Близо 600 души дневно се нуждаят от преливане на кръв в България, като 200 от тях са деца. Това каза зам. генералният директор на Българския червен кръст д-р Надежда Тодоровска пред "Фокус" по повод Световния ден на безвъзмездното кръводаряване и донорство, който се отбелязва днес. По думите ѝ се наблюдава увеличение на хората в младежка възраст, които даряват доброволно кръв. По думите ѝ обаче българинът е готов да дари кръв, но да знае за кого и защо му е необходима и все още не го прави без конкретна акция или повод. "Много често обществото не знае, че кръводаряването не само не е вредно, а е полезно.

Това е голям минус, защото от страх хората понякога не отиват да даряват кръв. Това отнема не повече от 30 минути, а кръвта се възстановява за 3-4 седмици изцяло. Костният мозък се стимулира и всички се подмладяват. Затова е Европа кръводаряването е естествено, хората даряват, защото знаят, че помагат на някой друг и в същото време правят добро и на себе си", обясни д-р Тодоровска. Тя посочи, че днес няма специално организирана кръводарителска акция, а хората могат да даряват кръв, както винаги, в Националния център по трансфузиология и хематология в София и в специализираните пунктове или лечебни заведения в другите градове на страната. "Около 450 мл кръв могат да спасят до 3 живота", припомни още д-р Надежда Тодоровска.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки