Румъния трябва да приеме закон за ваксините и да реформира здравеопазването, за да предотврати по-нататъшното разпределение на епидемията от морбили, която вече уби 32 души, заявиха от здравното министерство. Цяла Европа затяга правилата за ваксинации, след като спадът на имунизирането доведе до скок в случаите на морбили, варицела и заушки, пише агенция "Ройтерс". 224 202 деца на възраст между 9 месеца и 9 години все още не са ваксинирани срещу морбили в Румъния. От началото на епидемията държавата е регистрирала 8246 случая на разболели се деца и възрастни. Най-много загинали има в западните окръзи, в които процентът на имунизациите е под 50%.

Спадът във ваксинациите бе отбелязан през последните две години – заради откази на родителите, но и заради недостиг на медикаменти. Румъния няма национална база данни с децата, които трябва да бъдат имунизирани, а хиляди села нямат достъп до основно здравеопазване. В доклад на здравния министър Флориан Бодог, предаден на премиера Михай Тудосе, се посочва, че "ваксинационното покритие" е спадало непрекъснато през последните десет години, а нивото на смъртност от започването на епидемията от морбили е по-високо от средното - 4 случая на хиляда спрямо познатото от медицинската литература средно ниво от 1-2 случая на хиляда, посочва информационният сайт "Зиаре", цитиран от БТА.

В документа се споменава, че във всяко населено място, където има риск от разболяване, са намерени пространства за организиране на центрове за ваксинация. По този начин ще бъдат организирани 964 центрове за ваксинация, в които ще работят 1929 лекари и 2080 медицински сестри, се посочва в доклада. В сряда здравният министър уволни мениджърите в районите с ниска степен на ваксинации и обяви, че правителството ще обсъди проектозакон по темата. За да се спре разпространението на морбили, е необходимо поне 95% от населението да е преминало през двустепенна имунизация. През 2016 г. 86% от румънците са имали първата доза от ваксината, а 67% - и втората.

 

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки