Те живеят както преди 300 години, без техника, без всякакви модерни удобства. Сега общността на амишите разбуди интереса на учените. Причината: генна мутация, която очевидно удължава живота и предпазва от болести, разказва "Дойче веле". Учени от Медицинския университет в Чикаго са си поставили за задача да изследват гените на християнската общност на амишите, обитаващи различни региони в САЩ. Тяхната генетична и географска изолация ги превръща в идеален обект на научни изследвания: амишите живеят в изолирани общности, а делникът им е както преди 300 години - без автомобили и компютри, дори без кецове и ципове. А сега може да се окаже, че тази християнска общност държи ключа към дълголетието.

"Откакто свят светува, хората мечтаят да открият извора на младостта", казва ръководителят на изследването Дъглас Воун. Неговият екип е изследвал общо 177 представители на амишката общност в щата Индиана. Резултатът: при 43 от прегледаните амиши е установено мутирало копие на гена Серпин-1. А както обяснява Воун, тази генна мутация води до по-дълъг живот - тя удължава продължителността на живота с до 13%, което отговаря на цяло десетилетие.

Впоследствие учените съставили и родословни дървета на амишите, участвали в изследването, като по този начин анализирали данните на 221 техни предци, за които имало сведения кога са родени и кога са починали. Оказало се, че при хората, за които се предполага, че са носители на мутиралото генно копие, средната продължителност на живота е била 85 години - с цяло десетилетие повече, отколкото при останалите.

Освен това амишите с генна мутация страдали по-рядко от диабет и сърдечно-съдови заболявания. Все болести, от които хората са застрашени с напредване на възрастта. Учените предполагат, че мутиралият ген намалява драстично производството на протеина PAI-1, който направлява кръвосъсирването и процеса на стареене. "PAI-1 е част от т.нар. молекулярен пръстов отпечатък, който влияе на процеса на стареене", обяснява Дъглас Воун.

Възможно ли е наистина?

Изследователите от Чикаго са си поставили сега следната цел: с помощта на медикамент да повлияят на протеина PAI-1 и така да симулират генна мутация. Подобни тестове вече са били провеждани в японския университет Tohoku - но не върху хора, а върху мишки. Гризачите, които приемали въпросния медикамент, имали четири пъти по-дълъг живот от останалите мишки.

Учените от университета в Чикаго също са поискали разрешение за провеждането на подобни тестове. "Вече има няколко медикамента против тромбоза, които залагат именно на потискането на протеина PAI-1. Убеден съм, че сега съвсем целенасочено могат да бъдат разработвани и медикаменти, които да забавят процеса на стареене и да предпазват от т.нар. старчески болести", казва Дъглас Воун.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки