Започват широки обществени дебати по няколко ключови за здравеопазването въпроси като демонополизацията на Националната здравноосигурителна каса, за смяна на модела за определяне на заплащането на медицинските кадри и селективното договаряне на касата с лечебните заведения. Освен това ще бъдат изготвени подробни анализи за потенциалните ефекти от диагностично-свързаните групи в болниците, за извеждането на дейности в доболничната помощ, за здравната електронна система, за потребностите на населението в аптечната мрежа и други. Тези и още приоритети изброи министърът на здравеопазването Николай Петров, като цитира управленската програма, която кабинетът "Борисов" прие в началото на август.

Ще представим нов модел за заплащане в здравеопазването, но това ще стане след широк диалог с всички заинтересовани, каза Петров. "В момента заплащането на труда на лекари и медици е една енигма - има места, където възнагражденията са добри, другаде - те са трагични. Няма ясен регламент откъде идват парите, обикновено са чрез клиничните пътеки, а в тях странното е, че няма перо труд. Ще направим работна група, за да видим колко ще бъде остойностен този труд, тъй като това е деликатна материя. Компетентността на лекаря трябва да се обвърже с обема на неговата работа", коментира пред журналистите министърът на здравеопазването.

По думите му това ще отнеме поне няколко месеца, а до края на тази година от него се изисква да представи и нов модел за управление на болниците и за договоране със здравната каса. За всички тези задачи той ще разчита на експертните анализи, по които вече се работи, уточни той. По отношение на демонополизацията, Петров поясни, че това ще е изключително сложен въпрос, който ще се гледа от експертите успоредно на всички останали промени и преостойностяването на медицинските дейности. Министерството вече е събрало опита на чужди държави с демонополизация на обществени здравни фондове - и добрия и лошия, затова не иска да избързва с решението, стана ясно от думите на министъра.

Сред приоритетите на ведомството се предвиждат още и стимули за повишаване на събираемостта на здравните вноски; въвеждане на Национална аптечна карта, но не като регулаторен механизъм, а като информационен; също и усъвършенстване на лекарствените политики; мерки за повишаване на компетентността на здравните работници. Ще се акцентира върху профилактиката и извънболничната помощ, дигиталните възможности за следене на разходите и ще се работи за бързо въвеждане на цялостната електронна система в здравеопазването, изброи още Николай Петров.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки