В резюме

Алергиите се лекуват с имунотерапия

Нелекуването на алергиите може да доведе до тежки усложнения. Това обявиха по време на пресконференция днес представители на Българското дружество по алергология и Асоциацията на българите боледуващи от астма, алергии и ХОББ. Те коментираха, че заболявания като алергичния ринит често остават недиагностицирани и в резултат много пациенти развиват бронхиална астма. Ето защо е необходима ранна диагностика.

Лекарите обявиха, че при борбата с алергиите е изключително трудно да се създаде среда без алергени. Те дадоха пример с алергичните към домашните микрокърлежи, като обясниха, че тяхното пълно унищожаване е практически невъзможно, колкото и да се чисти в жилището. Ето защо пациентите с алергии трябва да се лекуват със съвременна имунотерапия, която дава много добри резултати. Важно условие обаче е нейното навременно започване, докато болестта още е в ранна фаза. Лекарите добавиха, че терапията за всеки е индивидуална и помага основно при дихателни алергии причинени от полени и микрокърлежи. Тя не е подходяща за лечение на хранителни алергии.

Pin It

Приемането на бадеми намалява глада, без да увеличава теглото

Учени от университета Пардю в щата Индиана откриха, че консумирането на 43 грама печени, леко подсолени бадеми всеки ден намалява глада на доброволците, увеличава нивата им на витамин Е и приема на "добри" мазнини, без да води до трупане на килограми.

Това означава порция от 30 бадема. Изследователите провели 4-седмично проучване на последиците от консумацията на бадеми върху теглото и апетита. В изследването участвали 137 възрастни с повишен риск от диабет от втори тип.

Pin It

Вирусът на СПИН е специалист по маскировка

За успешна борба с врага, е важно да го познаваш. Заради този принцип учени от университета "Джон Хопкинс" си зададоха въпроси за наличието на неактивни провируси или вируси в организма. Тяхното изследване, публикувано в списание Cell (cell.com), доведе до тревожни резултати. Оказва се, че ХИВ резервоарите са много по-големи, отколкото се смяташе преди. "Това не означава, че борбата срещу вируса на СПИН е невъзможна, уверява Робърт Силичиано (Robert Siliciano), ръководител на изследването. Сега трябва да съобразим нашата работа с тези нови данни", казва той.

ХИВ заразява предимно CD4 + Т - клетки, където се размножава в големи количества. Чрез антиретровирусната тройна терапия може да се предотврати неговата репликация, но вирусът все още се крие в паметта на имунните клетки като Т-клетките.

Екипът от САЩ не е първият, който се опитва да се справи с тази задача. Досега са използвани два подхода за определяне на броя на провирусите в тялото. Но американските учени обединяват двата подхода, за да избегнат недостатъците им. Силичиано и екипът му за първи път стимулират Т-клетките повторно, за да активират провируса и така откриват 12% непокътнат генетичен материал от вируса.

Според учените "вирусите се репликират и това показва, че те имат способността да се събудят по всяко време". След като авторите повтарят експеримента чрез активиране на лимфоцитите за втори път, те успяват да докажат, че вирусните резервоари са по-големи, отколкото се смяташе досега. Със съпоставяне на данните авторите смятат, че техният размер е 60 пъти по-голям от очакваното. За Силичиано "това е значително увеличение, а това значително увеличава и препятствията, които ни отделят от един от начините да се излекува СПИН. Въпреки че тези резултати са тревожни, те помагат да се разбере по-добре заболяването и да се доближим още малко до лечението му". /БГНЕС
Pin It

За съжаление медиците са още далеч от лечението на СПИН

Изследванията на вируса на СПИН се движат по път, пълен с коварни препятствия. Въпреки напредъка и няколко случая на функционално възстановяване, за които съобщават медиите, борбата срещу вируса е далеч от своя край, пише Футура.

Хората със СПИН днес вече могат да живеят толкова дълго, колкото останалите, но остават до края на живота си на строга медикаментозна терапия. Ако тя спре, вирусът бързо изниква от някъде и ги превзема отново. Защо?

Антивирусните лекарства позволяват да се въздейства върху вирусната активност и той става неоткриваем чрез конвенционалните техники. Но това не означава, че той е изчезнал напълно. Част от вирусната ДНК се настанява в генетичния материал на някои Т-лимфоцити и спира да се възпроизвежда. Благодарение на тази стратегия вирусът става невидим за медикаментите и лукаво чака точния момент, за да нападне отново. Изследователи от цял свят се опитват да намерят начин да премахнат тези ретровирусни резервоари в тялото, но за съжаление усилията им досега не се увенчават с успех.

Pin It

Панасоник пуска роботи в помощ на болничния персонал

Японският гигант в електрониката Панасоник съобщи, че този месец пуска в търговската мрежа своите роботи HOSPI, които могат да помагат на персонала на болнични заведения, като например пренасят медикаменти.
Pin It

България на шесто място в света по свръхтегло сред подрастващите

Затлъстяването се очертава като един от най-сериозните социални и медицински проблеми на 21 век. Това заяви председателят на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания доц. Светослав Ханджиев по повод Световния ден за борба със затлъстяването.

Доц. Ханджиев определи наднорменото тегло като световна пандемия, която води до увеличаване на заболеваемостта и смъртността от сърдечно-съдови и метаболитни заболявания. Все повече нараства тенденцията на затлъстяване сред децата, като България заема рисковото шесто място в света по свръхтегло сред подрастващите.

От днес стартира проект в Медицинския университет в София, чрез който се набират лица с наднормено тегло и застрашени от диабет, които за период от три години ще бъдат под безплатен медицински контрол.

Pin It

Хомеопатията може да е опасна, ако се прилага без квалифицирани специалисти

Хомеопатията не лекува онкологични заболявания, но може да обере тежките странични ефекти, предизвикани от химиотерапията и лъчетерапията.

Това съобщи д-р Райна Томова, клиничен хомеопат и заместник-председател на Българската медицинска хомеопатична организация.

Според Томова хомеопатията като метод на лечение може да бъде опасна тогава, когато се прилага без консултация от квалифициран специалист.

Pin It

България - с двойна над средната за света заболеваемост от рак на гърдата

Ако скрининговият проект „Спри и се прегледай“ не бъде удължен с една година, ще трябва да бъде създадена национална програма, по която да се извършат профилактичните прегледи. Това каза министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева при откриването на провеждащия се в Парламента форум по проблемите на рака на гърдата. Тя за пореден път определи развоя на проекта до момента като провал, защото е организиран и проведен по неефективен начин. Министърката отбеляза, че от 400 000 пациенти, предвидени за преглед, от началото на годината скрининг е направен само на 19 240 човека. От тях едва 3679 жени са прегледани за рак на гърдата, при предвидени 50 000.
Pin It

41% от хората се лекуват с музика

41% от хората лекуват болките си с хубава музика, показва ново изследване. Музиката изглежда има най-голямо влияние върху младите хора на възраст между 16 и 24 години, които твърдят, че използват музиката за облекчаване на физически неразположения.

Pin It

Национални особености на идеалната фигура

Оценката на тялото на хората като пълно или слабо остава различна по пол и страна, показва публикувано в сряда международно проучване, проведено в 13 държави на 4 континента.

В този свят, който става жертва на това как изглежда "разликата между желаното и истинското тяло е голяма в много страни". Това установява изследването, направено сред 20 хил. души.

Очертават се четири типа профили (условно южнокорейски, уругвайски, ирландски и френски, бел. ред.), пишат авторите в списание Population & Sociétés (Население и общества) на Националния институт за демографски изследвания във Франция.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки