Специализираното звено "Антикорупция" при Софийска градска прокуратура (СГП) привлече като обвиняем директора на Столичната здравноосигурителна каса (СЗОК) Биляна Пенева-Стоянова. Тя е разследвана за три случая, в които е упражнила принуда спрямо служители на институцията. Първият случай е от средата на май миналата година. Тогава тя принудила свой служител да завиши или отнеме броя на точките на определени индикатори и по този начин да се завиши бройката на леглата на лечебното заведение. Стоянова е поискала от подчинения си да изготви нов протокол, като лично е диктувала точките по съответните индикатори и не му е дала възможност да отрази в протокола резултатите от извършена преди това от него проверка на университетската болница "Софиямед". Пет месеца по-късно принудила друг свой служител да състави неверен протокол след извършена от него проверка на МБАЛ "Сердика". Той установил, че има увеличени хоспитализации на 7 човека, но Стоянова му е заповядала да запише, че само двама човека са надвишили бройката от 12 хоспитализации. Съгласно алгоритъма, Здравната каса заплаща само 12 хоспитализации.

 

Стоянова е изтъкнала обстоятелството, че няма как от лечебното заведение да знаят за превишените хоспитализации, игнорирайки факта, че всеки пациент има досие и не е дала възможност на служителя да отрази в протокола от проверката действителното положение в болницата. На 7 юни тази година директорът на СЗОК е принудила свой служител да състави протокол с невярна информация след проверката му в "Специализирани болници за рехабилитация- Национален комплекс" ЕАД-филиал Банкя. Вместо установеното нарушение за условията и реда за оказване на болнична помощ, тя поискала той да напише, че резервационната система е същата като лист на чакащи. Стоянова лично е диктувала съдържанието на протокола, използвайки професионална неопитност на служителя си, като му е обяснила, че така трябва да се изготвя подобен документ. За всяко едно от престъпленията е предвидено наказание "лишаване от свобода" до 6 години. Спрямо обвиняемата е взета мярка за неотклонение "подписка".

 

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки