Едва 11% от българското население са си правили тестове за ХИВ, за разлика от други 86%, които не са го сторили. Това показва ново социологическо проучване на социологически център "Тренд", направено по поръчка на Сдружение "Здраве без граници". Евелина Славкова от "Тренд" отчете нагласите на българите спрямо темата за ХИВ. Тя посочи, че 3% от населението са заявили, че лично познават хора, които са носители на ХИВ, за разлика от други 92%, които са констатирали, че никога не са срещали хора, носители на вируса. Славкова добави, че от проведеното социологическо проучване става ясно, че 6% от населението са декларирали, че са се чувствали изложени на риск от инфектиране с ХИВ, докато други 85% заявяват, че не са били изложени на опасност от инфектиране. Тя коментира и че само 1% от българското население са се оженили/омъжили за ХИВ позитивен, докато други 94% не биха го направили.

Според допитването 12% споделят, че са имали приятел/приятелка с ХИВ, а други 76% декларират, че не биха осъществили контакт с хора, носители на болестта.

5% от изследваните споделят, че са живели с ХИВ позитивен, докато други 87% не биха го направили.

27% от българското население заявяват, че са работили с хора, носители на вируса, докато други 57% отчитат, че не биха работили с ХИВ позитивен.

Славкова сподели, че 91% от българското общество смята, че човек може да се зарази с ХИВ чрез сексуален контакт, 8% отчитат, че това може да стане само с докосване или ръкостискане, 35% заявяват, че това може да се случи от неизмити прибори, 92% заявяват, че това може да стане чрез преливане на кръв, 24% споделят, че инфекцията може да се получи при разговор, кихане или кашляне, а едва 21% са склонни да кажат, че могат да се инфектират чрез ползване на общи тоалетни помещения.

Последният проблем, на който тя даде отговор, е, че 33% от обществото знае, че има лечение на хора, които са носители на ХИВ, докато други 57% не са запознати с прилагането на ефикасни мерки срещу вируса.

Елена Биринджиева, председател на Сдружението "Здраве без граници", също изрази съжаление, че едва 11% от българите декларират, че са си правили тест за ХИВ, за разлика от други 86%, които никога не са се изследвали.

Тя отчете и трите основните причини, поради които човек може да се зарази от ХИВ. На първо място това е половият контакт, кръвопреливането и от майка на дете. На въпрос дали вирусът може да се разпространи, ако се вземат навременни мерки за него, Биринджиева уточни, че хора, които са взели навременни мерки за лечението си, няма никакъв начин да го предадат.

Тя каза още, че съвременните начини за лечение на ХИВ са с т. нар. "Арт терапия", която не причинява никакви странични ефекти, а може да се приема дори и чрез една или две таблетки на ден.

"Лечение за този вирус няма, а тази терапия сваля нивото на заболяването на кръвта", сподели още тя.

Тя направи и уточнението, че има разлика между ХИВ и СПИН. "ХИВ е вирусът, който причинява така наречения синдром на имунна недостатъчност. Ако не се вземат мерки и лечение навреме, човек лесно може да придобие СПИН. Симптомите затова са нощното изпотяване, драстичното сваляне на килограми и всички други инфекции, които могат да се появяват при хора със значително слаб имунитет".

Силвана Лесидренска, представител на сдружение "Хипеактив", също коментира, че 1 300 000 души годишно в цял свят загиват от коварния вирус. Тя добави, че 328 милиона души по света са болни от ХИВ, като 80% са се изследвали, а 65% са се подложили на лечение.

Решението, което се предложи от организациите и сдруженията във връзка с намаляване на смъртността на хората, е създаването на една Национална програма за справяне с ХИВ, която да следи колко хора годишно са се заразили с вируса и какви мерки да се вземат относно тяхното диагностициране и лечение.

Биринджиева заяви, че официално регистрираните случаи на хора, които са носители на ХИВ, са между 35-40 души годишно. Носителите на вируса са около 2760 души, допълни още тя.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки