Нов подход в лечението на мигрена показва обещаващи, дори "революционни" резултати, съобщава Би Би Си. Четири фармацевтични компании се надпреварват за патента на новите видове лекарства, които атакуват директно пептидите в мозъка, причиняващи главоболие и чувствителност при мигрена, като две вече са провели успешни клинични изпитания и резултатите са по-добри от очакваното. Надпреварата във фармацевтичната индустрия е ожесточена, защото един от седем души по света живее с това хронично главоболие без особена помощ освен болкоуспокояващи. То засяга три пъти повече жени, отколкото мъже. Мигрената, която се проявява по-рядко от 15 дни в месеца, се нарича епизодична, а тази, която е по-често - хронична. Усилията на компаниите са насочени и в двете посоки, но на един и същ принцип - да предотвратяват появата й, вместо да потискат симптомите й. Досегашните опити за лекарства за превенция срещу мигрена имат нежелани странични ефекти и не са прицелени добре, смятат авторите на новите проучвания.

Повечето нови лекарства, които се разработват, са насочени конкретно срещу хормона калцитонин (calcitonin gene-related peptide or CGRP), за който е доказано, че предизвиква болката и дразненето от шум и светлина при мигренните пристъпи. По различни механизми новите медикаменти се опитват да пречат на производството му, да отслабват ефекта му или да защитават частта от мозъка, с която той взаимодейства. Най-новото изследване, което дава надежда за милиони, било проведено в британската болница King's College Hospital. Там експериментират с вещество, което предотвратява пристъпите на мигрена чрез антитела, които пречат на работата на калцитонина. Медикаментът се оказал ефективен при повечето участници в клиничното изпитване, като при 50% от тях успял да намали броя на пристъпите им в месеца наполовина. Предстои обаче да се наблюдават и анализират и дългосрочните ефекти от него.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки