В резюме

Бактериите от кашлицата остават във въздуха до 45 минути

Учени от техническия университет в Куинсланд откриха, че бактериите в пръските от човешката кашлица и кихане остават във въздуха до 45 минути. Екипът разработи нова технология, за да изследва как често срещаните бактериални заболявания могат да се разпространят и да останат в околната среда след кашляне или кихане. Той откри, че тези бактерии намаляват наполовина през първите 10 минути и остават във въздуха за около 45 минути.

Pin It

Най-разпространените митове за високото кръвно - познаването на фактите ще ви помогне да направите правилните изводи

Мит 1: Хората в семейството ми страдат от високо кръвно налягане. Няма как да го предотвратя и за себе си.

Високото кръвно
може да е генетично предопределено. Ако родителите ви или други близки роднини страдат от този проблем, то шансовте и вие да имате високо кръвно са високи. Въпреки това, начинът на живот остава  фактор с по-голяма тежест и е сигурен начин да избегнете проблема.

Pin It

Как да спим спокойно в летните горещини

Спокойният сън в летните горещини е непостижим за много хора. Как да си набавим така необходимата нощна почивка в непоносимите жеги? Отговор на този въпрос дават международни експерти, цитирани от британски медии и БТА.

Внимавайте с храната
Ако се изкушавате да се натъпчете с обилно топло ястие, помислете отново. Колкото по-голяма е порцията, толкова повече е отделяната метаболитна топлина, докато тялото преработва храната. Най-лошата услуга, която можете да си направите, е да консумирате протеинови храни. Вместо това заложете на малка студена порция, по възможност сурово, с която храносмилателната система ще се справи по-лесно. По този начин ще си спестите и готвенето, и допълнителната топлина в дома.

Pin It

Ваксина, която намалява стойностите на холестерола, е показала добри резултати при тестове върху мишки

За откритието съобщават учени от биотехнологичната компания AFFiRis, които вече са започнали начални изпитания и върху хора. Подобно лечение би могло да предложи алтернатива на статините – основното средство за намаляване на холестерола, използвано в момента при хора с висок риск от инфаркт или инсулт. Ваксината, наречена AT04A, е намалила нивата на холестерол при мишките наполовина и е спомогнала за премахването на вредите на кръвоносните съдове, причинени от натрупване на плака, с над 60%, посочват още изследователите. Мишките са били инжектирани с ваксината, след като преди това са били на диета с много мазнини, която наподобява начина на хранене с висок прием на холестерол, характерен за Западния свят. „Нивата на холестерол бяха намалени на половина по последователен и дълготраен начин“, заяви съавторът на изследването Гюнтер Щафлер от AFFiRis. Това от своя страна е довело до „намаляване на мастните депа в артериите и атеросклеротичните щети, както и до намаляване на възпаленията на артериалните стени“. Атеросклерозата се появява, когато има нарушение в притока на кръв в кръвоносните съдове, което може да доведе до опасни запушвания. От близо 30 години за намаляването на „лошия“ холестерол, водещ до подобни запушвания, се използват статини. През последните години обаче се появиха все повече изследвания и за вредите от този вид лекарства, което накара много хора да спрат да ги използват. От своя страна AT04A съдържа молекули, които карат тялото да произвежда антитела срещу ензим, наречен PCSK9, който възпрепятства прочистването на т. нар. „лош“ холестерол от кръвта. Антителата остават в кръвообращението на пациента с месеци след прилагането на ваксината. “Ако тези открития бъдат приложени успешно върху хора, то това може да означава, че можем да разработим дълготрайна терапия, която, след първата ваксина, се нуждае само от ежегодно подсилване“, заяви Щафлер. Изпитание от първа фаза – първата стъпка в дългия, обикновено трифазен, процес за изпитание на дадено лекарство, вече е започнала, посочват учените разработващи ваксината. /АФП

Vaccine that lowers cholesterol in mice offers hope of immunising against cardiovascular disease - PDF

Vaccine that lowers cholesterol in mice offers hope of immunising against cardiovascular disease

Vaccine that lowers cholesterol in mice offers hope of immunising against cardiovascular disease
Pin It

Брюксел е на път да ограничи употребата на химикала бисфенол А

Употребата на химикала бисфенолът А (BPA) вероятно скоро ще бъде ограничена след като преди броени дни Европейският съюз реши, че химикалът представлява заплаха за човешкото здраве заради влиянието, което оказва върху хормоните. Бисфенол А се съдържа в много пластмасови продукти като бутилки за вода, компактдискове, DVD и чайници. Европейската агенция за химикалите (Echa) гласува единодушно, че бисфенолът А (BPA) е "разрушава ендокринната система", което го свързва с редица здравословни последици свързани с хормоните, включително рак, затруднения в ученето и диабет. Химикалът вече е идентифициран и заради токсичността му, която влияе на човешката възпроизводителна система. В края на миналата седмица комитетът на държавите-членки в ЕС подкрепи френското предложение за определяне на бисфенол А като "вещество, пораждащо сериозно безпокойство" заради това, че разрушава ендокринната система и с това причинява сериозни последици за човешкото здраве. С това решение химикалът ще влезе в списък с опасни вещества до края на юни.

Pin It

Колкото по-силно мирише на хлор един басейн, толкова по-мръсен е, подсказват германците

Миризмата на хлор в басейните не е никак приятна, но поне като я има, значи че е чисто... Нали? Всъщност е точно обратното - колкото повече мирише, толкова по-мръсно е, предупреждават германски специалисти. Макар че в естественото си състояние хлорът е газ със силно дразнеща миризма, препаратите, които се предлагат за дезинфекция на басейни, всъщност нямат този специфичен мирис, когато са все още чисти. Той се получава при досега и реакцията на химическото вещество с урина и други телесни течности, така че колкото повече такива са изпуснати вътре в басейна, толкова по-интензивен става химикалът, поясняват от дирекцията за хигиена на водните басейни в Агенцията по околна среда на Германия пред ДПА. Веществото урея (карбамид), което се отделя с урината и потта на хората, се свързва с хлора, като създава съединението трихлорамин. То е, което издава онази специфична басейнова миризма и колкото повече от двете вещества има, толкова по-отчетлива е тя, разясняват специалистите.

Pin It

Смъртоносни тропици - жегите по света ще се увеличат драстично, предупредиха учени

Почти една трета от хората по света са изложени в момента на пристъпи на опасно горещо време и този дял ще се увеличи до половината човечество към края на века. Тази тенденция ще се запази дори ако се провежда агресивна политика за намаляване на емисии на газове, смятани за причинители на атмосферни промени. Това предупреди екип учени в публикация в списание Nature Climate Change. Ако нивото на вредните емисии продължава да се покачва със сегашните темпове, три четвърти от хората по света ще бъдат връхлитани от смъртоносни горещи вълни към 2100 г., смятат специалистите от Университета на Хавай в Маноа. "Когато стане дума за климатични промени, хората говорят за нещо в бъдещето, но ние открихме, че те вече се случват и очевидно ще става по-зле", коментира Камило Мора, ръководител на екипа, цитиран от Фондация "Ройтерс".

Pin It

Екипът на проф. Търнев откри нова форма на генетична болест

Нова форма на наследствена болест откри екипът на проф. Ивайло Търнев, оглавяващ клиниката по Нервни болести в УМБАЛ „Александровска“. Става въпрос за спастична парапареза, чийто нова разновидност е описана от видния невролог и неговите колеги в колаборация с генетици от Белгия и Германия.

 

„Това е голяма група от заболявания, които протичат с долна централна парапареза, с мускулна слабост в краката и с прогресивно нарушаване на мускулния тонус“, обясни пред Zdrave.net проф. Търнев. За съжаление това състояние води и до инвалидизация.

Pin It

Неправилното хранене увеличава вероятността от развитие на депресия

Изследване на Университета Дикин (Deakin university) разкрива, че неправилното хранене увеличава вероятността от развитие на депресия. Здравословното хранене пък може да избави хората от това психично разстройство. В изследването са участвали 67 души с умерена и тежка депресия, пише „Сайънс уърлд рипорт” (Science World Report). За нуждите на проучването, в което участвали доброволци, те били разделени на две групи. Първата била подложена на нездравословна диета, но получавала социална подкрепа. Втората била помолена да се придържа към модифицирана средиземноморска диета с голям дял плодове, зеленчуци и месо с ниско съдържание на мазнини. Оказало се, че равнището на депресия се е понижило с над 30% от участниците във втората група и само с 8% при доброволците от първата, сочат резултатите на австралийския университет. Американски ескперти препоръчват на хората да се придържат именно към посочената здравословна диета. Известно е, че жените, които използват в храната си повече или по-малко червено месо, отколкото се препоръчва, страдат по-често от депресии и тревожни разстройства в сравнение с тези, които спазват препоръчаната норма за този вид месо. То е богато на цинк, желязо, витамин B12. Тези вещества намаляват риска от депресия. Доктор Дрю Рамзи (Drew Ramsey) от Колумбийския университет смята, че резултатите заслужават внимание. Според него хората, които употребяват много фастфуд са подложени на 60 – 80% по висок риск от развитие на депресия. Средиземноморската диета намалява този риск със същия процент. Освен това тази диета пази и от деменция. /БГНЕС

Pin It

Cтанфордския университет в САЩ е разработил нова методика, която позволява бързо да се възстанови сърце след инфаркт

Учените предлагат да се въвеждат бактерии, които произвеждат кислород в резултат на фотосинтеза. До момента методът е изпробван върху плъхове. И така, ако кръвоносният съд е блокиран от тромб, сърцето започва да изпитва кислороден глад заради нарушаването на притока на кръв. Но вкарването на способна да фотосинтезира едноклетъчна цианобактерия Synechococcus elongatus може да отстрани въглеродния окис и едновременно с това да се наситят мускулните клетки на сърцето с кислород и захар. В хода на експеримента учените имитирали инфаркт у гризачите, а след това вкарвали в сърцето цианобактерии. След това сърдечният мускул бил подлаган на облъчване със светлина. Анализът показал, че след 10 минути нивото на кислород в сърцето на гризачите се оказал значително по-висок, отколкото в контролната група и в онези плъхове, на които е била вкарана бактерията, но не са били подложени на светлинно облъчване. След 45 минути в първата група се подобрила работата на камерите на сърцето. Важно е, че не е имало имунна реакция, което означава, че процедурите са безопасни. Имат обаче един проблем – откритата операция на сърцето, която носи своите рискове. Сега учените разработват метод за вкарването на бактериите през вените и облъчване без разрязване на гърдите. Така че освен кардиологията новата методика може да преобърне и трансплантологията. /БГНЕС

New heart attack treatment uses photosynthetic bacteria to make oxygen - Cyanobacteria lessened damage to rat hearts deprived of blood supply

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки