В резюме

Захарта е най-популярният наркотик

Холандски учени изненадващо обявиха захарта за най-популярният наркотик на планетата, с който злоупотребяваме. Захарта се съдържа във всички безалкохолни напитки, сокове и в много храни, въпреки предупреждението, че този продукт е вреден за здравето. Учените от Холандия са сериозно загрижени за щетите, които захарта нанася на човечеството. Лекарите дори представили искане за ограничаване на производството на продукти с високо съдържание на захар. Подобно предложение в държава, която е легализирала марихуаната, говори само за себе си, коментират местни медии.

Pin It

Нови факти за полезното въздействие на ябълките върху сърдечно-съдовата система

Учени откриха нови факти за полезното въздействие на ябълките върху сърдечно-съдовата система. Специалистите дори били изненадани от резултатите на изследването. Ползите от ябълките върху сърдечната система били толкова впечатляващи, че експертите могат да ги препоръчат като лекарство. Резултатите показват, че употреба на този продукт дава възможност за значително намаляване на лошия холестерол в кръвта с до 23%.

Pin It

"Sanofi" призната в две класации за корпоративна социална отговорност

"Санофи" обяви, че дейността на компанията в областта на корпоративната социална отговорност е оценена от две световнопризнати класации. За седма поредна година компанията е включена в класацията World Dow Jones Sustainability Indices (JDSI World), една от най-популярните  международни класации сред инвеститорите на световно ниво. "Санофи" е сред шестте фармацевтични компании, оценени от DJSI World. Името на Санофи също фигурира на по-високо от миналогодишното ниво и в статистиката на Climate Disclosure Leadership Index (CDLI), която отчита екологичните мерки и ангажираността към климатичните промени на компаниите-производители в света.
Pin It

Всяка година у нас от диабет умират 8000, 5000 остават инвалиди с ампутиран крайник

Едва 1% от българите разпознават жаждата като водещ симптом при диабетно заболяване. 61% от хората, които не страдат от болестта, не познават нейните симптоми и не се ориентират добре за това кога трябва да се обърнат към лекар за консултация и преглед. За сметка на това обаче 68% посочват сърцебиенето като симптом на диабет. Половината диабетици у нас не познават добре стойностите на добрия гликемичен контрол, към който трябва да се стремят и не успяват да го постигнат. По тази причина те са в сериозен риск от развитие на инвалидизиращи усложнения.Тези данни от проучване с 1000 респонденти от цялата страна бяха представени на пресконференция днес по повод старта на Национална информационна кампания „Заедно срещу диабета”, която се провежда в партньорска инициатива с Парламентарната здравна комисия, няколко пациентски организации и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България.
Pin It

До края на годината тръгва работата по диабетния регистър

„До края на тази година ще бъде даден старт на изграждането на Национален регистър на болните от диабет, като базата данни за възрастни ще бъде надградена с регистър на децата диабетици. Едновременно имаме амбицията да започнем активна работа и по изграждането на регистри на пациентите с останалите социално значими заболявания”. Това заяви на пресконференция днес Лидия Чорбанова, съветник на министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева.
Pin It

Мозъкът на порно маниаците устроен като на алкохолици и наркомани

Мозъкът на хора, които редовно се отдават на сексуални фантазии чрез порнография, реагира по същия начин като сивото вещество на алкохолици и наркомани, сочи проучване на екип от учени в Кеймбриджския университет, пише в. "Сънди таймс".
Pin It

12% от децата в България се раждат преди термин или с много ниско тегло

12 на сто от децата, които се раждат в България, са родени преди термин или с много ниско тегло. За това алармираха от Фондация "Нашите недоносени деца", съобщи БНР.

Недоносените бебета боледуват 7 пъти по-често от инфекции на дихателните пътища, а смъртността при тях е около 4 на сто. В световен мащаб всяка година се раждат около 15 милиона недоносени бебета. За България статистиката е най-тревожна в градовете Пловдив, Варна, Враца и Сливен, където преждевременните раждания са над средните за страната - около 20 на сто.

Pin It

Добро остлабване става с кратко, но интензивно натоварване

Хората, които искат да отслабнат, трябва да знаят, че продължителните и изтощителни тренировки не гарантират добър резултат. За целта е достатъчно да се тренира по 30 минути на ден, твърди британският в. "Телеграф". Това позволява да се смъкне една трета повече от теглото в сравнение примерно с едночасовата тренировка.

Pin It

Над 60 % от българите не знаят симптомите на диабета

Национална информационна кампания „Заедно срещу диабета" стартира официално от днес. Нейната основна цел е да се повиши информираността сред обществото за симптомите и начините за борба с едно от най-значимите заболявания у нас. Всеки десети българин или близо 500 000 души страдат от захарна болест в България, посочиха организаторите, позовавайки се на данни от 2012 година. Процентът е 9.6% за миналата година, като той непрекъснато расте в последните десетилетия.
Pin It

Флавони правят кръвоносните съдове по-здрави и подсилват стените на капилярите

Изследванията показват, че съдържащите се в цитрусовите плодове флавони правят кръвоносните съдове по-здрави и подсилват стените на капилярите. Така намаляват с 20% риска от инсулт, който се дължи на блокиране на притока на кръв към мозъка. Често това се дължи на образуването на кръвни съсиреци в артериите.

Жените трябва да поддържат красотата си с цитрусови плодове, като наблягат на грейпфрута и портокалите, показва ново проучване. Красотата на нежния пол зависи от диетата. Експертите препоръчват здравословното хранене с пресни плодове и зеленчуци, но наскоро на мода дойдоха и прясно изцедените сокове. Те са много по-полезни от натуралните, които се продават в магазините, тъй като не съдържат излишна захар.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки