359 са издадените от БЛС сертификати за добра медицинска практика през 2017 г., с които медиците заминават за чужбина. Това сочат данните на съсловната организация, представени вчера от председателя на Акредитационния съвет на БЛС д-р Юлиан Йорданов. Най-много от напусналите тази година страната – 159 медици, са завършили Медицинския университет в София. Следват ги възпитаниците на МУ – Варна, които са 68. Завършилите МУ – Плевен млади лекари са 59, а тези от МУ – Пловдив – 42-ма. Най-малко са напусналите страната медици, завършили МФ – Стара Загора – 26 души. Сертификати за добра медицинска практика са получили и петима лекари, завършили други ВУЗ-ове, сочат данните на БЛС. Най-предпочитаната дестинация за медиците е Германия, накъдето тази година са се отправили 108 млади медици. Следват я Англия с 89 и Ирландия с 45-има лекари, а в „дъното“ на класацията е Франция, която е предпочетена от 28 лекари тази година. 89 медици пък са предпочели други държави, показва статистиката на съсловната организация. От напусналите България през 2017 г. най-много са тези без специалност – 184 души. 148 пък са лекарите с една специалност, предпочели да работят извън страната. Младите медици с две специалности са 26, а само един лекар с три специалности е потърсил късмета си зад граница.

От данните на съсловната организация става ясно още, че през последните години броят на медиците, желаещи да работят извън България, трайно намалява. Тенденцията започва след 2014 г., когато е пикът на напускащите страната български лекари за последните девет години. Тогава работата в чужда държава е предпочетена през тази в нашата от 546 медици. През 2015 г. те стават 524, през 2016 г. – 430, а тази година, както вече посочихме, те са 359. „Младите лекари трябва да бъдат поощрявани и уважавани за нелекия труд, който полагат. Необходимо е всички да си дадем сметка, че бъдещето на държавата ни е в ръцете на тези хора, които независимо от по-добрите възможности за реализация в чужбина, са останали да работят тук. Важно е да се провежда насочена политика за задържане на кадрите в България“, заяви д-р Юлиан Йорданов при представянето на данните. Съсловната организация на лекарите вчера връчи поредните си стипендии за млади лекари специализанти и редовни докторанти. Идеята на стипендиите е отчасти именно задържането на лекарите у нас, а от друга страна – да осигури безпроблемно обучение на младите лекари, избрали да се реализират у нас.

Годишна стипендия в размер на 400 лв. месечно този път ще получат 31 млади медици.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки