Държавният глава Румен Радев наложи вето върху частта от Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 г., която забранява изплащането на нови лекарства през годината, съобщи прессекретариатът на президентството. Параграф 6 от Преходните и заключителните разпоредби на закона, който налага мораториум на около 20 нови молекули, одобрени за приложение в България, но непокривани от касата досега, ще бъде върнат за преразглеждане в парламента. "Президентът счита, че се създава различно третиране на здравноосигурените лица през 2018 г. и се засяга основно конституционно право, гарантиращо на гражданите достъпна медицинска помощ. Лимитираният финансов ресурс за здраве налага оптимизиране на разпределението, разходването и контрола на наличните средства. Това, обаче, не може да е за сметка на конституционните права на гражданите и социалната справедливост", се посочва в мотивите на президента Радев за налагането на вето.

 

Предложението за мораториум над нови лекарства за годината дойде от Надзорния съвет на касата, като начин тя "да отдъхне" от големите си годишни разходи за медикаменти, достиащи 1 млрд. лв. Изчислението на фармацевтичните компании и пациентски организации обаче показаха, че ще се спестят около 25 млн. лв, но от терапии, които са единствена възможност за много онкологично болни и хора с редки заболявания. Фармацевтичната индустрия и политически партии настояха за вето, а пациентски организации протестираха срещу решението на парламента, което беше прието с единствена отстъпка, че забраната не важи за генерични лекарства. Протест срещу мораториума се организира включително и за утре (събота) от 11 ч. пред Народното събрание.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки