В резюме

Ротавирусните гастроентерити и ползата от ваксините

По време на кръглата маса д-р Илиян Тодоров от Инфекциозната клиника на Университетската болница във Варна обърна внимание на ротавирусните гастроентерити и възможността за тяхното предотвратяване. Той цитира официалната статистика, според която в Европа от такива инфекции се заразяват над 2.8 млн. души - предимно деца под 5 години. 87 хиляди от тях се налага да се лекуват в болница, а при над 230 на година изходът е фатален. Ротавирусните инфекции са втората по честота причина за смърт сред деца от предотвратимо заболяване, при наличието на ваксини които защитават с между 90 и 95% успех, коментира докторът. На първо място са стрептококовите инфекции, и на второ място ротавирусите в около 30% от случаите. Опасността от епидемии с ротавирусни инфекции е най-вече в затворени кръгове - детски градини и болници. Вирусите от тази група оцеляват дълго в открити условия, например няколко дни в хладилника и до два месеца в канализацията, затова и хигиената, колкото и да е важна, не е гаранция за предпазване. Самите вируси не са смъртоносни, но понякога инфекциите протичат много тежко с температура, повръщане и диария, които могат да доведат до силна дехидратация и изтощение до край при по-малките деца, обясни Тодоров. Две преболедувания от ротавирусен гастроентерит създават естествен пълен имунитет на децата, и това е аргумент, който антиваксинално настроените майки често използват в спора дали децата им имат нужда от тази ваксина, каза още инфекционистът. По думите му, щом едно от тези две боледувания може да доведе до смърт, спор просто не може да съществува. Освен това разходите по лечението и възможните усложнения от болестта са далеч повече от тези за имунопрофилактика. Времето за ваксиниране е точно след първата усмивка на бебето - около втория месец след раждането, посочи д-р Тодоров. От тази година ротавирусните ваксини са част от препоръчителния имунизационен календар, като се плащат от държавата при желание на родителите да я дадат на детето си. Приема се орално на два или три пъти според марката.

Pin It

Отричането на ваксините е агресивно невежество

Отричането на имунопрофилактиката е не просто израз на неграмотност, нецивилизованост и глупост, а можем да кажем и агресивно невежество, което граничи с нахалство за това да чакаш колективният имунитет, създаден сред другите деца, да предпази твоето". Това заяви депутатът от ДПС и зам.-председател на Народното събрание Нигяр Джафер по време на кръгла маса за ползата от ваксините, организирана от фондация "МОСТ" във Варна. Според Джафер сериозната скорост, която набира антиваксиналното движение, бежанската криза и затрудненията в снабдяването с ваксини на общопрактикуващите лекари са основните проблеми, на които се дължи понижения имунизационен обхват в България.

Изражение на тези проблеми също и в Европа е новият бум на случаи на морбили в момента, който през пролетта достигна и до България. У нас засега той е малък с около 100 заразени деца, но се оказва че има сериозен проблем в имунизационното покритие, за който съобщи в събота проф. Тодор Кантарджиев от Центъра по заразни болести - това че някои деца по документи са имунизирани, но всъщност не им е поставена съответната ваксина, посочи Джафер. Решение, което предлага Българската педиатрична асоциация, е уеб базиран регистър, в който в реално време да се отразяват направените имунизации, а също и възникващите нежелани ефекти от тях. Така ще се създаде надеждна статистика за имунизационното покритие в страната, както и за честотата на усложненията, посочи депутатът от здравната комисия в парламента.

Pin It

Трима американци са новите нобелисти за медицина

Трима американци - Джефри Хол, Майкъл Розбаш и Майкъл Янг, получават тазгодишната нобелова награда за медицина и физиология заради работата им по изясняване механизма на т.нар. биологичен часовник. "Откритията им обясняват как растенията, животните и хората променят биологичния си ритъм така, че да го синхронизират с въртенето на Земята", пишат от Нобеловия комитет.

Pin It

Предсърдното мъждене може да няма симптоми, но да доведе до смърт

Сърдечносъдовите заболявания, начело с инфарктът и инсултът, продължават да са причина номер едно в света за преждевременна смърт. Всяка година над 17.5 млн. души по света умират заради болести на сърцето и съдовата система - болести, които с редовни прегледи и по-здравословен начин на живот са в голяма степен предотвратими. Въпреки това прогнозата е, че до 2030 г. броят на жертвите ще е вече около 23 милиона на година. Националната пациентска организация (НПО) припомня тези мрачна статистика и тенденция в днешния Световен ден на сърцето. По същия повод от октомври организацията подновява програмата си за обхващане и наблюдение на пациенти с предсърдно мъждене, което е едно от най-често срещаните видове сърдечни аритмии, водещи до инсулт.

Предсърдното мъждене засяга близо 6 млн. души само в Европа, а България е сред водещите държави по заболеваемост на сърдечно.съдовата система. Приема се, че този вид аритмия е главната причина за емболични инциденти и в 75% от случаите е причината за мозъчносъдови инциденти като инсулт. Свързано е също и с повишен риск от деменция и от сърдечна недостатъчност, която може да бъде животозастрашаваща без навременно и постоянно лечение.

Pin It

Слушането на музика по време на операция намалява болката и нервността

Слушането на музика преди, по време на, и след операция намалява болката и притеснението. Това са доказали група учени от Лондонския университет "Куин Мери", пише Би Би Си. Учените анализирали и обобщили данните от над 70 проучавния по темата, в които участвали над 7000 пациенти, а откритието е публикувано в научния журнал "Лансет".  Според данните, музиката има ефект дори върху пациенти в пълна упойка. Всички оперирани, участвали в експериментите, били по-спокойни и се нуждаели от по-малко болкоуспокояващи в постоперативния период, отбелязват от Лондонския университет. Въпреки благоприятния ефект обаче, музиката не успяла да съкрати престоя в болница на нито един от тях.

Pin It

Датски учени настояват да се ограничи продажбата на ибупрофен след ново доказателство за вредата от него

Ново изследване, този път датско, потвърди връзката между болкоуспокояващото ибупрофен и повишения риск от увреждане на сърцето. Според проучването на Университета в Копенхаген, редовният прием на нестероидни противовъзпалителни средства, сред които попадат и други популярни медикаменти срещу болка със свободен достъп в аптеките, повишава риска от сърдечен арест с 31%, пише "Гардиън". Изследването е публикувано в сряда в European Heart Journal, и е поредното, което установява, че едни от най-използваните и достъпни обезболяващи на пазара, могат всъщност да нанесат поражения. Миналия септември до подобен извод достигнаха и учените от престижния Британски медицински журнал, като свързаха медикаментите от тази група с повишен риск от сърдечна недостатъчност. А първите доказателства за потенциалната им вреда върху сърдечнно-съдовата система са отново британски и са още от 2006 г.

Pin It

Японска философия за здравословно хранене

Макробиотичната диета е хранителна философия за намирането на баланс между физическото и емоционалното, равновесието между енергиите на Ин и Ян. Думата „макробиотично“ означава "голяма представа за живота". Този вид хранене става популярен благодарение на японския лекар от японската армия д-р Саген Ишизука, който през 1896 г. публикува "Химическа теория на дълголетието", а после и "Диета за здраве". Лекарят бил с изключително влошено здраве и започнал да търси причините защо не може да се излекува по традиционните методи. Той започва да изследва западната и източната медицина, сравнява ги и открива слабостите. Стига до изводите, че силното влияние на традиционната западна медицина и начинът на  хранене заплашват здравето, а не предпазват хората в Япония. Така, научните му усилия и опити го довеждат до изграждането на теория на базата на медицината и традиционната японска диета, състояща се от непреработена храна, максимално много плодове и зеленчуци, зърнени храни, риба и водорасли. Той създава „Макробиотичното хранене“ в Япония, което е синоним и до днес на "храна лек".

Pin It

Зеленчуковите сокове – време да ги заобичаме

Когато чуем „сок“, обикновено винаги асоциацията ни е за сок от плодове и по-рядко за зеленчуков сок. Прясно изцедените сокове от плодове и зеленчуци са най-бързият начин да приемем големи дози витамини и полезни вещества. Критиците на прясно изцедените сокове изтъкват липсата на фибри в тях. Всъщност фибрите се делят на разтворими и неразтворими. Растителните храни съдържат и двата вида, макар и в различни пропорции. По-голямата част от разтворимите фибри при изцеждане на плода или зеленчука преминават в сока, а неразтворимите фибри са тези, които се отделят с пулпата. Така, че твърдението за  липса на фибри в соковете не е правилно, но е истина, че в соковете има много по-малко фибри отколкото в целите плодове и зеленчуци.

Pin It

Нов щам на грипа „Мичиган” очакват лекарите тази есен

„Със застудяване на времето, когато престанем да отваряме прозорците, започват инфекции на горните дихателни пътища. През месец октомври и половината на ноември има обикновено респираторни вируси, които не дават усложнения”, обясни професор Тодор Кантарджиев пред Нова телевизия. Основната опасност е запушен нос и хремата, а боледуването продължава 2 седмици. Ако обаче това продължи по-дълго и човек има болки в главата при ставане от сън, вече трябва да се мисли за бактериални усложнения. „С училището ще започне и скарлатината и ангините”, обясни проф. Кантарджиев. Пикът на грипа ще е декември или януари.

Pin It

Биолози от Колумбийския университет в Ню Йорк установиха, че човекът продължава да еволюира

Налице е естествен подбор сред съвременни популации хора. Оказало се, че за няколко десетилетия в резултат на естествения подбор се понижила честотата на гени, свързани със склонността към тютюнопушене и с болестта на Алцхаймер, съобщи ЮПИ, цитирана от БТА. Специалистите стигнали до тези заключения въз основа на резултатите от щирокомащабно изследване, обхванало данни за геномите на над 210 000 души в САЩ и Великобритания. Било констатирано, че генетични аномалии, свързани с болестта на Алцхаймер и тютюнопушенето, са по-рядко срещани сред хората с дълга продължителност на живота. Освен това онези, които живеят по-дълго, е по-малко вероятно да са носители на генни мутации, свързани със сърдечни болести, високо ниво на холестерола, затлъстяване и астма.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки