Биолози установиха, че аскорбиновата киселина (витамин С) регулира поведението на стволовите кръвни клетки и защитава организма от развитие на левкемия. Учени от Тексаския университет в Далас откриха връзка между съдържанието на аскорбинова киселина в тъканите на организма и вероятността от развитие на левкемия. Оказало се, че витамин С потиска прекалената диференциация на предшественици на кръвните клетки и поддържа функционирането на потискащия туморите протеин Tet2.

Отдавна е известно, че в хемопоетичните стволови клетки концентрацията на аскорбинова киселина е по-голяма, отколкото в другите видове клетки. Хемопоетичните стволови клетки са предшественички на всички видове кръвни клетки, които са нужни за обновяване на кръвта през целия живот. Първоначално те не са специализирани, но при деленето си се диференцират, като придобиват свойства на конкретен вид кръвни клетки, например еритроцити или левкоцити. Същевременно нивото на аскорбиновата киселина в тях се понижава. Причините за това не бяха съвсем ясни.

За да изяснят как аскорбиновата киселина влияе върху съдбата на хемопоетичните стволови клетки и образуването на кръвни клетки, учените използвали мутирали мишки. Мутацията не позволявала на клетките на гризачите да произвеждат витамин С. Обикновено мишки и редица други бозайници сами произвеждат аскорбинова киселина и не се нуждаят от приемането й с храната.

Хората, морските свинчета и някои други организми обаче не притежават подобни способности и аскорбинова киселина обезателно трябва да се съдържа в храната им. Изследването на мутиралите гризачи позволило да се установи какво се случва в кръвоносната система на бозайници при недостиг на витамин С.

Резултатите показали, че при недостиг на аскорбинова киселина броят на хемопоетичните стволови клетки в кръвотворни органи, като далака, у мутирали мишки е значително по-малък. Причината за това е, че хемопоетичните стволови клетки у такива гризачи активно се диференцират и "запасите" им са недостатъчни. В случая е от значение и активността на протеина Tet2, който потиска развитието на тумори. Когато у мишките е налице недостиг на витамин С, тя е понижена и затова рискът от развитие на левкемия е по-голям от обичайното.

Добавянето на аскорбинова киселина в храната на мутиралите гризачи повишило активността на Tet2 и възстановило броя на хемопоетичните стволови клетки. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки