Със зъби и нокти ще се борим за кандидатурата ни за ЕМА. В това бе категоричен зам.-здравният министър д-р Мирослав Ненков на пресконференция за представяне на кандидатурата на България за седалище на Европейската агенция по лекарствата. Участие в нея взе и заместник-здравният министър, отговарящ за лекарствена политика Лидия Нейчева. Д-р Ненков определи ЕМА като стратегическа структура, която разрешава и наблюдава лекарствения пазар на територията на Европейския съюз и посочи, че в нея работят 800 души, които биха дошли заедно със семействата си в България, в случай че страната ни бъде избрана за новото седалище на агенцията. Той беше категоричен, че не приема твърденията, че страната ни няма шанс да приюти агенцията. „Много ми е неприятно да слушам всякакви хора, които по всякакъв начин обясняват, че нямаме шанс. Това не е вярно. Какво й е лошото на България, за да не могат тези професионалисти да дойдат със семействата си при нас. Кое й е лошото на България, освен че е бедна“, попита още той.

 

Като част от подготовката за кандидатстването ни е подготвен клип, представящ страната ни, сайт, както и брошури, с които да презентираме България пред служителите на ЕМА. България ще подготви и лобиране по дипломатически път – зам.-министър Ненков ще проведе срещи с представители на здравните министерства на държавите членки. Предвижда се и посещение на ЕМА от българска страна. Подкрепа в дипломатическа насока за кандидатурата ни се очаква и от Министерство на външните работи. От своя страна зам.-министър Нейчева разясни, че до 30-ти септември Европейската комисия ще прегледа всички кандидатури и ще се произнесе дали отделните страни ги покриват. През октомври посланиците на допуснатите държави в Брюксел ще мотивират в рамките на три минути кандидатурата на страната си, а самото решение къде да бъде новият „дом“ на ЕМА ще стане ясно през ноември. То ще бъде на база гласуване от отделните държави. „Трябва да се получи подкрепа от поне 14 държави членки“, обясни Нейчева. Според нея България може да разчита на подкрепа от 9-те държави, които не са кандидатствали за ЕМА  - сред тях са Литва, Латвия, Естония, Чехия, Унгария и други. По думите й фактът, че в България няма нито една европейска агенция, може да спомогне за подкрепа на избора на страната ни за ново седалище на ЕМА. Стана ясно обаче, че агенции няма и в други страни сред кандидатите, а именно Румъния, Словакия и Хърватия.

 

В случай, че България бъде избрана за седалище на ЕМА, ще бъде построена нова сграда, която да приюти агенцията. В момента сградата на лекарствения орган в Лондон се помещава на 30 000 кв. метра и подобна празна у нас сграда няма. Решено е обаче, че ако подобна сграда се строи, тя ще бъде в  „София Тех Парк“.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки