В резюме

Откритието, което кара раните да зарастват по-бързо

"Най-важното нещо, за да успееш при откриването на нещо ново в която и да е сфера, според мен е желанието да помагаш на хората. Това е, което ме мотивира близо пет години да правя опити, за да намеря начин раните да зарастват по-бързо". С този стремеж и след множество опити докторът по физиология Евелина Важейо от Швеция успява да направи своята малка стъпка в медицината - докато е докторант, тя открива, че раните могат да зарастват буквално за 24 часа, ако на мястото се поставят млечнокисели бактерии, експресиращи различни човешки терапевтични протеини.

Pin It

Учени предложиха лечение за ненаситния апетит

Отслабването често е трудно постижима цел заради съвременния начин на живот, а ненаситният апетит усложнява задачата. Виновен за това е мозъкът, твърдят мнозина експерти. Нещата обаче могат да се променят по схема, предложена  благодарение на учени от САЩ, които са открили как човешкият мозък прави спазването на диета още по-мъчно, пише в. "Дейли експрес", цитиран от БТА. Специалисти от Медицинския център "Бет Израел Дийкънес" към Харвардския университет са установили как мозъкът управлява глада и ненаситния апетит. Желанието те да бъдат удовлетворени с много храна датира още от времето на пещерните хора. Съвременният начин на живот обаче не изисква енергията, необходима за бягство от мечка например, и тъй като храната обикновено е в изобилие, ненаситният апетит лесно ни подтиква към преяждане.

Pin It

Близо 40% от българките и 17% от мъжете се притесняват да се съблекат по бански заради наднормено тегло

Страхът от напълняване е проблем за три четвърти от жените и за над половината от мъжете в България. Близо 40% от жените се притесняват да се съблекат по бански на плажа и искат да подобрят фигурата си, докато при мъжете този процент е едва 17%. Данните са от проведено през май сред пълнолетното население в големите градове в България проучване на "Алфа Рисърч" по поръчка на изворна вода "Девин АД". Всеки четвърти българин не е доволен от тялото си. 68% от българите казват, че биха искали да отслабнат, за да посрещнат летните месеци в добра физическа форма. Трите най-популярни начина за справяне с излишните килограми сред българите са спазването на специален хранителен режим, увеличената физическа активност и засиленият прием на вода, показва проучването. Мъжете заявяват, че през лятото пият средно 2.6 литра вода, при жените тази цифра е 2.1 литра. За сравнение, през студените месеци консумацията на вода е почти наполовина по-малка. Световната здравна организация препоръчва през летните месеци да се пият до 2.9 литра течности за мъжете и до 2.2 литра за жените, коментира за "Девин" д-р Райна Стоянова, диетолог и експерт по здравословно хранене. Водата е важна част от всяка комплексна програма за намаляване на теглото. Препоръчително е да пием по чаша вода 15-30 минути преди хранене и 1-1.5 часа след това.

Pin It

Родители от Белгия бяха осъдени за смъртта на бебето им след алтернативно хранене

Съдът в Белгия призна за виновни родители за причиняване на смъртта на 7-месечното им бебе, починало от недохранване и обезводняване в следствие на алтернативната диета, с която било захранвано, предават "Асошиейтед прес" и БТА. Делото се води в съда в град Дендермонде, провинция Източна Фландрия. Мъжът и жената, признати за виновни за смъртта на детето си, са получили условни присъди по 6 месеца заради неадекватните си действия като родители. В обвинението срещу тях се посочва, че смъртта на седеммесечното момченце е "резултат от системен прием на неподходяща храна", а съдебната експертиза показала, че вътрешните органи на бебето са наполовина по-малки от нормалния размер за тази възраст и са без никакви мазнини около тях. Казусът предизвика шумни дискусии в Белгия за прилагането на алтернативна медицина и модните течения в храненето. Вече няколко подобни случаи в Европа предизвикват тревога. Според специалистите всякакви експерименти извън традиционното захранване на най-малките деца трябва да са изключително внимателни и подкрепени с лекарско наблюдение и информираност.

Pin It

Консумирането на яйца увеличава значително растежа и намалява риска от изкуствено спиране на растежа с 47% при малките деца

Това показва ново проучване на експерти по детско здраве от университета „Вашингтон“, цитирано от научния сайт "Сайънс дейли". Според водещия автор на проучването Лора Яноти този вид храна са „добър източник на хранителни вещества за растежа и развитието на малки деца“, като в същото време имат потенциала да „допринесат за намаляването на изкуственото спиране на растежа“. Яноти и нейните колеги са извършили контролиран тест на деца от шест- до деветмесечна възраст в Еквадор през 2015 г. В рамките му те е трябвало да ядат по едно яйце на ден в продължение на шест месеца, за разлика от друга контролна група, при която не е имало промяна на хранителния режим. В резултат на експеримента е станало ясно, че яйцата увеличават както височината, така и теглото на децата. В същото време случаите на спиране на растежа са намалели с 47%, а тези на недохранване със 74%. Освен увеличената консумация на яйце, на децата им е бил ограничен и приема на подсладени храни. По думите на Яноти яйцата са питателна храна, опакована по сигурен начин и с относително лесен достъп дори и в по-бедните на ресурси места по света. По отношение на алергичните реакции по време на експеримента не се съобщава за нежелани ефекти. „Нашето проучване внимателно наблюдава алергичните реакции към яйца, като не беше наблюдаван или съобщено за нито един инцидент“, допълни авторката. /БГНЕС

Pin It

В борбата с рака учените залагат на червения лук заради уникалния му състав

Учените по-специално се заинтересуваха от веществото от класа антоциани, отговарящо за характерния цвят на този зеленчук. Изясни се, че то забавя разпространението на туморите. Освен това червеният лук съдържа флавоноида кверцетин, който намалява размера на туморите. Като цяло противораковият ефект се постига от това, че лукът активира биологичните механизми, които принуждават раковите клетки да се самоизтребват. Създава се крайно неприятна за туморите среда, нарушават се връзките между раковите клетки, които води до потискането на заболяването. Учените са обработвали клетки на рака на чревния такт с кверцетин, който бе получен от пет вида лук. Най-ефективен бе именно червеният лук, въпреки че всеки вид лук въздейства върху рака. /БГНЕС

Pin It

Трима български пациенти вече получиха лекарства чрез ТheSocialMedwork

Вече трима пациенти са получили иновативни лекарства чрез регистрираната в Дания социална компания ТheSocialMedwork. Това е станало още преди да бъде подписано партньорското споразумение между компанията и Националната пациентска организация (НПО), но те вече са преминали през цялата процедура на внос на иновативни, но нерегистрирани на българския пазар лекарства, съобщи за Zdrave.net председателят на НПО д-р Станимир Хасърджиев. Лекарства, които не са регистрирани на българския или европейския пазар, но са одобрени от ЕС или САЩ, ще бъдат доставяни в България от ТheSocialMedwork по искане на болниците в рамките на утвърдените нормативни рамки. Компанията дава възможност и на пациента или близките му да си поръчат лекарството, предписано от лекар, но според нашето законодателство това не може да се осъществи.

Pin It

Тъжна статистика: Почти една трета от хората по света са с наднормено тегло

Над 2.2 милиарда души по света или почти една трета от цялото земно население, тежат повече от нормалното и здравословното. Броят на хората с наднормено тегло или с болестно затлъстяване расте постоянно в последните десетилетия и заедно с него - случаите на преждевременна смърт, заради заболявания и състояния, свързани с този проблем. Това показва глобален анализ на здравните данни от 195 държави по света за 2015 г., публикуван тази седмица в New England Journal of Medicine и цитиран в "Ройтерс". Изследването е част от поредица подобни мащабни проучвания на Institute for Health Metrics and Evaluation, които проследяват как се изменя теглото и заболеваемостта на света от 1990 г. досега. За тези 25 години, откакто се води общата статистика, смъртните случаи заради проблеми, свързани с наднорменото тегло, са скочили с 28%. Над 4 милиона души са починали преждевременно през 2015 г. заради сърдечно-съдови болести, диабет, рак и други заболявания, за които излишните килограми са сериозен рисков фактор. При над 60% от тези смъртни случаи наднорменото тегло е факт. Анализаторите на данните наричат положението "тревожна световна здравна криза".

Pin It

Новите прогнози на Рей Курцвейл предвиждат бъдеще, което може едновременно да бъде и вълнуващо, и плашещо

Според Курцвейл, за нас бъдещето означава децентрализация на всичко: както физическото, така и психическото. Рей Курцвейл е изключително известна фигура сред футуролозите. Според анализаторите, 86% от неговите прогнози, дадени в близкото минало, са се сбъднали с висока точност, предава Kaldata. Писателят, изобретателят, компютърният експерт и учен, футурологът и директор по инженерните въпроси на Google продължава да дава 86% точни прогнози. Да си припомним някои от тях: разпадането на Съветския съюз, развитието на интернет, победата на компютъра срещу човека в шахматна партия и други.

Pin It

Бракът е полезен за здравето, твърдят британски лекари

Самотниците с високо кръвно налягане или диабет са 16% по-застрашени от преждевременна смърт в сравнение с бракосъчетаните хора със същите хронични заболявания. Това са установили кардиолози от Aston Medical School след анализ на медицинските досиета на над 1 милион британци за 14 години назад, съобщава Би Би Си. Учените от Астън наблюдавали наличието на всички основни рискови фактори за сърдечно-съдовата система като тютюнопушене, високо кръвно налягане, висок холестерол, диабет, наднормено тегло, заседнал начин на живот, фамилна обремененост и напреднала възраст. Оказало се, че при сходни други показатели и наличие на диабет, високо кръвно или висок холестерол, хората, които имат съпруг или съпруга, са по-здрави и живеят по-дълго от тези, които нямат. Не е търсена закономерност обаче дали бракът е щастлив, или не. Изследвани са възрастовите групи на 50-, 60- и 70-годишните.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки