Ръководството на Българския лекарски съюз (БЛС) обяви в официална позиция, че е силно обезпокоено от забавянето на преговорите за подписване на Националния рамков договор за 2018 г. От организацията уточняват, че преговорите между БЛС и Здравната каса е трябвало да започнат след внасянето на проектобюджета на Националната здравноосигурителна каса за разглеждане в пленарна зала, което стана в началото на ноември. Пред Би Ти Ви председателят на БЛС Венцислав Грозев заяви, че още през октомври са изпратили 4-5 писма с готови предложения, които били систематизирани и трябвало да бъдат погледнати от представители на Здравната каса.

"Седим и чакаме на някой да му дойде на ум, че трябва да започнем преговори. На 28 февруари трябва да подпишем рамковия договор, а най-близкия период за начало на преговорите е след празниците, някъде около 2-3 януари. Ще имаме само 40 дни да уточним всичко", каза още Грозев. В позицията на БЛС пише още, че независимо от изявленията на председателя на Здравната каса Камен Плочев, че преговорният процес между страните по договора е започнал, "такъв към днешния момент не е на лице".

"БЛС е крайно притеснен от случващото се в системата и счита, че съществува реална опасност в навечерието на председателството на ЕС, преговорите за Национален рамков договор да бъдат провалени, поради липса на ангажираност от страна на Здравната каса и управителя ѝ. Забавянето на процеса допълнително ще нагнети напрежението в тежката към момента обстановка в здравеопазването и ще предизвика крайно недоволство в цялото лекарско съсловие", заявяват от лекарския съюз.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обяви пред парламентарната здравна комисия миналата седмица, че ведомството активно работи по завършването на Националната здравна карта и даде срок от три месеца за финализирането й. Целта е тя да се превърне в основа за преговорите по Националния рамков договор, така че според плановете на министъра договарянето между Здравната каса и лекарите може да започне най-рано през март. Целта на картата е да очертае ориентировъчни обеми на медицински дейности за всеки район, спрямо броя и заболеваемостта на населението, както и броя на лечебните заведения.

Грозев каза още, че решението на ГЕРБ да внесе за гласувана в пленарна зала отмяна на мораториума за лекарства "не е лоша новина", но подчерта, че всеки забравя за мораториума, който остава за нови дейности. Той допълни, че от БЛС са изпратили искане до президента Румен Радев да наложи вето и върху него, но това така и не е станало.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки