Японското министерство на здравеопазването, труда и социалните грижи в петък - 23 февруари 2018-та одобри ново лекарство, за което компанията производител твърди, че убива грипния вирус за един ден. Компанията Шионоги /Shionogi/ получи бързо одобрение, за да започне незабавно продажбата на медикаментът Xofluza в Япония, но хапчето може да не е на разположение преди май, защото цената му все още не е определена, съобщи The Wall Street Journal.

Японските регулаторни органи взеха предвид само данните от първите клинични изпитания, когато взеха решение. Xofluza, разработена през 2015 г., е първото лекарство, което ще бъде одобрено чрез ускорената система за преглед, съобщи Nikkei Asian Review. Шионоги /Shionogi/ и швейцарската  Roche, които имат права да продават лекарството извън Япония, включително в САЩ, са в заключителните етапи на клиничните изпитания в Европа и щатите. Те планират да подадат заявление за одобрение от САЩ веднага след приключването им. Шионоги, базирана в Осака, е 140-годишна компания, създала най-успешните лекарства, които се използват за лечение на ХИВ и висок холестерол.

По време на клиничните изпитания върху японските и американските грипни пациенти, средното време, за което Xofluza е  освобождавал организма от вируса, е 24 часа. За сравнение Tamiflu на Roche, което е сред малкото лекарства за лечение на хора, заразени с грип, отнема три пъти по-дълго време за да ликвидира грипните вируси. Освен това Xofluza се нуждае само от една доза в сравнение с Tamiflu, който изисква прием на 10 капсули в продължение на пет дни.

Съществуващите сега лекарства са бавно действащи, което позволява на вируса да се разпростре върху голям брой клетки. Бързината на действието на Xofluza блокира светкавично грипния вирус и ограничава рязко дейстието му върху други човешки  клетки, каза главният изпълнителен директор на Shionogi Isao Teshirogi.  Съпоставянето между Xofluza и  Tamiflu показва и още едно огромно преимущество на Xofluza . Освен че предлага по-бързо облекчение за заболелите, лекарството намалява драстично епидемичните ефекти, включително гарантира превенцията на бързото разпространение на грипната инфекция.

Няколко други компании - Johnson & Johnson, AstraZeneca PLC and a Merck & Co. - също тестват нови съединения за лечение на грипа А, най-разпространеният грипен щам, който заразява хората. И в тази насока Xofluza има преимущество  - новият японски медикамент може да третира и вирусите на грипа А и грипните щамове B, съобщиха от компанията.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки