Първият в България Център за допълваща грижа за деца с ревматични заболявания и техните родители отвори врати тържествено днес в столичната болница по детски болести "Проф. д-р Иван Митев". Центърът ще е част от Клиниката по ревматология, кардиология и хематология в детската болница, но в него извън лекарската помощ децата и близките им ще могат да се консултират с различни специалисти, психолози и арт терапевти, както и да получат всякаква информация и идеи за контрол на заболяването.

Около 60 хил. души в България страдат от автоимунното заболяване ревматоиден артрит, което причинява хронично възпаление на ставите. Над 900 са децата с тази болест, като при тях заболяването протича агресивно и може да доведе до инвалидизация. Националната здравноосигурителна каса поема на 100% лечението на децата с тази болест, като реимбурсира и най-съвременните биологични терапии, но остава проблемът със социалната им изолация, посочиха от Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит (АПРА), която е създателят на новия център за помощ на деца с ревматични болести.

По думите на председателя Роза Чеглайска днешният повод е само началото на усилията за осигуряване на комплексна грижа за децата с ревматични заболявания. В центъра ще се провеждат лекции от специалисти, ще има и редовни занимания по арт терапия за желаещите. Инициативата е получила подкрепата на здравни институции, включително на депутати и на Националната здравноосигурителна каса. "Ние не трябва да позволяваме децата да се инвалидизират. Те трябва да изживеят своето детство", коментира Роза Чеглайска.

 

Актрисата Стефания Колева е лице на инициативата

© Дневник

Актрисата Стефания Колева е лице на инициативата

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки