В момента в Европейския съюз са одобрени около 40 биоподобни лекарствени продукти. От 2006 до 2016 г. навлизането им на пазара е спестило на здравните системи в ЕС над 1.5 млрд. евро, а прогнозата само за следващите четири години е икономията от тях за Европа и САЩ, където са най-разпространени, да достигне близо 50 млрд. долара. Това е потенциал, който и българската здравна система трябва да използва, за да освободи ресурс, с който да осигури по-широк достъп до съвременни терапии на българите. Около това мнение се обединиха депутати от здравната комисия и представители на фармацевтичния бранш по време на дискусия днес в парламента за значението на биоподобните лекарства.

Биоподобни са лекарствата, които също като генеричните медикаменти в традиционната химична фармацевтика, копират молекулата на оригиналното биологично лекарство, но се предлагат понякога на двойно и тройно по-ниски цени, защото в тях не е включена цената на разработването. Билогичните терапии и съответно биоподобните, набират сили в последното десетилетие, като показват успех със заболявания, с които по-старите лекарства нямаха, например с някои автоимунни и онкологични болести. Разликата от традиционните лекарства е, че съдържат много по-големи органични молекули и са продукт на биотехнологии и генно инженерство, вместо на химичен синтез.

 

Най-много регистрирани биоподобни търговски наименования в момента има в Германия - 22 бр., Франция - 15, Чехия с 14 и Финландия, Белгия и Хърватия с 13. В България са регистрирани 11 биоподобни търговски наименования и пет от тях се покриват на 75% от здравната каса, включително инсулин за хора с диабет тип 1. Много от държавите в Европа вече имат стратегии и цел за разширяването на обхвата на тези продукти, включително и да изместят оригиналните като първа линия на лечение. Франция например планира делът им от общото биологично лечение да достигне 80% до 2022 г. По данните, представени от НЗОК, пазарният дял на биоподобните терапии у нас обаче е все още много малък, като за тях касата дава около 6 млн. лв. на фона на почти 1 млрд. за лекарства изобщо.

 

В дискусията участваха депутати и представители на държавните здравни институции, гости от "Лекарства за Европа", Международната асоциация по фармакоикономика за Централна и Източна Европа, пациентски, лекарски и фармацевтични организации.

В дискусията участваха депутати и представители на държавните здравни институции, гости от "Лекарства за Европа", Международната асоциация по фармакоикономика за Централна и Източна Европа, пациентски, лекарски и фармацевтични организации.


"Настъпило е времето за по-сериозно навлизане на биоподобните лекарства в България", заяви Явор Костов, заместник-председател на Българската фармацевтична генерична асоциация, която организира дискусията в парламента. Представители на Националната здравноосигурителна каса, на Националния съвет по цени и реимбурсиране и на Изпълнителната агенция по лекарствата се съгласиха, но с различни изисквания, като изграждането на система за постмаркетингово наблюдение на тези продукти, за ясни критерии, по които се изписват чрез актуализация на фармакотерапевтичните ръководства и чрез съставянето на стратегия за достъп до лекарства.

Едно от основните притеснения, които все още пречат за по-широкото навлизане на биоподобните лекарства, е това дали са наистина равностойни на оригиналите и дали при смяна от оригиналното скъпо лекарство към евтиното му копие, това ще понесе на пациента. Председателят на Федерация "Български пациентски форум" Иван Димитров апелира засилването на прогенеричната политика в България да се прави с внимание към пациентите и не само от финансови съображения. За целта преценката за това дали е удачна смяната на лечението да трябва да се остави на лекарите, а не да се ръководи от икономическите интереси на касата и да се спуска като задължение, смята Димитров.

 

Според фармацевтичните представители и чуждестранни гости в Европа вече е натрупана критична маса от информация и опит в прилагането на биоподобните медикаменти, които доказват, че заменянето не е рисково за пациентите, а оригиналните лекарства нямат по-добри терапевтични характеристики. Въпреки това лекари, пациенти и институциите призоваха да бъдат определени много ясни и прецизни правила, по които да става въвеждането на тези лекарства.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки