В резюме

Половината от европейските деца не се движат достатъчно

Само половината от седемгодишните деца в Европа получават достатъчната за възрастта им физическа активност, показва ново изследване.Резултатите са още по-тревожни за момичетата, от които едва 38 на сто се движат достатъчно. Цифрите сочат, че малчуганите на възраст около седем години трябва да тичат и да играят активно поне по 60 минути всеки ден, за да са здрави. Но едва половината от родителите осигуряват тази възможност на децата си.

Pin It

Младите австралийци затлъстяват бързо

Младите австралийци трупат килограми, затлъстяват и опровергават репутацията си на спортни натури, сочи проучване за положението с диабета, затлъстяването и начина на живот в Страната на кенгурото, огласено в понеделник.

 

Тенденцията за трупане на килограми сред хората на възраст между 25 и 34 г. буди безпокойство и навежда на мисълта, че в Австралия не се обръща необходимото внимание на опасностите за здравето, свързани със затлъстяването и увеличаването на теглото като вероятност от заболяване от диабет на средна възраст, казва Джонатан Шоу, който е един от шефовете на проучването.
Pin It

Нов тест може да открива Алцхаймер 10 г. преди появата на симптомите

Испански учени се надяват, че нов тест ще може да открива Алцхаймер поне десет години преди появата на симптомите, откривайки пътя за ранно лечение.

Откриването на понижаването на нивата на някои видове генетичен материал може да е сигнал за повишен риск от Алцхаймер. Биологическият знак се открива в гръбначно-мозъчната течност най-малко десет години преди появата на признаците на деменция.

В момента единственият начин за точно диагностициране на заболяването е чрез невропатологичен анализ след настъпването на смъртта, макар че се използват изследвания на паметта и на други мозъчни функции за установяване дали лекарства и други видове лечения могат да помогнат.

Pin It

Течната храна е последната мода в диетологията

Соковите диети, изключващи напълно твърдата храна, стават все по-популярни, отбелязва канадският в. "Нешънъл пост". Смята се, че соковете позволяват на тялото да преразпределя енергията от обичайната преработка на храната към лечение и обновяване на организма.

Pin It

Учени: Засеченият в Китай нов щам на птичия грип може да се предава от човек на човек

Учени от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина са установили първи случай на предаване на новия щам на вируса на птичия грип H7N9 от човек на човек. Изследването им е публикувано в British Medical Journal и в него се уточнява, че въпреки че очевидно вирусът може да се предава между хората, това не става лесно и не е знак за паника.

H7N9 беше засечен за първи път в източната част на Китай през март тази година. Оттогава са регистрирани 133 случая на заразени и 43, приключили с фатален край. Няма данни за болни извън Азия. Досега нямаше доказателства, че някой от инфектираните е развил болестта, без да е имал директен контакт с птици.
Pin It

Как хранителната индустрия печели от затлъстяването

Когато човек влезе в супермаркет днес, той вижда висококалоричните, силнообработени храни, напоени с химикали за повече вкус, с цел потребителят да бъде връщан отново и отново към тях. Това е храната, която повече хора във Великобритания ядат. Храната, която прави повечето хора дебели.

На съседния ред обаче един върху друг се трупат рафтове нискомаслени, обезмаслени, с малко въглехидрати, нискокалорийно, без захар и т.н. "здравословни" варианти, които се предлагат на хората, натрупали високо тегло от предишните храни. Прието е да се смята, че затлъстяването и диетите са две тотално различни неща, но всъщност между двете има дълбока симбиоза, пише Жак Перети, автор на филма The Men Who Made Us Thin във в. Guardian.
Pin It

Реаниматор: Ще можем да спасяваме хора до 24 часа след смъртта им

Връщането от света на мъртвите може да стане реалност в множество случаи в съвсем недалечно бъдеще - така поне твърди реаниматорът Сам Парния от медицинския университет "Стоуни Брук" в Ню Йорк. В интервю за германското списание "Шпигел" той казва, че до 20 години ще е възможно пациенти да бъдат връщани към живота почти цяло денонощие след като е спряло сърцето и дишането им.
Pin It

Стремежът към висши цели ни прави по - здрави

Работата в името на висши цели и самореализацията ни правят щастливи, също както и минутите удоволствие. Имунните клетки на организма обаче реагират по различен начин на тези две форми на щастието, твърдят учени, публикували изследването си в списанието Proceedings of the National Academy of Sciences.
Pin It

В Лондон на тържествена презентация на 5 август ще бъде изяден бургер, получен от стволови клетки

В Лондон на тържествена презентация на 5 август ще бъде изяден бургер, получен в лаборатория от стволови клетки. За производството на късчето изкуствено месо с тегло 143 грама са били изхарчени 250 000 британски лири или 385 000 долара. Очаква се експериментът, извършен от холандски учени под ръководството на физиолога Марк Пост от университета на Маастрихт в Холандия, да открие нова ера за човечеството и да помогне за спасяването му от глад в условията на евентуална екологична катастрофа, съобщи в. "Дейли телеграф", цитиран от БТА.
Pin It

Лекуват увредени сърца със златни нановлакна

Когато човек получи инфаркт, увредената тъкан на сърцето не се възстановява – вместо това тя се заменя с мъртва тъкан, която не може да бие. Като резултат сърцето отслабва перманентно. Но сега учени от университета в Тел Авив са получили обещаващи резултати, тествайки лепенки, съдържащи сърдечни клетки и златни нановлакна.
Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки