Налице е естествен подбор сред съвременни популации хора. Оказало се, че за няколко десетилетия в резултат на естествения подбор се понижила честотата на гени, свързани със склонността към тютюнопушене и с болестта на Алцхаймер, съобщи ЮПИ, цитирана от БТА. Специалистите стигнали до тези заключения въз основа на резултатите от щирокомащабно изследване, обхванало данни за геномите на над 210 000 души в САЩ и Великобритания. Било констатирано, че генетични аномалии, свързани с болестта на Алцхаймер и тютюнопушенето, са по-рядко срещани сред хората с дълга продължителност на живота. Освен това онези, които живеят по-дълго, е по-малко вероятно да са носители на генни мутации, свързани със сърдечни болести, високо ниво на холестерола, затлъстяване и астма.

Резултатите навеждат на мисълта, че хората все още са повлияни от естествения подбор, като тези с по-дълга продължителност на живота е по-вероятно да предадат на следващото поколение лишените си от мутации гени. "Това е едва доловим сигнал, но открихме генетични доказателства, че е налице естествен подбор сред съвременни популации хора", заяви експертът по еволюционна генетика Джоузеф Пикрел от университета. Напредъкът в технологиите за геномен анализ позволил на учените да проследят промените в генетичните "подписи" сред големи групи хора. По-рядко срещан сред жените, прехвърлили 70-те, е генът ApoE4, свързан с болестта на Алцхаймер. Учените открили също значително намаляване на честотата на гена CHRNA3, свързан с тютютнопушенето сред мъжете. Фактът, че е открита силна взаимовръзка между продължителността на живота и само две генни мутации, показва, че хората вероятно са "се освободили" от други генни вариации чрез естествения подбор.

Резултатите от изследването са публикувани в PLoS Biology.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки