Всички директори на районните здравни каси ще трябва да представят отчети пред централното ръководство и Надзорния съвет на фонда за разпределение на бюджетите на лечебните заведения по места. Това става ясно от стенограма от проведеното на 26-ти май заседание на надзорниците, а поводът е възникналото напрежение заради намаляването на средствата на болниците в цялата страна, както и проблемът, касаещ направленията в извънболничния сектор. Според новия председател на НС на касата Кирил Ананиев в работата на РЗОК цари буквално "пълно безхаберие". По време на заседанието се дискутира фактът, че бюджетите на отделните болници вече се разпределят от РЗОК по места, като представителят на синдикатите в надзора д-р Иван Кокалов изказва мнение, че това няма да има никакъв ефект и ще доведе до куп проблеми.

 

„Това, дето им го дадохме, няма да има никакъв ефект, а ще ни натовари точно с такива един куп проблеми, които ще се генерализират и всеки един ще вика – горе са виновни, така са ни го дали, тъй че не знам до колко това беше правилно, но от гледна точка да не ни корумпират се съгласихме, че няма да го правим ние, а ще бъде под наше наблюдение. Само че ние се оказа, че не сме готови за наблюдение“, коментира той. В тази връзка д-р Кокалов отбелязва, че е нужна регулярна информация как се развиват извънболнична и болничната помощ и изобщо финансовите потоци.

 

Отговорът на председателя на Надзорния съвет на НЗОК Кирил Ананиев е, че контролът е на много ниско равнище. „Пълно безхаберие има по отношение на тази дейност. Не знам дали и ние не трябва да пипнем нашия Закон за здравното осигуряване и да въртим директорите от една в друга районна каса“, посочва Ананиев. От своя страна управителят на НЗОК д-р Глинка Комитов заявява, че всяка една районна каса трябва да предостави информация как разпределят средствата за всяко едно лечебно заведение. "Да го сложим тук на масата пред Надзорния съвет и да видим спазени ли са правилата", посочва управителят на фонда. Става ясно и че проверките на контрольорите по места не се осъществяват по заложения на централно ниво алгоритъм, защото за целта е нужна нормативна промяна. „Само миналата седмица три пъти не е допускан екип в едно лечебно заведение за проверка. За такова лечебно заведение в закона трябва да бъде записано, че веднага се прекратява договора. Бил командировка шефът на болницата и затова не ги допускат. Ние ги правим предложенията, законодателните, но не ги приеха“, дава пример в тази връзка директорът на касата. 

 

От своя страна другият представител на синдикатите Теодор Василев повдига въпроса за липсата на достатъчно кадри в системата на РЗОК, посочвайки: „Дори да махнем директора на касата Х, трудно ще намерим по-добър или ще има някаква конкуренция между кандидатите. Така че трябва да има механизми да не могат персоните да се чувстват удобно“.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки