Компенсиране на хаоса в подзаконовата нормативна уредба ще е едно от най-големите предизвикателства пред новия екип начело на Министерство на здравеопазването. Това заяви пред Zdrave.net адвокатът по медицинско право Мария Шаркова. Потърсихме мнението й по повод отмяната на редица медицински стандарти, националната здравна карта и като цяло ситуацията, пред която се налага да работят лечебните заведения с оглед честата промяна на законодателството, регулиращо здравеопазването у нас. „Ситуацията определено е усложнена“, категорична бе тя. „На колегите в Министерство на здравеопазването ще им се наложи за много кратко време да изработят много медицински стандарти, които да заменят отменените и съответно да спазят стриктно процедурата по издаването им, защото всички стандарти се отменят на процедурни основания, а не се разглеждат въобще по същество от ВАС. Тоест, не се разглежда „субстратът“ на стандарта, а единствено редът за неговото издаване“, отбеляза тя.

 

Припомняме, само в последните месеци в съда „паднаха“ стандартите по хирургия, кардиология, гастроентерология, медицинска онкология, акушерство и гинекология и редица други. Адвокат Шаркова коментира още, че прекалено честата промяна на законодателството в сферата на здравеопазването ограничава възможностите за създаването на съдебна практика. „В резултат, когато възникнат някакви спорни казуси, за нас като адвокати няма възможност да прочетем различни съдебни решения, за да разберем какво смята съдът, защото съдът дори не е имал време да се произнесе по такъв спор“, обясни тя. „Когато излезе един медицински стандарт, веднага съответната клиника трябва да прецени дали отговаря на заложените в него изисквания и ако има разминаване, това означава моментално на това отделение да му се наложи да „навакса“, защото в противен случай ще слезе едно ниво по-надолу, което ще се отрази и на договора му с касата“, посочи тя.

Адвокат Шаркова коментира и отмяната на Националната здравна карта на първа инстанция от Върховния административен съд, като прогнозира, че това решение най-вероятно ще влезе в сила – или защото Министерство на здравеопазването няма да го обжалва, или обратното – ще го обжалва, но ще последва решение на петчленен състав, което ще потвърди становището на по-долната инстанция. Тя припомни и решението на Конституционния съд по казуса, според което разпоредбите в Закона за лечебните заведения, свързани с Националната здравна карта, не противоречат на Конституцията, тоест те продължават да съществуват в Закона за лечебните заведения. Това означава, обясни адвокатът, че ще трябва да се пристъпи към процедура по създаване на нова здравна карта, което само по себе си ще бъде тежка задача за министерство на здравеопазването. „Това ще се отрази и на договорите, които районните здравни каси сключват с лечебните заведения, защото на практика националната здравна карта определяше броя на леглата в дадената област, за които НЗОК сключва договор“, отбеляза тя, като не пропусна да отбележи и факта, че наредбата за критериите и реда за избор на болници, с които НЗОК сключва договори, също е във „висящо състояние“ във ВАС. „Ако този сбор от подзаконови нормативни актове отпадне, със сигурност ще се отрази на договорите с изпълнителите на болнична медицинска помощ“, посочи тя.

 

На въпрос няма ли да се стигне до ситуация на „вакуум“, ако националната здравна карта отпадне и се стигне до създаването на нова, адвокат Шаркова отбеляза, че на практика тя е създавала един лимит в броя на леглата по отделните специалности. „Липсата на здравна карта, както и на наредба, която да определя по какви критерии да работи здравната каса, означава, че този лимит не съществува, тоест Здравната каса ще трябва сключва договори с болниците, докато се уреди този въпрос без ограничения в броя на леглата“, разясни тя.

 

Във всеки случаи на екипа в Министерство на здравеопазването няма да му е лесно при така създалата се ситуация, но и ние трябва да подходим с разбиране, обобщи тя, като предположи, че вече е създадена организация в ресорното ведомство по тези въпроси. „Към момента има около 20 съдебни решения в една и съща насока и е достатъчно само да се спазят забележките в тях, за да не се допускат отново тези пропуски“, допълни още адвокат Шаркова.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки