Лечебните заведения за болнична помощ, които провеждат лечения за злокачествени заболявания, трябва да разполагат с автоматизирана система за подготовка на инфузионни разтвори, съобщи пресцентърът на Националната здравноосигурителна каса. Това е мярка за по-рационално разходване на скъпите медикаменти за химиотерапия, която беше предвидена и одобрена още в Национлания рамков договор от началото на годината, поясниха от касата за "Дневник". Чрез новата апаратура, с която всяка специализирана болница и онкологичен център трябва да се сдобие, ще стане възможно много прецизно комбиниране на медикаментите за химиотерапия за повече пациенти, така че да няма излишъци. Заради това преди месец касата пренаписа и правилата, по които се изчисляват необходимите дози за всички пациенти на дадено лечебно заведение, вместо индивидуалните.

Сега флакони от определени медикаменти се ползват само за един пациент и остатъкът се изхвърля, докато чрез автоматизираните и полуавтоматизираните системи за смесване и дозиране, ще стане възможно ползването и на остатъка от опаковките за други пациенти, поясняват още от касата. Част от болниците вече разполагат с такава апаратура, но вече и останалите се задължават да си я осигурят, най-късно до 1 януари 2018 г. Представители на пациентски организации разказаха за "Дневник", че автоматизираните дозатори биха могли да имат и много по-значима роля за пациентите, на които им се налага химиотерапия, но касата не я е предвидила и одобрила. В пълния си вариант, какъвто се ползва масово в Западна Европа, добавка към автоматизирана система позволява онкоболният да се прибере вкъщи по време на вливанията вместо да лежи в болницата, като вземе със себе си машинка, която дозира и продължава терапията. Същевременно, за да има места в болниците за всички онкоболни у нас, процесът се ускорява изкуствено и вредно. По правило химиотерапията трябва да продължи 2-3 денонщия, но в българската практика е по-популярно да се прави ударно в рамките на 12-15 часа, заради което и натоварването върху пациентите е по-голямо и с повече нежелани ефекти, поясняват запознати.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки