Комисия към Министерството на здравеопазването ще одобрява купуването на нови лекарства за онкоболни пациенти, които нямат друг шанс за лечение. Това обясни пред "Дарик радио" министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по повод спорния мораториум за финансиране на нови медикаменти от Националната здравноосигурителната каса (НЗОК) през 2018 г. Комисията ще заседава за всеки индивидуален случай, а лекарствата ще бъдат финансирани от бюджета на Министерството на здравеопазването, обясни още Ананиев. Така няма да бъде игнориран нито един болен пациент. Междувременно мораториумът за финансирането от НЗОК ще остане в сила, като парламентът ще може да го изменя, в случай, че даден нов медикамент се прилага поне в една трета от страните-членки на ЕС.

 

От разговора, в който по телефон се редуваха ту премиерът Борисов, ту здравният министър, не се разбра дали настоящият списък с 28 лекарства ще бъде ревизиран още сега. Кирил Ананиев обаче настоя, че не става дума за мораториум, а за "едногодишна финансова мярка за стабилизирането на НЗОК". По-рано пред "Дарик" председателят на Народното събрание Цвета Караянчева от ГЕРБ заяви, че мярката, която причини възмущение, не е била добре разбрана от гражданите. "Нямаме проблем с финансовото осигуряване. Наблюдаваме процеса, ще се погрижим, даваме го в парламента, ако в една трета от държавите препаратът се ползва", заяви Борисов и увери, че няма нужда от притеснения.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки