За да спрем всички спекулации, че онкоболни пациенти ще останат без лечение, от парламентарната група на ГЕРБ ще предложим на утрешния Председателски съвет на Народното събрание да бъде гласувана в пленарна зала отмяна на Параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК. От ГЕРБ ще подкрепим предложението единствено при постигането на пълен политически консенсус от всички парламентарни групи и председателите им. Това обяви в позиция, разпратена до медиите, председателят на най-голямата партия в парламента Цветан Цветанов. Параграф 6 от бюджета на здравната каса за догодина е спорният текст, който налага мораториум за изплащането на 32 нови молекули за онкоболни и хора с редки заболявания.

След като миналата седмица парламентът отхвърли с мнозинство ветото на президента над същия параграф, а здравният министър Кирил Ананиев и премиерът Бойко Борисов последователно увериха, че ще се осигурят вратички за пациентите, за които няма алтернативно лечение, сега от управляващото мнозинство са готови изцяло да се откажат от идеята. Срещу нея многократно се обявиха и протестираха пациентски, фармацевтични и съсловни лекарски организации. По-рано днес за същото настоя и председателят на БСП Корнелия Нинова и обяви, че левицата е готова да внесе предложение за актуализация на бюджета на НЗОК още днес, която да се състои единствено в отпадането на спорния текст.

Отмяната на мораториума ще замени плана на здравния министър за създаване на специални комисии, които да разглеждат случаите на пациентите, които се нуждаят от новите скъпи терапии. В позицията си Цветанов посочва, че Ананиев вече е готов с всички заповеди за създаването на 6 комисии, както и с правилник за условията и реда за работата на тези комисии за разпределение на скъпоструващите лекарства и му благодари за усилията, но вместо това целият текст ще се премахне.

Цветанов днес е провел срещи също и с председателите на всички парламентарни групи, с премиера Бойко Борисов и с министъра на финансите, и предложението на ГЕРБ за отмяна на Параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК е срещнало подкрепа от всички страни. "С всички тях постигнахме консенсус, че чувствителна тема като здравеопазването не бива да се използва за политически спекулации и за игра със страховете на българските пациенти", завършва съобщението на председателя на ГЕРБ.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки