В резюме

Сиренето и наситените мазнини не вредят на сърцето според нови международни проучвания

Почти едновременно две големи нови проучвания опитаха да оборят едно от притесненията на хората с добър апетит. Според изследване, публикувано в Европейския журнал по епидемиология, млечните продукти, дори и пълномаслените, нямат вреден ефект върху сърдечно-съдовата система, както отдавна се счита. Второто проучване - от Британския журнал по спортна медицина - отива още по-далеч и твърди, че наситените мазнини не само в млечните продукти, а и като цяло, са безобидни и не са причина за запушване на артериите, както също отдавна и масово се твърди.

Pin It

Пазете сърдечно съдовата система от възпаления, дайте й средиземноморска диета и разходка

Специално проучване на Британския журнал по спортна медицина твърди, че наситените мазнини не само в млечните продукти, а и като цяло, са безобидни и не са причина за запушване на артериите, както също отдавна и масово се твърди. Специалният им анализ опитва да даде обяснение какво задръства и уврежда артериите, щом не са мазнините, както и какво може да се направи. Изследването е на специалисти-кардиолози от Великобритания и САЩ, отново на базата на стари проучвания по темата.

Pin It

Един развод има последствия върху здравето на децата, дори и когато те са пораснали

Един мъчителен развод има последствия върху здравето на децата, дори и когато те са пораснали и са големи хора, става ясно от изследване на американски учени. За да стигнат до изводите си тези учени са наблюдавали 201 пълнолетни хора в добро здраве, които са били поставени под карантина и изложени на вируса на обикновената хрема и след това наблюдавани пет дни. Тези от тях, чиито родители са били разведени, или разделени и не са си говорили в продължение на години, са били с три пъти по-уязвими на инфекцията, отколкото онези, чиито родители са се разделили, но са останали в контакт. Заключенията от предишни изследвания са били, че хора, чиито родители са се разделили, когато те са били деца, са с по-лошо здраве. Според новото изследване този повишен риск от заболявания се дължи на стрес в ранна възраст, който има влияние върху физиологията и възпалителните процеси. „Това изследване показва напредък в нашето разбиране за начина, по който стресът в семейството в детството увеличава уязвимостта на децата към заболявания 20 – 40 години по-късно“, казва Майкъл Мърфи, учен от университета Карнеги Мелън. Изследването обаче показва също, че хора, чиито родители са се разделили, но са останали в контакт, не носят този риск за уязвимост към заболявания. При тях рискът от заболявания е колкото на онези, чиито родители не са се разделяли. Изследването насочва вниманието към това, че стресът, породен от тежък семеен конфликт, влошава дългосрочно имунната система на децата. Този ефект обаче се смекчава, ако комуникацията между родителите продължи. /АФП

Pin It

Прекомерните физически упражнения могат да доведат до хронични коремни проблеми

Увеличаването на интензитета и продължителността на физическите упражнения при спортуващи могат да доведат до хронично влошаване на функцията на червата и други проблеми в коремната област. Това става ясно от проучване върху чревното здраве. В него се посочва, че допълнителното натоварване наранява клетките на червата, което от своя страна позволява на обикновено изолираните патогенни ендотоксини да стигнат до кръвоносната система. Това състояние на предизвикан от упражнения стомашен синдром може да доведе до остри или хронични усложнения със здравето, пише научното издание „Сайънс дейли“. Според изследователите прагът на здравословната тренировка е 2 часа при 60% консумация на кислород, като той важи за всички, независимо в каква телесна форма се намират. Също така тренировките при високи температури на околната среда допълнително влошават негативния ефект. В същото време проучването посочва, че при хора с раздразнени или възпалени черва по-слабата физическа активност е за предпочитане. „Въпреки че прекомерните упражнения се потвърждава да са вредни за целостта и функцията на червата, ние установихме няколко допринасящи за влошаването фактори, които могат да бъдат контролирани, както и няколко стратегии за превенция и справяне, които могат да облекчат и премахнат вредите и влошената функция“, посочва д-р Рикардо Коста, водещ автор на изследването. /БГНЕС

Pin It

Шведски учени определиха четирите главни фактора, пряко свързани с по-дългата продължителност на човешкия живот

Изследването беше публикувано в сп. "Интърнал медисин", цитирано от БТА. Специалистите мислят, че необходимите фактори за здравословен начин на живот, който позволява да се доживее дълбока старост, са отказът от тютюнопушенето, физическата активност (не по-малко от 150 минути в седмицата), умерена консумация на алкохолни напитки (не повече от 14 алкохолни единици в седмицата, като единицата се равнява на 30 грама водка) и диета с балансирано съдържание на хранителни вещества и витамини. В изследването са участвали над 33 хиляди мъже и 30 хиляди жени на възраст от 45 г. до 83 г. При тях в началото на проучването не са регистрирани ракови и сърдечносъдови заболявания. Към края на експеримента през 2014 г. от първоначалната група са починали над 8,5 хиляди мъже и 6,5 хиляди жени. При идентифициране на причините за смъртността е установена връзка между начина на живот и неговата продължителност. Ако приемем риска от смърт за спазващите поне 2 от всички фактори средно за единица, то за тези, които се придържат и към четирите, той ще е над два пъти по-малък - 0,47 при мъжете и 0,39 при жените. Според учените това означава, че средната продължителност на живота се увеличава съответно с 4,1 и 4,9 години.

Pin It

Първото училище по персонализирана медицина събра наши и чужди специалисти

Триизмерни модели на тумори, създадени чрез технология на т. нар. биопринтиране, върху които да се тестват различни терапии, е един от най-съвременните подходи в борбата с онкологичните заболявания. Какви са новостите в тази насока в контекста на персонализираната медицина обсъдиха наши и чужди специалисти, които взеха участие във форум в София, организиран от Българската асоциация за персонализирана медицина (БАПЕМЕД). Основна тема на първото по рода си Училище за персонализирана медицина беше развитието на молекулярна диагностика в онкохематологията.

Pin It

Според данни в доклад, през последните няколко години репутацията на фармацевтичните компании нараства

Ако се съди по водещите новини, може да се каже, че фармацевтичните компании преживяват трудни времена, тъй като върху тях е изсипан гневът на обществото заради високите цени на лекарствата. Обществените нагласи към тях обаче са претърпели изненадващи промени през последните години, показва анализ на изследователската консултантска фирма Reputation Institute, цитиран от businessinsider.com. Анализът оценява обществените нагласи към 17 фармацевтични компании в седем области: продукти и услуги, иновации, работна среда, управление, социална ангажираност, лидерство и финансово представяне. Те определят точките в класацията на компаниите. 16 800 души от осем държави, включително САЩ, Канада и Великобритания, са участвали в създаването на рейтингите.

Pin It

С 3D маса за виртуални дисекции ще обучава студентите МУ-Пловдив

С една от най-съвременните технологии в обучението по медицина - 3D интерактивна маса за виртуални дисекции, започва да обучава студентите си Медицинският университет в Пловдив. Тя ще бъде представена официално на 8 юни, четвъртък, от 11 часа в музея на Катедра „Анатомия, хистология и ембриология“ на бул. „Васил Априлов” 15А. Новата високотехнологична система дава изключителен достъп до пълен набор от медицински изображения – от анатомия до хистология. С нея лесно се изследват, проучват и диагностицират пациенти, като се използват изключително детайлни 3D изображения, генерирани автоматично на базата на реални клинични случаи от целия свят.

Pin It

Дори умерената консумация на алкохол вреди на мозъка, показа 30-годишен експеримент

Популярна здравна препоръка е да се ограничава алкохолът, но е популярно също и убеждението, че в умерени количества не вреди толкова, а даже е полезен. Изследване на "Оксфорд" и University College London, проведено в последните 30 години обаче, опроверга всякакви надежди за здравни ползи от пиенето, като доказа, че дори една чаша на ден или през ден, оставя следа върху структурата и функциите на мозъка, пише "Ройтерс". В съвместното проучване на двата престижни университета преди 30 години са се включили 550 доброволци на средна възраст. Те са категоризирани в три групи - чести и спорадични потребители на алкохол, и въздържатели. През цялото време редовно били проверявани с тестове за памет, а в края на периода били подложени на ядрено магнитен резонанс.

Pin It

За пръв път СЗО подреди антибиотиците по категории, за да ограничи ползването им

За пръв път откакто от 40 години насам съществува световният Списък на най-важните лекарства на Световната здравна организация, в него се въвеждат категории за антибиотиците с цел да се прекрати масовата злоупотреба с тях, заради която се изгражда опасна резистентност и те губят ефективността си. Лекарствата на основата на пеницилин се посочват като "първа линия на защита" на организма, но останалите се препоръчват за употреба само ако е абсолютно наложително. Списъкът Essential Medicines List (EML) съдържа 39 антибиотика за 21 състояния. Те са подредени в групите "достъпни", "под наблюдение" и "в резерв" (Access, Watch, Reserve).

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки