Дори и най-доброто лечение може да се окаже без резултат при хората, които са с високо кръвно налягане, неповлияващо се от няколко вида медикаменти, ако тези пациенти не спазват препоръката да ограничат готварската сол, да не употребяват алкохол и да не водят застоял начин на живот. Този извод представиха водещи български кардиолози по време на симпозиум на Работната група по артериална хипертония на Дружеството на кардиолозите в България, посветен на съвременната концепция за резистентната хипертония. По данни на Европейското кардиологично дружество средно 15% - 18%  от всички хипертоници страдат от този вид хипертонична болест, за който е характерен липсата на ефект от комбинираното прилагане на няколко вида антихипертензивни лекарства, сред които задължително има включен и диуретик – медикамент за отводняване. Американската кардиологична асоциация дава дори по-висок процент от засегнатите от резистентна хипертония – между 20% и 30% от страдащите от високо кръвно налягане.

По мнението на експерти в областта е много важно пациентите да следят редовно нивата на артериалното си налягане и да уточнят вида на хипертонията си, като се обърнат за диагностициране, лечение и наблюдение към компетентен специалист. В кой интервал на денонощието се покачва най-често налягането, колебае ли се в резки граници, в какви ситуации се покачва – всички тези детайли следва да бъдат уточнени от лекар, който има добри познания в областта.Тази препоръка е особено важна за хората с наднормено тегло и затлъстяване, за страдащите от диабет и обструктивна сънна апнея, както и за прекаралите сърдечно-съдов инцидент, подчертаха лекторите в симпозиума. За да има успех от лечението и за да бъдат избегнати усложненията обаче, пациентите следва не само стриктно да се придържат към лекарските препоръки по отношение на лекарственото лечение, но и да се движат достатъчно, да не посягат към алкохол и най-важното – да не консумират солена храна.   

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки