В резюме

Курсове по готварство помагат за промяна към по-здравословна диета, показва изследване

Кратките курсове по готварство могат да имат дълготраен ефект върху здравословната диета, показва изследване. В Шотландия правителството е финансирало готварски курсове, а участниците в него са отговорили на въпросници преди и една година след курса. Според въпросниците, които родителите са попълнили година по-късно, семействата са яли повече плодове и зеленчуци и по-малко полуфабрикати.
Pin It

Учени твърдят, че са открили "шесто чувство"

Учени твърдят, че са открили "шесто чувство", което може да засича светлина без използването на зрение и дори може да е форма на телепатия.
Pin It

Жените, които консумират голямо количество калций, рискуват да починат от сърдечно-съдови болести

Жените, които консумират голямо количество калций, рискуват да починат преждевременно от сърдечно-съдови заболявания. До тези изводи стигнаха шведски учени от университета в Упсала и Каролинския институт в Стокхолм. Резултатите от изследването им са публикувани в списанието "Бритиш медикъл джърнъл". Те показват, че смъртта може да настъпи както при прекалената злоупотреба с калций – над 1400 милиграма дневно, така и при недостатъчната му консумация – по-малко от 600 милиграма.
Pin It

Лекарите стягат редици за протести, прогнозират катастрофа в здравеопазването

Срещи със здравните институции, публична дискусия и, ако се наложи, протестни действия – това са мерките, набелязани на заседание на Управителния и Националния съвет на БЛС в събота. Исканията на лекарите са да бъдат премахнати едностранно наложените от НЗОК текстове и изисквания за работа с касата, които водят до нови рестрикции. Това каза пред Zdrave.net председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов.
Pin It

Възможно е да се използват клетки от кожата на пациентите, за да се възстановят поражения от МС

Възможно е да се използват клетки от кожата на пациентите, за да се възстановят нараняванията, причинени от множествена склероза, твърдят учени, цитирани от Би Би Си.
Pin It

Лекари от четири европейски страни обединени срещу проблемите в здравеопазването

Информация от FEMS / Европейската асоциация на лекарите на заплата / съобщава за съвместната акция на лекарските организации от Унгария, Полша, Чешката република и Словакия под надслов: Болната система на здравеопазване е заплаха за всеки. Подзаглавието е: Четири страни – един проблем.
Pin It

Трябва да положим усилия целогодишните информационни кампании да станат факт

Доц. Красимир Киров е специалист с дългогодишен клиничен опит и множество научни приноси в областта на злокачествените тумори на кожата. Работи в Клиниката по онкодерматология на Специализираната болница за активно лечение по онкология в столицата. 
Pin It

Проф. Майкъл Лауб, анестезиолог:Можете да развиете мрежа от центрове за дихателни грижи

Д-р Лауб, разполагате ли с конкретни данни колко пациенти годишно в Дания получават консултации и грижи в трите специализирани центъра?

В Центровете за дихателни грижи в Дания получават помощ приблизително 3200 пациенти с хронична дихателна недостатъчност. През последното десетилетие наблюдаваме 10% годишен ръст на болните, които се нуждаят от този вид поддържащо лечение. Същевременно следва да отбележа, че не всички болни с дихателни проблеми имат потребност от продължително механично подпомагане на дишането (МПД) в домашни условия, но все пак повечето са с някакъв тип дихателно подпомагане. При много от тях с течение на времето  МПД ще стане необходимо поради напредването на болестта.

Pin It

Българо-австрийски проект ще позволи пациенти с онкологични заболявания достъп до модерна апаратура

Това се разбра при посещение на премиера Бойко Борисов на строителната площадка на нов център за лъчетерапия край Виена. Идеята, каквато Австрия вече е разработила с Унгария, предвижда създаване на филиал на австрийския център или двустранно сътрудничество между лечебни заведения от двете страни. Има готовност концепцията да бъде разширена и с България, съобщи правителствената информационна служба.
 
Pin It

Учени заговориха за "еликсир на младостта"

Генериращите кръв стволови клетки забавят производството си с възрастта и това увеличава стреса в организма, но вкарването на свързан с процеса на стареене ген в тях може да ги "подмлади", оповестиха учени, цитирани от в. "Дейли телеграф" и БТА.
Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки