От следващата година Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще плаща нови лекарства за онкоболни и хора с редки заболявания. Мораториумът, с който се спираха средствата за 32 нови молекули, ще бъде отменен със спешна актуализация на бюджета на касата в парламента утре. Около това решение се обединиха всички политически партии по време на заседанието на председателския съвет на Народното събрание тази сутрин. До консенсуса за отмяната на параграф 6, с който се въвежда забраната за изплащане на нови лекарства, се стигна след обрат в позицията на парламентарната група на ГЕРБ. В изявление до медиите във вторник нейният председател Цветан Цветанов заяви, че предлага отпадането на мораториума, за "да спрат всички спекулации, че онкоболни пациенти ще останат без лечение". По-рано през деня лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че е разговаряла с премиера Бойко Борисов за отмяната на спорния параграф и внася законови поправки с тази цел.

Миналата седмица мнозинството в парламента отхвърли ветото на президента Румен Радев върху мораториума, а здравният министър Кирил Ананиев и премиерът Бойко Борисов заявиха, че новите молекули може да се плащат с бюджета на здравното министерство при решение на специална комисия за всеки отделен случай. Имаше и протести на пациентски, фармацевтични и съсловни лекарски организации. От думите на Цветан Цветанов днес се разбра, че основен мотив за обрата в позицията на ГЕРБ е "заиграването със страховете на хората от страна на друга политическа сила". Той каза още, че е по-добре да се направи компромис с цел успокояване на онкоболните, и не пожела да коментира дали първоначалната позиция на управляващите за нефинансиране на новите лекарства е била грешка или не. По думите му сега никоя политическа сила не трябва да си приписва отпадането на мораториума като политически дивидент. Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че се радва, че има политическа воля за отмяна на мораториума, който определи като "огромна грешка" от страна на управляващите. По думите й най-важно било, че резултатът ще удовлетвори онкоболните. Според председателя на ДПС Мустафа Карадайъ партиите в парламента вече са единодушни за отпадане на мораториума за изплащането на новите лекарства за онкоболните, но този случай отново показал, че страната се управлява на принципа "проба-грешка".

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки