Отслабването често е трудно постижима цел заради съвременния начин на живот, а ненаситният апетит усложнява задачата. Виновен за това е мозъкът, твърдят мнозина експерти. Нещата обаче могат да се променят по схема, предложена  благодарение на учени от САЩ, които са открили как човешкият мозък прави спазването на диета още по-мъчно, пише в. "Дейли експрес", цитиран от БТА. Специалисти от Медицинския център "Бет Израел Дийкънес" към Харвардския университет са установили как мозъкът управлява глада и ненаситния апетит. Желанието те да бъдат удовлетворени с много храна датира още от времето на пещерните хора. Съвременният начин на живот обаче не изисква енергията, необходима за бягство от мечка например, и тъй като храната обикновено е в изобилие, ненаситният апетит лесно ни подтиква към преяждане.


Авторите на настоящото изследване са идентифицирали механизма, чрез който невроните, активиращи чувството за глад, влияят върху отдалечени неврони, играещи роля в решението дали да реагираме или не на хранителни позиви. Специалистите смятат, че проучването им ще помогне за разработването на нови терапии за потискане на ненаситния апетит при хора със затлъстяване. Откритието на американските учени подкрепя идеята, че инсуларният кортекс участва във вземането на решение дали си струва храната да бъде "преследвана". При здрави хора въпросният мозъчен регион повишава активността си в отговор на позиви за хранене, но не и след наяждане. При пациенти със затлъстяване или страдащи от хранителни разстройства, свързани с проява на ненаситен апетит, механизмът е объркан, както са показали и предишни проучвания.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки