В резюме

"Съживиха" замръзнали растения на 400 години

Учени съживиха в лабораторни условия растения от Малката ледникова епоха, замръзнали преди 400 години, съобщи Би Би Си.
Pin It

Международен екип от учени е успял да създаде универсална ваксина

Международен екип от учени е успял да създаде универсална ваксина, която да предпази хората от редица болести. Преди да бъде приложено откритието обаче, ще се наложи да бъдат направени още много клинични изследвания, които да докажат свойствата му, съобщи Джералд Пир, който оглавява проекта за създаването на ваксината. Той обясни, че лекарството е синтезирано от вещество, намиращо се в мембраните на микроорганизмите.
Pin It

Психиатри разработват система от компютърни образи, която може да помогне на хората с шизофрения

Психиатри разработват система от компютърни образи, която може да помогне на хората с шизофрения да контролират и понякога заглушават тормозещите ги в главите им гласове, съобщи Reuters.
Pin It

Прием на мазна храна увеличава няколко пъти риска от сърдечни проблеми и някои форми на рак

Изследване на американски учени от Медицинския колеж на Пенсилвания доказа за първи път връзката между консумацията на мазна храна с нарастващото чувство на умора.
Pin It

Надежда за живот без лекарства на болни от хронична левкемия

За последните три десетилетия знанията и технологиите, с които научният свят третира хроничната миелоидна левкемия (ХМЛ) са напреднали дотолкова, че вече може да се говори за ремисия без лечение. Това коментираха български лекари и специалисти в областта на хематологията на конференция, посветена на заболяването. Те обявиха, че в световен мащаб започват нови клинични проучвания сред определена група от диагностицираните с хронична миелоидна левкемия, които ще покажат могат ли тези хора да живеят и без редовното приемане на медикаменти. В клиничните проучвания за спиране на лечението ще участва само определена група пациенти - тези, при които в резултат на досегашното третиране на болестта, тя е в дълбока ремисия и нейните показатели са вече неоткриваеми. Това пък се установява с модерна машина за измерване на молекулярния отговор на пациентите с ХМЛ, каквато отскоро има в България - в Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания - София. Това е първият подобен апарат за молекулярен анализ на Балканите. Той дава възможност в рамките на два часа да се видят по-прецизни и задълбочени резултати, отколкото преди излизаха за два или три дни, обясниха специалистите-хематолози. 
Pin It

Енергоспестяващите лампи могат да доведат до слепота, кожни раздразнения и главоболие

Лампите, които помагат на екологията, са захранвани от диоди, излъчващи светлина, която може да увреди ретината на окото и дори да причини слепота.
Pin It

Орехите предпазват от сърдечни заболявания, установиха американски учени

Те открили значително подобрение на нивата на холестерола и гъвкавостта на кръвоносните съдове, което помага за гладкия приток на кръв, само четири часа след консумацията на обелени орехи или на орехово масло, предаде БГНЕС.

Изследването показва, че редовната консумация предпазва от сърдечносъдови заболявания в дългосрочен план. „Само една шепа орехи значително намалява риска от сърдечно заболяване“, заяви д-р Пени Крис-Етертън, професор по хранене в Пен Стейт Юнивърсити в Пенсилвания.

Pin It

Учени с нов метод за терапевтично клониране

Учени клонираха човешки ембриони от парченца кожа и извлякоха от тях стволови клетки чрез соматичен клетъчен ядрен трансфер, съобщиха Би Би Си и в. Дейли телеграф.  Методът може да се използва за терапевтично клониране, с което да се получават индивидуализирани стволови клетки за лечение на дегенеративни болести като Алцхаймер, Паркинсон и множествена склероза.

Той обаче подновява и опасенията, че е възможно в лаборатории да се клонират бебета, за да се печелят огромни суми от опечалени родители. Ръководителят на екипа д-р Шухрат Миталипов настоява, че целта им е била да получат стволови клетки за терапевтични цели. Според него изследването им едва ли ще доведе до опит за човешко клониране от други учени.
Pin It

Депресираните хора говорят по-често за себе си

Хората, които говорят за себе си постоянно, е по-вероятно да страдат от депресия и тревожност, показва ново изследване. Учени от Германия установиха, че думичките „аз“, „мой“ и „себе си“ в речника ни издават състоянието на психиката ни, предаде БГНЕС.

 

Pin It

Бавно растящите бебета настигат връстниците си в тинейджърските години

Бебетата, които наддават тегло бавно през първите месеци от живота си, постепенно настигат връстниците си до около 13-ата си година, показва мащабно британско изследване, цитирано от Би Би Си.
Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки