"Най-важното нещо, за да успееш при откриването на нещо ново в която и да е сфера, според мен е желанието да помагаш на хората. Това е, което ме мотивира близо пет години да правя опити, за да намеря начин раните да зарастват по-бързо". С този стремеж и след множество опити докторът по физиология Евелина Важейо от Швеция успява да направи своята малка стъпка в медицината - докато е докторант, тя открива, че раните могат да зарастват буквално за 24 часа, ако на мястото се поставят млечнокисели бактерии, експресиращи различни човешки терапевтични протеини.

 

Евелина Важейо от Швеция открива, че раните могат да зарастват по-бързо, ако на мястото се поставят млечнокисели бактерии, експресиращи различни човешки терапевтични протеини.


Днес Евелина Важейо има стартираща компания Ilya Pharma, която с помощта на изследвания от Университета Упсала и Шведския университет по селскостопански науки, се опитва да превърне откритието в патентовано медицинско изделие. Стартъпът е реализиран с подкрепата на Европейския институт за иновации и технологии (EIT) към Европейската комисия и бе представен на годишната конференция за иновации на института в Париж.

Малки биореактори върху раните

"На раните, които не са третирани, им трябват дни, а понякога и седмици, за да зараснат. Опитите ни с мишки показват, че малки рани, третирани с човешките терапевтични протеини, се затварят видимо на следващия ден", разказва Евелина Важейо. Човешките терапевтични протеини се доставят на място в раните чрез живи млечнокисели бактерии, действащи като малки биореактори. Според учените това е много ефективен от гледна точка на разходите начин за доставка на биологични лекарства, който разчита на лиофилизирана формула с добра стабилност. "Млечнокиселите бактерии се възстановяват непосредствено преди употреба чрез добавяне на малък обем вода", обяснява Евелина Важейо.

 

За ползите от откритието

Лечението по този метод е насочено към функцията на тъканно-резистентни имунни клетки, а механизмът за ускорено излекуване е определен от учените. "Ползите от иновацията могат да бъдат най-големи при хората с диабет, при които могат да се появят и хронични рани. Изследват се и заболявания на стомашно-чревния тракт като например раздразнените черва", обяснява Евелина Важейо. В момента се правят поредни изследвания за възможностите раните да зарастват с помощта на млечнокисели бактерии, експресиращи различни човешки терапевтични протеини. Предстои откритието да кандидатства за медицински патент.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки