На пресконференция проф. Николай Петровпредстави приоритетите си за управление в сектора.

Лимити

"Идеята е да направим така че да няма лимити за болниците. На база на ясни критерии и добър контрол да няма смисъл от лимит“, заяви той, като уточни, че целта е вместването в средствата, с които  се разполага, но без необходимост от налагане на лимити. В тази връзка проф. Петров посочи, че искането на БЛС в бюджета на НЗОК за догодина да залегнат повече близо 400 млн. вече е входирано. „Бюджетната процедура все още не е започнала, но предполагам, че може да подкрепим това искане. Ако с тези пари можем да се справим, лимитите може да паднат въобще“, отбеляза проф. Петров. „Амбицията ни не е да отделим една група болници от други и тях да ги оставим безлимитни, защото това първо не е законно и след това не е справедливо" - с тези думи той коментира и идеята за отпадането на лимитирането в някои лечебни заведения, като за пореден път обясни, че тя все още е на етап обсъждане и посочи, че в разговорите участват и представители на Министерство на финансите.


Селективно

От думите му стана ясно, че идеята за селективно сключване на договор между болниците и НЗОК отново излиза на дневен ред. Припомняме, тя беше лансирана от Петър Москов. Здравният министър беше категоричен, че селективното договаряне трябва да се базира на критерии. Те обаче тепърва трябва да бъдат изработени, като според проф. Петров е малко вероятно правилата да станат факт до пролетта на следващата година. „Който покрие най-високо качество и има нужда например от определен пакет урологична помощ и този пакет се дава най-добре от болница Х, касата сключва договор с нея, а останалите нямат договор. Здравната карта ще предопредели възможността за поява на нови лечебни заведения – това не означава, че всички, които са вече приети, са бетонирани завинаги. Точно тези критерии за качество ще могат да дадат основанието на което да се свали от обществен ресурс даден болница и ресурсът да се даде на някоя нова, която предлага това качество“, разясни проф. Петров.

Tой беше категоричен, че е нужна система, която да не завиши от човешкия фактор. Припомняме, в момента се чака окончателно становище на ВАС за бъдещето на националната здравната карта. Според проф. Петров тя е нужна, за да има регламент за нуждата от лечебни заведения у нас. „Законово нещата са сложени така, че да няма право който и да е министър да откаже разрешение за дейност“, категоричен бе той и зададе въпроса дали страна като България с население от седем милиона души има нужда от над 300 болници. Проф. Петров уточни, че в изработването на критериите  за договаряне вече се търси мнението на различни специалисти, включително национални консултанти. „Те трябва да кажат къде се харчи излишен ресурс, защото за да кажем колко струва  здравеопазването в България, трябва да сме сигурни, че никъде няма един изхарчен един излишен лев“, заяви той.

Иначе, сред целите на екипа на проф. Петров е засилването на профилактиката, превенция сред чувствителните групи, подобряване на достъпа до здравните услуги, повишаване на капацитета на извънболничната помощ, ограничаване на заболеваемостта и смъртността от инфекциозни заболявания чрез поддържане на висок обхват на задължителните имунизации и други.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки