Ефективното управление и разходване на средствата от здравноосигурителните вноски ще бъде основен приоритет на новия управител на здравната каса. Той планира нова правна регламентация, с която да се уреди правото на касата да налага контрол върху партньорите си и в която да се предвидят планови и внезапни проверки във всички болници, които да се извършват съвместно с регионалните каси, агенцията за Медицински одит на здравното министерство и Националната агенция по приходите.

 

Това беше първата точка от изложението на кандидата за управител на Националната здравноосигурителна каса д-р Камен Плочев при изслушването му пред парламентарната комисия по здравеопазването. Той беше единственият номиниран от управляващата партия ГЕРБ след оставката на Глинка Комитов, така че се очаква кандидатурата му да бъде одобрена в пленарната зала още утре или в петък. Комисията днес я подкрепи с пълно мнозинство.

 

Плочев, който сега е началник на катедрата по инфекциозни болести във Военномедицинска академия, заяви, че ще спазва закона, но няма да допуска административен тормоз над пациентите. Освен това ще се опита да реши този "сериозен административен проблем с огромния брой писма от болниците, с които са заринати НЗОК и РЗОК". По думите му болничните директори, на принципа на плачещите деца смятат, че ако пишат повече писма, ще получават повече пари. 

Бъдещият управител смята, че реалното потребление на медицински услуги ще проличи и ще се нормализира след въвеждането на личната електронна здравна карта, където не може да се излъже за обема на извършената дейност. По думите му сега това е проблем в по-малките населени места - как навсякъде се извършват най-скъпоструващите инвазивни процедури, попита риторично той. Ако обаче само за експеримента се намалят цените на клиничните пътеки, които сега са по няколко хиляди лева, вероятно ще спрат да се извършват с такава честота, предположи той.

 

Друга цел, която си постави бъдещият шеф на НЗОК, е касата да бъде пълноправен участник в преговорите за цени и услуги, вместо просто каса или вид банкомат. По думите му сега разходите са толкова големи и нерационални, че сякаш "плащаме за бутикова услуга, а получаваме стандарт "Илиянци". Затова той подкрепя идеята на Надзорния съвет на НЗОК да се създаде специално аналитично звено към касата с актюер и рисков мениджър за преценка на разходите.

 

В личен план се представи като "човек, женен от повече от 50 години, с две деца и един внук, но никой не тръгна по стъпките на медицина, защото бяха наплашени от моя пример". Мандатът на Плочев като управител на НЗОК, след като бъде одобрен в пленарната зала до края на тази седмица, ще продължи до 12 май 2020 г. В момента временен управител на здравния фонд е подуправителят Димитър Петров.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки