Тип 1 и тип 2 не са достатъчно коректно разграничение на видовете диабет. Всъщност има поне пет отчетливи разновидности на болестта и от разпознаването им зависи коя ще е най-ефективната терапия. Това твърди ново проучване на шведски и финландски учени, публиквано в журнала "Лансет" и цитирано от Би Би Си. Диабетът засяга един от 11 души по света и повишава рисковете от сърдечен удар и инсулт, слепота, бъбречна недостатъчност и ампутация на крайниците. Това е хронично заболяване, при което е нарушен балансът на кръвната захар на един човек или заради невъзможността на панкреаса да произвежда инсулин, с който да я обработва (при тип 1), или заради неспособността на произведения инсулин да се справя с нея (тип 2). Ето защо в първия случай винаги се налага изкуствено внасяне на инсулин в тялото чрез инжектиране, докато при втория тип може да има различни терапевтични стратегии и нужди в зависимост от това колко е сериозен дисбалансът и колко е напреднало заболяването.

Тип 1 засяга около една десета от всички диабетно болни хора - възниква при млади хора, защото е генетично заложен, макар че се отключва от фактори на средата като стрес, и е състояние, което до края на живота изисква инжектиране на инсулин. Тип 2 обаче е масовият случай и се счита, че възниква най-често с напредване на възрастта и заради наднормено тегло и лош начин на живот, но всъщност може да се прояви и при млади, и при възрастни, и при хора със затлъстяване, и при такива с нормално тегло, може да налага прием на инсулин или на лекарства, но пък да се постави под контрол и дори само с подходящ хранителен режим. Точно тези различни степени при диабет тип 2 са разграничили учените от Центъра за изследване на диабета в Университета в Лунд, Швеция и от Института за молекулярна медицина във Финландия, след като категоризирали в детайли общо близо 15 хиляди пациенти с диабет. Получили се пет отчетливо различни групи, при които заболяването има и отчетливо различни характеристики:

Тип 1: В първата пациентска група попадат характеристиките, които са познати и до момента за тип 1 - автоимунно заболвяване, проявено при млади хора, при което панкреасът е с нарушена функция и не може да произвежда инсулин.

Тип 2: Вторият тип, категоризиран от скандинавските учени, много прилича на тип 1, защото също като при него болните са млади хора, със здравословно тегло, но с нарушено производство на инсулин. Разликата е, че имунната система и наднорменото тегло не са причината за тези проблеми, а както изследователите открили - виновникът е един дефект в бета клетките на тези хора. Те имат повишен риск от слепота, отбелязва научната публикация.

Тип 3: Групата на хората с остра инсулинова резистентност според статистиката е с високо общо наднормено тегло и макар че тези хора все още произвеждат инсулин, тялото им вече не откликва на него, затова е необходима по-сериозна медикаментозна намеса и нормализиране на храненето. Хората в тази група са особено застрашени от бъбречна недостатъчност.

Тип 4: Тази разновидност е при хора с голямо наднормено тегло и дори с болестно затлъстяване, които обаче метаболитно са много по-близки до здравите и хората в норма, отколкото тези от тип 3.

Тип 5: При хора в напреднала възраст (т. нар. старчески диабет), развили симптоми значително по-късно от другите четири групи и с далеч по-леки прояви на болестта, която може да мине и без сериозни усложнения до края на живота им.

 

Откритието за петте групи пациенти и съответно петте типа на болестта е изключително ценно, защото е крачка в разработването на персонализирана медицина за най-значимото и широкоразпространено трайно заболяване в света и особено в развитите страни, отбелязват изследователите. Първите три разновидности могат да се третират с по-агресивни методи и инсулинови инжекции, докато последните две не изискват това, а по-скоро разумно хранене и превенция на усложненията чрез добър контрол и наблюдение на болестта, обобщават те.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки