За почитателите на американската изпълнителка и продуцент Тарин Саутърн последният ѝ албум, AI Am AI, вероятно бележи поврат в кариерата ѝ - тя не е композирала нито една от песните. Вместо нея това е направил Amper - композитор, продуцент и изпълнител, който не е човек. Базираният на изкуствен интелект "творец" за първи път създава сам цял албум, от който Break Free е първият сингъл, пуснат на 21 август. Amper не е замислен като самостоятелен изпълнител, а като автор, който ще работи с музиканти хора. "Вярваме, че бъдещето на музиката ще се създаде в сътрудничество между хората и изкуствения интелект. Искаме този опит да придвижи напред творческия процес," каза Дрю Силвърстайн, един от създателите му, в TechCrunch.Разликата между този албум и досега създаваните от други творци "роботи"? Музиката в AI Am AI - структурата на акордите и използваните инструменти - са изцяло дело на Amper. До момента произведенията на изкуствения интелект обикновено се нуждаят от допълнителен аранжимент от хората, които поемат "черната работа" и да правят промени както в акордите, така и в мелодията. При Amper обаче единствената човешка намеса е свързана със стила и ритъма. Създателите на Amper твърдят, че той може да създава музика чрез секунди на базата на машинно самообучение. Те дават и примери за предишни негови творби, които е трябвало да се аранжират наново.

Това далеч не е първият случай, в който изкуствен интелект създава музика, пише сайтът Futurism. Aiva композира творди в "класически" стил, а DeepBach е замислен като създател на музика, вдъхновена от Йохан Себастиан Бах. Миналата година "Гугъл" пък представи първата композиция на изкуствен интелект, за чието създание творецът получил на разположение четири ноти.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки