В резюме

В Германия започна дебат за въвеждане на мълчаливо съгласие при даряване на органи

Германският министър на здравеопазването представи днес многопартийна инициатива за въвеждане на подразбиращо се съгласие за даряване на органи. Предложението има и опоненти, според които то поставя етичен проблем и предизвиква опасения от задължително донорство, предаде "Франс прес". Текстът, внесен от консервативния министър Йенс Шпан, социалдемократите и членовете на крайната левица, гласи, че германците ще се смятат за донори в случай на мозъчна смърт, освен ако не са се вписали в регистър за отказ или не са уведомили за близките си, че са против. Макар според Шпан над 80 процента от германците да смятат, че даряването на органи е необходимо, реалността е, че през 2017 г. ефективните донорства са спаднали до най-ниското си ниво в историята и е имало по-малко от 800 трансплантации. През 2018 г. те са били 955 при 10 хил. чакащи пациенти. Във Франция, където мълчаливото или подразбиращо се съгласие е норма, миналата година са извършени 5781 трансплантации.

"Това е много важен аргумент, за да кажем, че утре всеки от нас може да има нужда от донорство на орган", подчертава министърът от консервативния ХДС на канцлера Ангела Меркел. "Дори и днес три човешки същества ще умрат, защото не можахме да намерим орган за тях", подчерта депутатът от "Левицата" Петра Зитте. Всяка година около 2 хил. пациенти в Германия умират, чакайки за присаждане на орган. Част от политическата класа остава против принципа за мълчаливото съгласие, тъй като го разглежда като посегателството срещу свободата да се разпореждаш с тялото си и представлява етичен проблем. "Никой няма да бъде принуждаван към нищо, но с този закон ще накараме хората да мислят по тема, която обществото за съжаление пренебрегва", каза депутатът от баварския Християнсоциален съюз (ХСС) Георг Нюслайн. "Ще има дебат, полемика, която ще излезе извън парламентарните групи", призна той.

В политическото семейство на консерваторите темата предизвиква разделение. Депутатът от ХСС Щефан Пилзингер се страхува, че човешките същества ще се превърнат в "складове за резервни части". В момента единствено лицата, вписани в съответния регистър, се смятат за донори на органи. В регистъра е записано около една трета от населението. За новата система ще бъдат уведомявани всички граждани, навършили 16 години, а хора със специални потребности, които не осъзнават смисъла на даване на съгласие, няма да стават донори, посочва "Асошиейтед прес". Министър Шпан посочи, че в 20 от 28-те държави в ЕС има подобна система. /БТА

Pin It

"Лондонският пациент" стана вторият в света, излекуван от СПИН

Мъж във Великобритания стана вторият в света ХИВ позитивен, при когото е постигната дългосрочна ремисия след трансплантация на костен мозък от донор, резистентен към вируса, заявиха лекарите му, цитирани от "Гардиън". Почти три години след като получил стволови клетки от донор с рядка генетична мутация, която го прави резистентен на ХИВ инфекция, и повече от 18 месеца след като спрял да приема поддържащи лекарства, високо чувствителни изследвания продължават да не показват следи от предишната ХИВ инфекция на пациента. "Там няма вирус, който да можем да измерим. Не можем да открием нищо", коментира Равиндра Гуптра, биолог, който участва в ръководството на лекуващия екип. По думите му мъжът е "функционално излекуван" и "в ремисия", но "все още е твърде рано да се каже, че е излекуван".

Pin It

Прекалената чистота около бебето можела да е причина за "отключване" на левкемия

Прекалената чистота около бебето, липсата на достатъчно сблъсък с микроби по време на първата година на детето и съответно лошата подготовка на неговата имунна система. Това е едната от двете причини, предизвикващи острата левкемия при децата, твърди британският професор Мел Грийвс, който от над 30 години изследва този въпрос. Затова професорът, удостоен наскоро и с рицарско звание, смята, че коктейл от микроби под формата на напитка би могъл да се окаже решението и лечението на тежката болест. Наскоро пред "Гардиън" изследователят разказва за проучванията и откритието си. Грийвс, който работи в лондонския Institute of Cancer Research, изучава детската левкемия от три десетилетия. "Левкемията е резултат от два фактора, вторият произхожда от хронично възпаление, задействано от неподготвената имунна система", казва той. Той отбелязва, че острата лимфобластна левкемия се причинява от поредица биологични процеси, като първоначалният спусък е генетична мутация, която се среща при 5% от децата. "Тази мутация е резултат от някакъв инцидент по време на бременността. Тя не е вродена, но поставя детето в риск от развитие на левкемия на по-късен етап", допълва Грийвс. И докато тази причина не може да бъде преодоляна, професорът открива и друг биологичен процес, свързан с имунната система, който участва в отключването на левкемията. "За да работи правилно естествената защита на организма, тя трябва да се сблъска с инфекция през първата година от живота на детето, обяснява онкологът. Без тази конфронтация тя не може да се развива и няма да функционира добре." Този проблем става все по-тревожен. Родителите, похвално, масово отглеждат децата си в домове, където антисептичните кърпички, антибактериалните сапуни и дезинфектантите за под са норма. Прахът и мръсотията нямат място в домакинството.

Pin It

Медицината през 2018: годината на стволовите клетки

Със застаряването на населението и нездравословния начин на живот, все повече болести успяват да засегнат все повече хора по света. Работата по установяването на причините и намирането на лечения за тези болести е приоритет на близо 2.5 милиона учени, работещи в сферата на медицинските изследвания.

Стволовите клетки дават надежда за пациенти с различни заболявания

Стволовите клетки се срещат в почти всяка тъкан на човешкото тяло и имат потенциала да се развиват в специфични клетки и така да заместят грешно функциониращи или отмиращи клетки. Съществуващите стволови терапии са все още предимно в експериментални фази, но няколко от тях донесоха обещаващи резултати за учени и пациенти. Борбата с невро-дегенеративното заболяване на Алцхаймер, сърповидно-клетъчната анемия и някои видове рак напредна тази година.

Pin It

Медицинският канабис - между пациентите и големия бизнес

Европа започва да променя мнението си за медицинския канабис, но много пациенти се опасяват, че финансовите облаги ще надделеят над облекчението на болката им, пише "Политико". Само през ноември Люксембург легализира канабиса за развлечение, Великобритания разреши на лекарите да изписват рецепти за лекарства, съдържащи канабис, Гърция издаде първите си две разрешителни за отглеждане на канабис за медицински цели. Докато пациентите настояват за достъп до този вид лечение, фармацевтични компании и производители на канабис се надяват да получат дял от пазара, който може да достигне 55 милиарда евро до 2028 г. Опасението на много пациенти обаче е, че законодателните власти няма да могат да изпълнят исканията им, оставяйки медицинския канабис да си проправя път на пазара продукт по продукт и страна по страна. Европейският пазар е фрагментиран. Всяка страна определя собствените си стандарти и регулации за продуктите на основа на канабиса, което означава, че германците могат да получат рецепта за медицински канабис от лекар, докато французите нямат никакви законни възможности за това. Европейският съюз не помага особено за изясняване на ситуацията. "Ние имаме правомощия само да подкрепяме държавите членки (за правилата за медицинския канабис). Те са тези, които трябва да действат първо", коментира през юни Петер Михок от Генерална дирекция "Миграция и вътрешни работи" в Европейската комисия. Много страни обаче не действат отчасти защото легализирането на медицинския канабис е често бъркано с легализирането на марихуаната за развлекателни цели. Така че когато държавите разрешат медицинския канабис, това обикновено е съпроводено със строги правила. Във Великобритания, която го направи миналия месец например, той може да се дава само с рецепта от лекар специалист и след като други лечения не са били успешни. Подобни строги правила обаче не помагат на пациентите, които искат да отглеждат канабис вкъщи или заради разходите, или за да имат повече варианти за лечение.

Pin It

Внимавайте: Лекарствата с антихистамини може би помагат при хрема и кашлица, но когато пациентът е млад, това може да бъде доста вредно

Ново проучване, публикувано миналия месец в Бритиш Медикъл Джърнъл показва, че няма достатъчно доказателства, че лекарствата с антихистамини помагат истински при запушен нос, а когато пациентът е млад, това може да бъде вредно. Ню Йорк таймс пише, че лекарствата против кашлица всъщност не помагат на децата да кашлят по-малко. Консумер Афеарс посочва, че такива лекарства могат да доведат до безсъние, сънливост, главоболие и раздразнен стомах при възрастните, а при децата, освен посочените ефекти, са възможни и хипертония и гърчове. Педиатрите препоръчват напълно да се избягват антихистаминови лекарства преди шестата година, а от 6 до 12 да се използват с голямо внимание. При кашлица и симптоми на настинка се препоръчва използването на парацетамол или ибупрофен в случай на температура и болки, както и инхалации и промиване на носа с физиологичен разтвор. Изключително важно е да се хидратира тялото с прием на течност. В Америка са предприети конкретни стъпки за забрана на родителите да дават споменатите лекарства на децата, защото те предизвикват халюцинации, аритмия на сърцето, подтискане на съзнанието и други. Таймс препоръчва на родителите да се опитат да разпознаят дали става дума за симптоми на обикновена настинка или тялото сигнализира, че става въпрос за нещо сериозно. За второто сигнализират утежненото дишане и висока температура, което са част от симптомите на грипа. /БГНЕС

Pin It

Консумацията на чашка черен чай или каркаде всеки ден намалява риска от сърдечно-съдови заболявания

Консумацията на чашка чай всеки ден намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, установиха учени от Университета на Западна Австралия. Те са анализирали данните от мащабно изследване, продължило 23 години. В него са участвали 53 хиляди души, като 12 хиляди от тях са имали болно сърце. Експертите са сравнили хранителните навици на участниците в експеримента и са достигнали до извода, че консумацията на продукти, съдържащи около 500 милиграма флавоноиди дневно, защитават от исхемична болест, инсулт и периферна артериална болест. Най-вероятно това се обяснява с противовъзпалителните свойства на този елемент. Такова количество флавоноиди се съдържат в чашка черен чай или каркаде (хибискус). Ако страдате от понижено кръвно налягане, пийте чая каркаде топъл, защото това ще повиши кръвното налягане. Ако обаче го приемате студен, ефектът му е точно обратен - студеният чай каркаде понижава кръвното. Учените също така препоръчват да се откажем от алкохола и цигарите, защото те ликвидират ползата от консумацията на флавоноиди. Флавоноид е термин, обозначаващ един клас от растителни вторични метаболити, базирани около структурата на фенилбензопирона. Флавоноидите са най-широко познати заради действието си като антиоксиданти. В средствата за масова информация флавоноидите често се наричат „биофлавоноиди“ – двата термина са еквивалентни и взаимозаменяеми, тъй като всички флавоноиди са с биологически произход. Флавоноидите са широко разпространени в растенията, изпълнявайки много функции като производството на жълта или червена/синя пигментация при цветята и предпазване от атаки на микроби и насекоми. Широкото разпространение на флавоноидите, тяхното разнообразие и сравнително ниската им токсичност в сравнение с други активни растителни съединения (например алкалоидите) означават, че много животни, включително и хората, поглъщат значителни количества от тях с храната си. /РИА „Новости“

Pin It

Пиенето на прекалено големи количества вода може да бъде опасно за здравето, предупреждават лекари

Бъбреците могат да преработват най-много около 800-1000 милилитра вода в час. Ако това количество бъде надвишено, тогава се нарушава рязко натриевият баланс в организма. „Опиянението“ с вода затруднява регулирането на кръвното налягане, което може да доведе до повреждане на функциите на мозъка, кома и дори смърт. Освен това, прекалената хидратация може да бъде опасна, както и обезводняването, а хората с бъбречни проблеми са най-уязвими. Възрастните хора трябва да пият не повече от три-четири литра вода дневно, съветват лекарите. Най-добрата формула е стойността на теглото в килограми, умножена по 30 мл. Например 50кг х 30мл = 1500 мл (1,5 литра). /РИА „Новости“

Pin It

Ако много ви се пие кафе, е възможно на тялото Ви да му липсват сол, фосфор, желязо или сяра

Диетологът Шон Уилкинсън твърди, че силното желание за някаква храна в повечето случаи показва, че се нуждаем от отделни минерали или хранителни вещества. Често се смята, че желанието за определен вид храна има психологически характер. Понякога е наистина така, но не винаги. Човешкото тяло е съвършен механизъм и когато усетите липсата на определена съставка, необходима за правилното му функциониране, то ще ви изпрати сигнал. Диетологът обяснява, че ако много ви се пие кафе, е възможно на тялото да му липсват сол, фосфор, желязо или сяра. Сол - Въпреки че по-често срещаният проблем е излишната сол, дефицитът й може да доведе до задържане на течности в тялото. Симптомите са често главоболие, умора и раздразнителност, а дългогодишния недостиг може да доведе до увреждане на сърцето. Използвайте морска сол и ябълков оцет, ако разпознаете симптомите. Фосфор - Липсата на фосфор води до анемия, намален апетит, слабост в мускулите ... За да отстраните недостатъка на фосфор, използвайте добавки със зърнени храни, пилешко, говеждо риба, яйца, бирена мая ... Желязо – Падането на косата, липсата на енергия и ускореният сърдечен ритъм може да са последица от дефицита на желязо. Хранете се с дреболии, месо, цвекло, броколи. В същото време добавете витамин С, за да помогнете на тялото ви по-лесно да абсорбира желязото. Сяра - Липсата на сяра в организма ще забележите по нарушеното образуване на колаген и кератин, тялото става слабо устойчиво на възпаления, а кожата изтънява. За да се нормализира нивото на сяра в организма, консумирайте маруля, яйца, зърнени храни, авокадо, лук, малини или бадеми. /БГНЕС

Pin It

Китайски учени обявиха, че са създали първите генетично модифицирани бебета

Китайски изследовател твърди, че е помогнал да се появят първите в света генетично модифицирани бебета близначки, родени този месец, предаде "Асошиейтед прес". Изследователят Хъ Цзянкуей говори за пробива, непубликуван засега в нито едно специализирано списание, във видеоклип в мрежата "Ютюб". Според Хъ нов инструмент е помогнал да се изменят гените на двете момичета, върху чиято ДНК той е въздействал. Ако това се потвърди, ще е голям пробив в науката, но ще отвори и много въпроси в етиката. В САЩ подобни генни модификации с ембриони, яйцеклетки и сперматозоиди са забранени (освен в лабораторни изследвания), тъй като промените в ДНК могат да се предават наследствено, с риск да се повлияе и на други гени. Американски учен обаче казва, че е участвал в работата на китайския екип.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки