Здравният министър Кирил Ананиев е поискал оставката на управителя на НЗОК проф. Камен Плочев. Това съобщи самият Ананиев пред журналисти в парламента. Поводът е писмо, което Камен Плочев е изпратил до парламента, с което е поискал актуализация на бюджета на Националната здравно-осигурителна каса. По думите на министър Ананиев, управителят на касата е нарушил процедурата, тъй като не е уведомил Надзорния съвет на НЗОК и министъра за това писмо. Оставката е поискана в сряда, поясни Ананиев, като уточни, че именно тогава е разбрал, че има такова писмо. „Той постъпи изключително некоректно. Първо не е информирал Надзорния съвет за това писмо, второ не е информирал министъра – той знае каква процедурата каква е, и направо е информирал Народното събрание“, заяви здравният министър. „Какъв е случаят обаче – когато аз го информирах – има ли такова писмо, което сте подписали до Народното събрание, той каза „Не“. Когато извадих писмото, и показах подписа му, той каза, че това не е неговият подпис и някой го е фалшифицира“, разказа здравният министър, като допълни, че е предложил на проф. Плочев да се направят постъпки пред  съответните служби, за да се изясни кой е фалшифицирал подписа му. „В един момент той започна да се гърчи“, заяви Ананиев. Впоследствие, здравният министър  е поискал информация от касата за писмото и след получаването й, по думите му Плочев се е опитал да докаже, че няма нищо общо с него.

 

„Каза, че сигурно са му дали някакво писмо да подпише и той го е подписал без да гледа“, отбеляза Ананиев. Той обобщи ситуацията с думите, че проф. Плочев „през главата на Надзорния съвет, на министъра и министерски съвет иска актуализация на бюджета, без това да му е във функциите“.  После, разказа още Ананиев, в деня, в който се разиграва случката с писмото,  пред него шефът на НЗОК е заявил, че ще си подаде оставката. След това обаче, посочи той, Плочев е злоупотребил с твърдения, че му е оказван натиск да подаде оставка  - поведение, което той отново определи за некоректно и некомпетентно. Ананиев припомни и процедурата за искане за актуализация на бюджета на здравния фонд. "Има процедура по актуализация - Надзорният съвет решава кога има необходимост от актуализация на бюджета, изпраща предложението до министъра на здравеопазването, той го внася в МС и от там, ако се вземе решение, отива в народното събрание. Управителят дори не знае, че за да се направи една такава актуализация,  трябва да се актуализира целият държавен бюджет. Парламентът ще вземе решение, аз не мога да го уволня, аз само казвам че му искам оставката. Това е. Най-много това мога да направя", заяви той. Здравният министър уточни, че е поискал оставката на Плочев, но допълни, че този въпрос ще бъде разглеждан от парламента. Следващата сряда управителят на НЗОК ще бъде изслушан на заседание на здравната комисия.

 

По същество в писмото, изпратено до ръководителите на парламентарно представените партии, както и председателя на парламента, проф. Плочев предлага да се обсъди актуализация на бюджета на фонда. Причина са дълговете на НЗОК към чужди клиники, като се посочва, че към 31.01.2018 година просрочените задължения са в размер на над 133 млн. лв., а към края на тази година се очертава да надхвърлят 207 милиона. Твърди се още, че в касата постъпват сигнали от здравноосигурени лица, на които са издадени разрешения за лечения в чужбина, но им е отказано обезщетение в натура срещу формуляр S2, издаден от НЗОК или МЗ. Тези пациенти са принуждавани да заплащат в брой необходимото им лечение в чужбина. Предупреждава се и че има опасност чуждите клиники да отказват лечение на български пациенти. „Всички каси имат такива задължения“, коментира проблема министър Ананиев, като обясни, че са проведени разговори с представители на основните фондове, на които страна ни дължи пари, а това са имено немските, австрийските и френските. „С всички е подписано споразумение за разсрочване. „Ние нямаме задължение, които да сме договорили и да не сме платили“, заяви той. „Всяка година увеличаваме средствата, които превеждаме към чуждите каси. Каквото остане накрая като преизпълнение на приходите, както тази година, също го насочихме за покриване на  тези разходи. Създали сме цялата организация. Няма никакво напрежение“, допълни Ананиев.  „За да проверим твърденията за отказа от извършване на здравни услуги на българи в чужбина се обадихме на нашия посланик в Берлин. Попитах ме го имали такова нещо или не. Изпратихме на посланика ни споразумението с немските каси и с нашето писмо той отиде в немското външно министерство и нещата са изяснени. До мен не е постъпвала информация за отказ на лечение на български граждани в чужбина“, поясни още министър Ананиев. 

 

От БСП коментираха ситуацията с твърдението, че проф. Камен Плочев е бил заставен сам да си подаде оставката и дори е бил заплашван. „Днес чрез посредник проф. Плочев получава пряка заплаха от високопоставен политик в държавата, който казва следното – предайте на професора да си подаде доброволно оставката и да се разделим с добро, защото в противен случай ние имаме и други мерки и ще включим цялата репресивна машина срещу него и няма да си намери място в България като професор“, заяви депутатът Славчо Велков. Той обаче отказа да каже кой е този високопоставен политик. Велков даже поиска НСО да осигури охрана на проф. Плочев.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки