Самотниците с високо кръвно налягане или диабет са 16% по-застрашени от преждевременна смърт в сравнение с бракосъчетаните хора със същите хронични заболявания. Това са установили кардиолози от Aston Medical School след анализ на медицинските досиета на над 1 милион британци за 14 години назад, съобщава Би Би Си. Учените от Астън наблюдавали наличието на всички основни рискови фактори за сърдечно-съдовата система като тютюнопушене, високо кръвно налягане, висок холестерол, диабет, наднормено тегло, заседнал начин на живот, фамилна обремененост и напреднала възраст. Оказало се, че при сходни други показатели и наличие на диабет, високо кръвно или висок холестерол, хората, които имат съпруг или съпруга, са по-здрави и живеят по-дълго от тези, които нямат. Не е търсена закономерност обаче дали бракът е щастлив, или не. Изследвани са възрастовите групи на 50-, 60- и 70-годишните.

Данните не показали същото предимство за здравето при тези, които живеят с партньор или със съквартиранти, разделените, разведените или овдовелите. Резултатите от проучването потвърждават предишното изследване на кардиолозите от Медицинския университет в Астън, което показва, че по-голям процент от женените оцеляват след сърдечен удар отколкото хората, които нямат дългосрочен партньор. Освен това прекарват по-малко време в болницата и се възстановяват по-бързо от сърдечно-съдовия инцидент от другите. Според ръководителя на проучването д-р Пол Картър обяснението е, че, от една страна, да имаш човек, на когото държиш, те стимулира да се грижиш по-добре за себе си, и от друга - че чуждата подкрепа при възстановяване от здравословни проблеми или за поддържане на добра форма е ключова. Това пък означава, че и без да е женен, човек може да полага усилия заради близките си, както и да се научи да търси помощ и да разчита на тях в трудните моменти по отношение на здравето си.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки