Общите задължения на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) към фондове в чужбина възлизат на 271 млн. лева, като от тях просрочени са 133 млн. лева. Това каза управителят на надзорния съвет на касата Жени Начева, цитирана от БТА. Така Начева потвърди изнесената от управителя на НЗОК Камен Плочев информация за задълженията. В петък надзорът на здравната каса изрази съмнение за размера на дълговете, като Жени Начева дори съобщи, че става дума за 7.6 млн. лева – сума, която бе спомената и от финансовия министър Владислав Горанов. До спора за задълженията се стигна, след като преди седмица Камен Плочев поиска помощ от Народното събрание, за да може НЗОК да се разплати с европейски здравни каси за лечение на българи в съответните страни. Това стана повод министърът на здравеопазването Кирил Ананиев да поиска оставката му. Повече четете тук.

Днес Начева обясни разминаването в представените данни със "системни нарушения на вътрешнонормативни документи от поредица от оперативни ръководства". Според нея проблемът е възникнал през 2015-2016 г. От думите ѝ се разбра, че е предвидено през тази година касата да изплати 73 млн. лева от просрочените 133 млн. лв. "Възложихме на управителя на НЗОК до 10 март да предложи погасителни схеми към съответните държави, подали искове. Предстои и извършване на анализ по видове диагнози, по които български граждани се лекуват в чужбина, за да се направят задълбочени преценки по какъв повод се налага лечението им в чужбина", съобщи Начева. Според шефа на надзора на НЗОК не се налагала актуализация на бюджета на касата. Тя посочи, че ще бъдат наложени административни санкции, за което се очакват предложения от управителя на касата. По думите ѝ данните няма да попречат на сключването на Националния рамков договор. В събота Българският лекарски съюз одобри подписването на документа, като призова финансовия министър да не се меси в преговорите с касата и изтъкна, че неизплатените пари за лечение на българи в чужбина не следва да се обвързват с отделените за лечение в страната средства, защото става дума за различни пера в бюджета.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки