Проф. д-р Камен Плочев е новият управител на Националната здравноосигурителна каса. Той беше избран с пълно мнозинство на днешното пленарно заседание в парламента като кандидат с изрядни документи и квалификация, но и като единственият кандидат изобщо. Името му беше предложено от управляващата партия ГЕРБ с аргумента, че има дългогодишен опит като ръководител във водеща медицинска структура и познава здравеопазването отблизо. При предварителното му изслушване за поста пред здравната комисия в сряда, Плочев обеща, че ще се бори за повече контрол над разходите на касата и за по-рационално харчене на публичните средства за здраве. И преди да заеме този ключов пост, Плочев от години е в публичното пространство като един от най-уважаваните експерти по инфекциозни и заразни болести у нас. Той обикновено е човекът, който се появява в кадър в тежка екипировка, когато има уплах за някоя рядка смъртоносна болест на територията на България и успокоява, че ситуацията е под контрол.

Биография


Камен Плочев е роден на 23 октомври 1951 г. в София (преди 66 години).

Завършва медицина в Медицинската академия в София и през 1979 г. започва работа във ВМА, където развива цялата си кариера. През 2001 г. заема длъжността началник на Клиниката по инфекциозни болести, на която е и досега.

Междувременно придобива образователна и научна степен "доктор" през 1995 г., доцент през 2001 г., доктор на медицинските науки през 2012 г. и професор през януари 2013 г. Специализирал е в областта на инфекциозните болестти в Германия, Белгия, Холандия и др., както и в "Здравен мениджмънт".

Работил е като преподавател по епидемиология и инфекциозни болести във Военна болница – Русе (1979-1980 г.), като клиничен ординатор по инфекциозни болести във ВВМИ (1980-1984 г.), преподавател по инфекциозни болести във Военна болница - Русе (1984-1985г.), асистент в Инфекциозна клиника – ВММИ (1985-1988 г.), заместник-началник на Инфекциозна клиника (1988-1991 г.), заместник-началник (1991-1994 г.) и началник на Центъра по имунология към ВМА (1994-2000 г.), началник на КИБ – ВМА.

Проф. Плочев има излезли от печат 2 дисертационни труда, 3 монографии, 21 глави от книги (5 учебници), 73 научни публикации в реферируеми списания и др., или общо 121 научни публикации, от които 47 преди хабилитацията и 74 след хабилитацията като доцент.

Член е на Съюза на учените в България, Научното дружество по имунология, Научното дружество по инфекциозни болести, Международното общество по СПИН, Международната асоциация по клетъчен анализ.

През 2000 г. проф. Плочев е избран за член на Националния експертен съвет по СПИН и полово предавани болести, както и за член на Европейското дружество по инфекциозни болести и микробиология. Национален консултант е по инфекциозни болести към НЗОК през 2002 г.

В личен план самият той се представи като женен човек от над 50 години, с две деца и един внук.


Архив от 2008 г.: <a href="http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2008/08/21/540947_/" target="_blank">"Дневник" гостува на Плочев</a> в инфекциозното отделение на ВМА

 

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки