От бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) може да се направи само един извод – това е отказ от здравна политика. Това каза в интервю за Би Ти Ви бившият министър на здравеопазването Петър Москов за приетия от парламента днес бюджет на здравната каса. "От този бюджет липсва всякаква идея за промяна на статуквото, има доволно нахранване на икономическите групи, които седят зад цялата неефективна болнична структура и няма никаква стъпка в посока на това, което правихме няколко години поред да отбременяваме болничната система за сметка на натоварване и по-голямо финансиране на доболничната, което е и смисълът на една здравна реформа, за да може хората да намерят здравеопазване там, където им е нужно", коментира Москов.

Москов добави, че "икономическите групировки стоят зад всяко едно решение, бламиращо желанието на държавата да въведе правила и ред", но отказа да ги назове. "Те не са една и две. Тези икономически групировки са свързани понякога и с ръководства на държавни болници, които се източват. Не е нужно това да е частна структура", посочи той. По димите му болниците в момента са "излязли от статута на медицински заведения и са се превърнали в част от търговска схема, свързана с приток на пари". Според Москов този бюджет означава финансиране на тези неефективни структури. "Всеки национален или европейски консенсус, националната стратегия за здравеопазване, програмата за реформи "20 – 20" е свързана с все по-голямо изместване на тежестта към доболничната система, защото това е превантивно, преди да е настъпила тежестта на заболяването, което изисква болнично лечение, свързано е и с възможност това да бъде най-близо до там, където живеят хората, заяви още бившият здравен министър.

Като "вик на безпомощност" определи той забраните да бъдат финансирани нови дейности в здравеопазването и да бъдат финансирани нови медикаменти. Проблемите с лекарствата според Москов могат да се прекратят с електронна платформа за централизиран търг. "Миналата година това започна като процедура, лобитата, които стоят зад схемите, блокираха това в КЗК, жалбите паднаха и се надявам, че вече ще се проведе. Ако това тръгне наистина, хората ще видят резултат и за част от тези неща самите болници ще усетят ефективността", разясни той. Според Москов генералното решение не е да се сложи полицай до всеки болничен мениджър, защото после и полицая трябва да бъде контролиран, а електронна публична платформа – "най-ниска цена за определена молекула – няма търговско име. Ако активното вещество е едно и също, болниците купуват него. То трябва да е генерично", обясни той. По думите му това е начинът да се разкъсат корупционните връзки, завладели здравеопазването.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки