Болници масово приемат бездомници с тежки болести за лечение и след това нямат възможност да ги отпишат, въпреки че им е свършила клиничната пътека. Те стоят там с месеци, защото след като приключи лечението им няма къде да отидат. Повечето са без близки и без дом, показва репортаж на Нова телевизия. Лекарите от Университетската болница в Бургас имат морални угризения хората да бъдат изхвърлени на улицата. От средата на декември Клиниката по съдова хирургия се е превърнала в дом за 62-годишния Димитър. Преди да влезе в болницата мъжът е живял в дома за възрастни хора в квартал „Победа”. Озовава се там през ноември миналата година. Опериран е, изписан е, но раните му се възпаляват и през декември отново се връща. Бивш моряк – сега изоставен от всички. Димитър станал проблем за болницата не заради грижите, които трябва да се полагат за него, а заради загубите, които търпи отделението. Друг пациент вече една година е в болницата. Началникът на отделението ходил от институция в институция, за да урежда издаването на документите му.

Според ръководството на болницата причина тези пациенти да стоят месеци, след като клиничната им пътека е изтекла, е недобрата координация между социалните служби. Дори пациент да бъде настанен в дом се оказва, че няма кой да ги закара дотам. Неведнъж се случвало лекарите да возят пациентите до социални домове с личните си автомобили. „За миналата година болницата е инвестирала в такива пациенти 250 000 лева. С тези пари можехме да купим техника”, коментира зам.-директорът на здравното заведение д-р Светлозар Георгиев. От регионалната дирекция „Социално подпомагане” обясниха, че през месец ноември два пъти са заплащали диагностиката и лечението на Димитър. Очаква се той да бъде настанен в Дома за възрастни хора в Горица, ако бъде освободено място.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки