пороци, които могат да бъдат лекувани своевременно, водят до сърдечна недостатъчност, ако не сме достатъчно активни в тяхното лечение. Така че сърдечната недостатъчност е, образно казано, крайната спирка на множество недобре лекувани сърдечно-съдови заболявания.

Pin It

проф. Иво Петров: България е лидер по лечение на остър миокарден инфаркт, причинен от мръсния въздух

Страната ни е лидер по лечение на остър миокарден инфаркт, причинен от мръсния въздух. Това каза националният консултант по инвазивна кардиология проф. Иво Петров по време на форума „България е първа по смъртност в ЕС заради мръсен въздух“, организиран от БАЗП, БЛС, БАПЗГ и БЧК. „Замърсения въздух е всеобхватен рисков фактор, защото ние не можем да се защитим като не дишаме, за разлика обаче от тютюнопушенето, което е личен избор“, допълни още проф. Петров. Думите му бяха подкрепени и от други водещи специалисти пулмолози, кардиолози.

Членът на УС на БЛС д-р Нели Нешева представи позицията на съсловната организация, в подкрепа на усилията за намаляване на вредното влияние на фините прахови частици, които предизвикват кардиологични, неврологични заболявания, белодробни и онкологични заболявания, диабет II тип. "Ние като  представители на съсловието сме готови да помагаме. Най-важното обаче трябва да се свърши от страна на общините, местната власт, които трябва да се грижат за чистотата на въздуха. Ние имаме желанието да си помагаме. Отговорните към обществото хора трябва да застанем зад тази кауза и да изискваме местната власт да си свърши работата в срок“, коментира д-р Нешева.        

Присъстващите, сред които имаше представители и на Асоциацията на автомобилните производители, се обединиха около Меморандум за сътрудничество и партньорство, който предстои да бъде подписан.

Pin It

Доц. Добрин Василев: За първи път АHA награди българи за научен принос в областта на кардиологията

Доц. д-р Добрин Василев завършва медицина в Медицински университет – Плевен през 1998 г. През 2008 г. придобива специализация по инвазивна кардиология по образователен грант на Европейската асоциация за перкутанни сърдечносъдови интервенции във Варшава, Полша, а през 2011 г. и специализация по кардиология от Медицинска академия – София. Доц. Василев има дългогодишен опит в лечението на пациенти, инвазивната диагностика и терапия в областта на кардиологията. От 2014 г. е началник на клиниката по кардиология в УМБАЛ „Александровска”. Доц. Добрин Василев е член на Европейското дружество по кардиология, на Българско дружество по интервенционална кардиология, на работната група за изследване на тромбозата към Европейското дружество по кардиология и др. През миналата година Клиниката по кардиология получи награди за две клинични проучвания от American Heart Association. От Zdrave.net се срещнахме с доц. Василев, за да разкаже както за наградите и проучванията, които прави, така и за удовлетворението от работата с науката и пациентите.

 

Доц. Василев, разкажете повече за наградите, които получихте в САЩ.

 

През ноември месец миналата година участвахме на научните сесии на American Heart Association (АHА), може би най-голямата и влиятелна кардиологична асоциация в света. Нивото на научните публикации е най-високо в света и най-трудно се пробива. Лично аз от 2007 г. участвам във всички големи научни форуми в света със собствена, българска, продукция - презентации, постери, абстракти. Едва през 2018 г. имам приети два абстракта от АHА, не бях успявал никога досега. И двата абстракта получиха награди. За единия постер-абстракт получихме т.нар. Travel Grant, т.е. АНА ни спонсорира в размер на 2500 долара, за да го представим.

Pin It

Д-р Иван Маджаров: Кризата с кадрите в България ще се задълбочава все повече

На всички критични места, каквито са спешните отделения, би трябвало да има добре работеща физическа охрана. Нормално е да се очаква, че пациентите могат да реагират и малко по-неадекватно, защото са болни, но ние трябва да сме направили всичко възможно да бъдат защитени работещите на тези места. Това каза председателят на БЛС д-р Иван Маджаров пред bTV по повод напускащите заради агресията срещу тях медици от филиала на ЦСМП в Горна Оряховица. По думите му всеки собственик на лечебно заведение, независимо дали е общинско, частно или държавно, трябва да вземе мерки както за сигурността на работещите, така и за сигурността на тези, които идват да потърсят помощ там.

Pin It

Проф. Иво Петров: Предстои грандиозно навлизане на дигиталните технологии в медицината

Всичко започва преди 35 години, когато той влиза да следва медицина, вместо да се бори за едно от 6-те места във Факултета по философия на Софийския университет. Лекарската професия идва в живота му "случайно - както често става при момчетата" и е по-скоро "плод на ентусиазъм". Този порив обаче се оказва стъпка към сериозна международна кариера в областта на кардиологията. Проф. Иво Петров оставя зад гърба си една изключително ползотворна в професионален план година. 53-годишният лекар записа името си и в световната медицина след рисково и трудно поставяне на стент и уникално спасяване на пациент с разкъсана аорта чрез безкръвна операция. Заради този медицински успех, а и заради дългогодишната си работа по спасяването на хиляди човешки животи, проф. Петров е и сред номинираните в класацията "Мъж на годината" на Дарик Радио.

Pin It

Председателят на НАК Антон Вълев: Брекзит ще доведе до изчезването на много лекарства от пазара

След излизането на Великобритания от Европейския съюз цените на лекарствата най-вероятно ще се увеличат, но не това е най-големият проблем. По-сериозният проблем е свързан с единната европейска регулация по регистрация на лекарствата. Това заяви пред БНР председателят на Националната аптечна камара Антон Вълев. „Т.е. част от лекарствата ще изчезнат, защото британските фирми ще трябва извънредно да регистрират своите лекарствени продукти за територията на Европейския съюз наново“, обясни той и посочи, че тази процедура отнема доста време и пари. „В момента, докато бяха член на ЕС, фирмите производители имаха облекчен общ европейски метод за регистрация, а сега ще трябва като външни за Европейския съюз да регистрират и това всъщност води от една страна до оскъпяване, да, от друга страна, ще се стартират едни дълги и бавни процедури по регистриране на лекарствените продукти отново и всъщност тази процедура на практика ще доведе до пълен отказ на лекарствата на пазара“, коментира Вълев, като отбеляза, че това важи за всички държави от ЕС, а не само за България. По думите му, това е пример за създаване на общоевропейски проблем, свързан с понякога неособено гъвкавото европейско законодателство.

Pin It

Д-р Дечо Дечев: В медицината не се плаща за чувства, а за резултат

Редките заболявания у нас трябва да бъдат изведени в национална програма и за лечението им да се заплаща от отделен фонд, а не от НЗОК. Тази теза застъпи управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев в предаването "Лице в лице" по bTV в коментар на проблемите около лечението на децата със спинална мускулна атрофия у нас. Припомняме, наскоро на българче с това заболяване кандидатства за лечение в Румъния, но такова му бе отказано от румънска страна. Родителите на детето, както и представители на пациентска организация заявиха, че отказът се дължи на недоверие към нашата Здравна каса.

Запитан какво е решението на проблема, д-р Дечев заяви: „Решението преминава през това първо да не прехвърляме отговорността на някой, който за проблема няма никаква вина”. Той обясни, че тези дейности би трябвало да се заплатят от румънската каса на болницата в Румъния, а българската каса след това да плати на румънската каса. „Изказа се твърдение, че румънската каса отказва да плаща, защото българската каса имала непогасени задължения и ни нямали доверие. Затова уточнявам: към днешна дата българската каса има задължение от 28 хиляди лева към румънската каса, а румънската каса има задължение към българската каса в размер на 88 хиляди лева, тоест около 3.5 пъти повече, отколкото ние към тях”, подчерта за пореден път управителят на НЗОК.

Pin It

д-р Николай Брънзалов: Семейните лекари изчезват и никой не се интересува от това

Д-р Брънзалов, наскоро излезе информация, че пациенти не могат да открият личните си лекари. Каква е причината за подобни твърдения, които зачестяват по празниците?

 

Според нормативните уредби ние сме задължени да описваме на видно място в амбулаторията местата и телефоните, където да ни търсят, когато отсъстваме. И ние сме хора – отсъстваме, взимаме си отпуски, разболяваме се. Затова се изисква на видно място да посочим кой е заместникът ни и къде да ни търсят извън обявения график. В този ред на мисли трябва да кажа, че пациентите освен права, имат и задължения. Едно елементарно задължение на пациента е, след като си е избрал личен лекар, поне да му знае графика и да знае къде да потърси лекарска помощ извън него.

 

Това е изискване на Касата, но то не работи. Карат ни да си лепим по стените какво ли не, а никой не го чете. Този проблем е решен по следния начин: независимо в коя част на България се намират хората, независимо в какво населено място – голямо или малко, след като там има открита практика на общопрактикуващ лекар, е упоменато към кого да се обръщат хората извън работния график. Личният лекар не е задължен да отговаря на всеки по телефона, още повече да лекува по телефона, което освен това е опасно. Терапия се назначава, след като се проведе преглед, а по телефона никой не може да преглежда въпреки модерните технологии.

 

Затова, макар че този проблем отдавна е решен, всеки път, когато се зададат малко повече почивни дни накуп, се оказва, че пациентите не могат да си намерят личните лекари. Тиражирането на подобни твърдения създава негативно отношение към лекарите, а ако пациентът си запише или снима с телефона си графика на лекаря, както и кой и къде го замества, този проблем няма да го има.

Pin It

Германски здравен министър поиска спиране на миграцията на лекари в ЕС

Европейският съюз би трябвало да обмисли регулация, за да спре държавите членки да си крадат една от друга лекари и други специалисти, заяви германският министър на здравеопазването Йенс Шпан, цитиран от "Ройтерс". "Мога да ги разбера. Швейцария е богата страна. Но едно е ясно - в Германия има недостиг на такива специалисти. А след това полските доктори идват да работят в нашата страна, което води до недостиг на лекари в Полша", отбелязва министърът пред швейцарския таблоид "Блик ам зонтаг". "Това не може да е правилно. Затова трябва да помислим дали има нужда от създаване на нови правила за привличането в чужбина на хора с определени професии от ЕС, но без да поставяме фундаментално под въпрос свободното движение в Европа", изтъква той. Шпан допълва, че в момента има такива споразумения със Световната здравна организация, които могат да послужат като модел, но не посочва кои са те, нито как биха могли да се прилагат в рамките на ЕС. На въпрос дали Германия може да поиска обезщетения от Швейцария, която не е член на ЕС, за обучението на германски доктори, отишли да работят в конфедерацията, министърът отговори, че не планира подобна мярка.

Pin It

Д-р Пикавет: 5.9 милиона пушачи вече са се отказали от цигарите и са преминали на IQOS

Д-р Патрик Пикавет е Директор научни и медицински въпроси във Филип Морис Интернешънъл. Д-р Пикавет ръководи екипа, който отговаря за изготвяне и изпълнение на научни и медицински стратегии, свързани с Продуктите с намален риск (ПНР). Преди това Патрик е ръководил програмата за разработване на клинични проучвания за ПНР на Филип Морис Интернешънъл.

 

Д-р Пикавет, бихте ли споделил новите данни, получени от 6-месечното клинично изпитване на ФМИ, проведено в САЩ?

 

Нашето 6-месечно клинично проучване, или т.нар. проучване за реакция на излагане, е първото по рода си клинично проучване от такъв мащаб с цел пряка оценка на намаления риск от бездимния продукт при пушачи, които преминават на него в сравнение с продължителното пушене.

 

Това клинично проучване е шестмесечно многоцентрово проучване в САЩ, което включва настоящи пълнолетни пушачи, които продължават да пушат  (брой участници= 496) и пушачи, които преминават на IQOS (брой участници=488) за период от шест месеца. Участниците в проучването са пушачи, които нямат намерение да спират да пушат.

 

Основно проучването изследва набор от осем първични крайни точки за клиничен риск, които са избрани поради епидемиологичната си връзка със заболявания, свързани с пушенето, като сърдечни заболявания и заболявания на белия дроб. За тези крайни точки е известно, че се повлияват негативно от пушене и според научната литература се очаква да се подобрят шест месеца след спиране на пушене.

 

Основна цел на проучването бе да се покажат подобрения във всички осем първични крайни точки със статистически значими изменения в сравнение с продължителното пушене в поне пет (от осемте) крайни точки за клиничен риск.

 

Проучването изпълни основната си цел: всички първични крайни точки за клиничен риск се изменят в посока на спиране на пушене за период от 6 месеца от преминаване на IQOS, като статистически значими изменения се наблюдават при пет от осемте крайни точки в сравнение с продължителното пушене. Важно е да се отбележи, че проучването изпълни основната си цел, въпреки че една част от потребителите на IQOS, участващи в проучването, употребяваха и цигари. Освен това в това проучване събрахме и анализирахме и данни за няколко допълнителни крайни точки за клиничен риск. Тези резултати осигуряват по-общ контекст и подкрепят изводите, направени на база осемте крайни точки за клиничен риск. Повече информация за проучването може да намерите на www.clinicaltrials.gov (код на проучването: NCT02396381).

 

Резултатите от проучването потвърждават и допълват данните от други наши изследвания, като целият набор от данни за IQOS,  получени до момента, показва убедително, че пълното преминаване на IQOS, макар че не е безрисково, е много по-добрият избор и представлява по-малък риск от вредно въздействие в сравнение с продължителното пушене.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки