Медиен обзор

19 октомври - Ден на българския лекар

Умението да се лекува е изкуство, а не занаят. Лекарят се намира високо в обществената стълбица, което го задължава да спазва определени правила през целия си живот. 19 октомври се отбелязва като Ден на българския лекар от 1996 г., когато Българският лекарски съюз избира за покровител на медиците Свети Йоан Рилски. Според преданието, Свети Йоан Рилски Чудотворец е извършил много чудеса през живота си и подир смъртта си: нахранил овчари, излекувал с молитвата си един побъркан, изцерил и изцерява от болести благочестиви люде, опазва манастира си чрез своята благодатна сила. Именно за това и българските лекари са избрали светеца за свой закрилник. На този ден се връчва отличието "Лекар на годината".

Митът за „Хипократовата клетва“ е един от най-разпространените в публичното пространство. Смята се, че положилите тази клетва трябва да лекуват без пари и никога да не грешат. Когато сме недоволни от резултат при лечение, често се споменават Хипократ и Клетвата, без да се познава самият текст и времето, в което е написан. Хипократовата клетва е по-скоро емоционален ритуал, отколкото професионален закон. В класическия си вид този текст е неприложим в съвременната медицинска практика.

През V-ІV век пр.н.е. Гърция преживява период на най-високо развитие на Елинската култура. Във всяка област на обществената дейност е имало личности, които са тласкали напред човешкото познание. В политиката – Перикъл, в историята - Фукидид и Херодот, във философията - Левкип, Демокрит, Емпедокъл, Сократ и Платон, в литературата - Есхил, Софокъл, Еврипид, в изкуството - Поликлет, Лизип, Праксител, Фидий...  По това време медицинските знания се предавали само в семейството, а лечебните умения се пазели в строга тайна.

Общият подем в развитието на елинското общество постепенно наложил разпространението на медицинските умения и сред гърци, които не са от лекарски фамилии. Известни лекари започнали да обучават ученици и създали школи. Коската школа е била водеща, поради умението на Хипократ да събере способни ученици, да обобщи медицинските знания на предшествениците си и не на последно място - на неговите лекарски умения. Хипократ е бил лечител, обиколил почти всички страни в Източното Средиземноморие, а славата му се разпространила в Азия, Африка и Европа. Около 280 г. преди Христа, много десетилетия след смъртта на Хипократ, предаваните устно медицински знания били събрани в текстове и съставен сборник, представляващ опита на няколко медицински школи. Този сборник, една истинска енциклопедия на древногръцката медицина, бил наречен на името на най-прочутия лекар - „Хипократов сборник“ - Hyppokratiki Sillogi (гр.), Corpus Hippocraticus (лат) . Няма сигурно доказателство за авторството на тези текстове, повечето са на неизвестни лечители от Коската школа, може би някои са написани от самия Хипократ.

В този труд се съдържат и текстове по медицинската етика. На отношенията между самите лекари, както и отношението лекар-болен са посветени пет съчинения: „Клетва“, „Закон“, „За лекарите“, „За благоприличното поведение“ и „Наставления“. Клетвата е била написана на древногръцко йонийско наречие и едва ли има много учени, които биха могли да прочетат оригиналния текст. Известни са преводите на латински и новогръцки, от които произхождат и текстовете на всички съвременни езици.

Източник: еpicenter.bg

Pin It

На 19 0ктомври - за Хипократовата клетва

Защо е било нужно полагането на клетва?
Според повечето изследователи - да не се разпространи медицинското познание сред невежите. Съсловните знания трябвало да се запазят вътре в гилдията, а уменията да се упражняват съвестно и по правилата на професията.

Какво е всъщност Хипократовата клетва?
Това е молба към боговете и обещание от учениците, които ще изучават медицинското изкуство – да се грижат за учителя си и неговите деца, да работят в интерес на болните, да лекуват според силите и знанията си, да се въздържат от причиняване на вреда, неправда или сластолюбие, да не разказват това, което не бива да се разгласява. Не се съдържа обещание за сигурно и успешно оздравяване. Нито една дума или израз от Клетвата не говори за безрезервна отдаденост в служба на пациента. В упражняването на своето изкуство, което е познание за малцина, лекарят има право да бъде заможен, щастлив и уважаван човек.

Клетвата в Хипократовия сборник започва със следните думи:
„Кълна се в името на Аполон лечителя, Асклепий, Хигия, Панацея и всички богове и богини, които вземам за свидетели, да изпълнявам честно, според моите сили и знания тази клетва и писмено обещание.“
Става дума за клетва и обещание пред семейството и роднините, от които е придобито лекарското знание. Клетвата е в името на предците - тези, които са предали лекарското изкуство. Във втората част на изречението се съдържат думите „според моите сили и знания“. Да, според силите и знанията, нищо повече. Няма обещания за сигурно и божествено изцеление.

Pin It

109 791 българи са починали през 2017 г., а причината за смъртта на 65,6% или 71 997 от тях са болестите на органите на кръвообращението

Честотата им е 1 017.5  на 100 000 души население. Това сочат данните на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) за изминалата година. Сред болестите на органите на кръвообращението с най-голяма социална значимост са мозъчносъдови болести, исхемичната болест на сърцето и хипертоничните болести. На второ място като причина за смъртност са новообразувания, чийто интензитет е 246.3 на 100 000 души население. Относителният дял в общия брой смъртност е 15.9%. Следват болестите на дихателната система с относителен дял 4.2% и честота на умиранията 54,9 на 100 000 души население. За 3883 души, или 3.5% от починалите, причината за смъртта са симптоми, признаци и отклонения от нормата, открити при клинични и лабораторни изследвания и некласифицирани другаде. 

В структурата на останалите причини за смъртност следват: болести на храносмилателната система, болести на ендокринната система, разстройства на храненето и на обмяната на веществата, пикочно-половата система и др. 2.5% от смъртните случаи са по външни причини, т.е. резултат от травми и отравяния. Честотата им е 38.1 на сто хиляди. Болести на ендокринната система, разстройства на храненето и на обмяната на веществата са погубили 1585 души или 1.4% от починалите, а болестите на нервната система – 884 души или 0.8%. Инфекциозните и паразитни болести са причина за смъртта на 701 души или 0.6% от починалите. От болести на кръвта, кръвотворните органи и отделни нарушения, включващи имунния механизъм са починали 140 души, от психични и поведенчески разстройства - 78, от болести на кожата и подкожната тъкан – 55, а от болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан – 34.

5 родилки са починали през 2017 г. става ясно още от данните на НЦОЗА, което прави честота на смъртността при бременност, раждане и послеродов период 0,1 на 100 000 души население. Бебета, починали поради някои състояния, възникващи през перинаталния период, са 208 или 2,9 на 100 000.

Pin It

Десетки нови лекарствени терапии, които могат да се окажат животоспасяващи за много пациенти, могат да останат недостъпни за българския пазар през 2019 г. заради административно забавяне

Това сигнализираха в писмо до медиите от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България. И посочиха списък на лекарствата, чакащи одобрение за българския пазар, които вече са достъпни в Европа, сред които медикаменти за неинсулинозависим диабет, множествена склероза, левкемии, ХИВ/СИПН, епилепсия, хепатит С, артрити и др. Председателят на комисията по оценка на здравните технологии към здравното министерство Илко Гетов коментира пред "Дневник", че след направена от него проверка по всяко от цитираните в писмото на асоциацията лекарства е установил, че част от посочените медикаменти са били одобрени от комисията още през март или май тази година, други през юни. За някои от тях е имало заседание на 9 октомври, което е било за компенсиране на отложено септемврийско заседание, част от лекарствата са били одобрени, а по докладите на други има забележки и нужда от уточняване по документацията. През октомври комисията ще има още едно заседание и ще разгледа още медикаменти.

Гетов не можа да каже защо одобрените още през март или май медикаменти все още не са получили одобрение за покриването им от здравната каса догодина. Според законодателството, за да стигнат до пациентите в България и да се плащат от НЗОК, здравната каса трябва да договори отстъпки с производителите. Без такива договорки лекарствата не могат да бъдат плащани от касата. От здравната каса казаха лаконично пред "Дневник", че договарянето на отстъпки върви по график и няма забавяне. Но отказаха подробности за това за кои медикаменти има договорени отстъпки и има ли сключени договори. Повече информация щяло да бъде дадена след приключване на договарянето. Оставащите месеци до края на 2018 г. може да не са достатъчни за провеждане на договарянето, а към момента все още няма сключен нито един договор за отстъпка, заявяват в писмото си от асоциацията. "Надяваме се, че това не е продължение на опитите за ограничаване на достъпа на българските пациенти до съвременно лекарствено лечение, които започнаха с отменения в началото на 2018 г. мораториум и продължиха с т.нар. "проследяване на ефекта на терапията", което на практика не се извършва, но пречи новите лекарства да се изписват от лекарите", коментира Деян Денев, директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България .

Pin It

Лекарите от УМБАЛ "Света Анна" в София получиха единствения засега в Югоизточна Европа Диамантен сертификат за лечение на инсулт

Европейската организация по инсулти (European Stroke Organisation), връчила сертификата, предприе мащабна инициатива до края на 2019 година да осигури достъп до съвременно лечение на всички граждани на Европейския съюз. Когато една болница реши, че иска и може да провежда такова лечение под контрола на европейската организация, тя се регистрира в нейната мрежа и започва да изпраща ежемесечни отчети. Неврологични отделения и клиники в България активно се включиха в инициативата и започнаха да отчитат своята дейност. Когато дейността им стане достатъчно голяма, представители на Европейската организация по инсулти идват на място и извършват одит на съответния център и издават сертификат. Сертификатите са три степени - златен, платинен и диамантен, който е и най-високият. Диамантен сертификат нашата болница получи още при първия одит, каза доц. Росен Калпачки, ръководител на Клиниката по нервни болести към УМБАЛ "Света Анна". Критериите по които този сертификат се присъжда са времето за спешно поведение от момента на приемане на болния до започване на лечението, процентът болни, които подлагаме на новото лечение, в какво състояние и с какви лекарства ги изписваме, как работят съвместно екипите от различните звена и други подобни - чисто медицински и доста организационни, обясни доц. д-р Калпачки. Годишно над 55 000 българи получават инсулт, като страната ни е на второ място в Европа по смъртност в следствие на тази диагноза.

Pin It

Ще бъдат опуснати 160 млн. лв. на година за задълженията на здравната каса към страни от ЕС

За периода 2019-2021 г. са предвидени по 160 млн. лв. на година за изчистване на задълженията на Националната здравна каса (НЗОК) към страни от Европейския съюз. Това коментира министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в парламента. По думите му в тази бюджетна прогноза се цели погасяване на всички просрочени задължения към други държави по реда на европейските регламенти. "Задълженията на България по правилата за координация на системите за социална сигурност надвишават възможностите по бюджетния показател за този вид плащане от НЗОК. Към 31 декември 2017 година общата стойност на неприключилите искове от другите държави възлизат на 259.1 млн. лв.", съобщи той. "Приетите със Закона за бюджета на НЗОК за 2018 година средства за здравноосигурителни плащания за медицинска помощ, оказана в съответствие с правилата за координация на системите за социална сигурност, са в размер на 73 млн. лв.", съобщи здравният министър. По думите му с приетия план за плащания на НЗОК през 2018 година средства са планирани по направления на плащания - 4 млн. лв. за заплащане от районните здравноосигурителни каси за оказана медицинска помощ на чужди осигурени лица по време на техния престой и пребиваване в България". Други 69 млн. лв. са предвидени за възстановяване на извършени разходи за осигурени в НЗОК лица по време на техния престой или пребиваване в друга държава.

Pin It

Кирил Ананиев за здравната реформа: По всички въпроси тепърва ще се дискутира, но "все пак има поставени времеви хоризонти"

Какъв модел за реформа ще бъде избран, дали ще се пристъпи към някой от вариантите, лансирани от здравното министерство, или ще се направи нещо съвсем различно? Дали ще има пълна демонополизация на здравната каса, дали ще има задължително здравно застраховане? Дали ще се реши касата да плаща сметката за болничен престой и лечение до 700 лева, или сумата ще е различна? Дали задължителната здравна застраховка за хората ще е 12 лева, каквито са първоначалните сметки на здравното министерство? Дали в цената на клиничните пътеки вече ще влизат и лекарствата, а и медицинските изделия, каквито информации се появяват? И какви ще са цените на клиничните пътеки, разходите в бъдеще на здравеопазването? По всички тези въпроси тепърва ще се дискутира. Това се разбра от думите на здравния министър Кирил Ананиев пред депутатите от здравната комисия днес. Той беше повикан в ресорната комисия, за да представи визията си за реформа в здравеопазването, финансирането на системата и контрола. Още във встъпителните си думи Ананиев декларира, че "няма да държа на това, което съм предложил, ако намерим по-добър вариант, по-добри модели". А на всички допълнително зададени въпроси, като например дали лекарствата ще попадат в бъдеще в цената на клиничните пътеки, какви стойности за лечение ще покрива здравната каса, какви ще са евентуалните цени за задължителна здравна застраховка и др., министърът отбеляза, че и това са теми, по които ще се търси консенсус и са предмет на дискусия с всички в здравния сектор. На въпрос от Хасан Адемов от ДПС дали така дебатите няма да се проточат до края на мандата на правителството и реално да няма стъпки за реформа Ананиев декларира, че все пак има поставени времеви хоризонти.

До 26 ноември работните групи по рамката на реформата трябва да са дали своите предложения, в следващите две седмици идеите да бъдат обобщени и пакетирани. А след това да има нова национална кръгла маса, на която отново да се дискутират идеите. Министърът смята, че от януари догодина може да започне работа по необходимите за реформата законодателни промени. Но всички тези срокове могат да бъдат променени в търсенето на общи консенсусни решения.

Pin It

Българският лекарски съюз разширява проекта си за подпомагане на специализанти чрез стипендии

В предходните години БЛС се опита да мотивира младите лекари – специализанти и редовни докторанти, посредством отпускането на ежегодни стипендии за една календарна година. Сега проектът ще бъде разширен и ще се превърне в ежегодна програма за финансово стимулиране на млади лекари – студенти след четвърти курс, редовни и свободни докторанти и специализанти. По данни от различни проучвания, между 300 и 500 лекари годишно напускат страната ни, а между 50 и 70% от младите лекари биха търсили кариера извън пределите на България. Конкретни медицински специалности остават без кадри, което води до риск от влошаване качеството на предлаганата медицинска услуга. Според проучване, проведено сред млади лекари, водещите проблеми за тях са свързани от една страна с професионалното им развитие - специализация, квалификация и кариерно израстване, а от друга – с работата в неустойчива здравна система.

Чрез проекта си БЛС прави опит да мотивира младите лекари. За целите на проекта ще бъде събиран паричен фонд по програмата посредством спонсорства от различни организации и институции. Фокус-групите на проекта са в три направления: студенти 5-ти и 6-ти курс, чрез отпускането на ежемесечна стипендия в рамките на една учебна година; финансиране на участие в национални и международни научни форуми на студенти след 4-ти курс и млади лекари до 35 години; финансиране на научно-изследователски проекти на млади лекари до 35 години. Финансовата подкрепа ще бъде определяна въз основа на предварително заложени критерии по направления: за студенти 5-ти и 6-ти курс – среден успех 5,0; владеене на чужд език; лична мотивация на кандидата за използване на финансовата подкрепа за бъдещо развитие и квалификация в здравната сфера; готовност за включване в различни проекти на БЛС и участие в здравните политика на България; участие на студенти след 4-ти курс и млади лекари до 35 години в национални и международни научни форуми с устна презентация или постер; финансиране след рецензиране от водещи специалисти на научно-изследователки проекти, които да са предхождани от предварителни проучвания или да се основават на убедителни данни от специализирана научна литература.

Целите, които БЛС си поставя за програмата, са подпомагането на максимален брой млади колеги, които да бъдат мотивирани за участието в програмата, финансово стимулирани на база ресурса, с който БЛС разполага по проекта и насърчени за включване в дейността на съсловната организация, посочват от там. За максимален проследяващ контрол и прозрачност на програмата, условията, регламентът и отчетът по дейността на проекта ще бъдат ежемесечно публикувани на официалния сайт на БЛС.

Pin It

Двама ученици от Враца са закарани в прединфарктно състояние в МБАЛ ''Христо Ботев" причината - прекомерна употреба на енергийни напитки

Едното от момчетата, на което му е прилошало в училище е ученик в седми клас, съобщава Zovnews.com. Момчето е застинало, спряло е да говори и е започнало да се бие по гърдите. От училището са извикали линейка, а по-късно е станало ясно, че непълнолетният е изпил 10 енергийни напитки, а по всяка вероятност е пушил и трева. Още на следващия ден втори ученик е бил в прединфарктно състояние и отново се е наложило да бъде извикана линейка. Момчето е в осми клас със слухов апарат. На него му е прилошало със същите симптоми, след като е изпил повече от 2 литра тонизираща напитка, модификация на Кока-Кола. Учителите коментираха, че родителите трябва да разговарят с децата си, особено в тази възраст. Навсякъде около училищата се продават свободно енергийни напитки и никой не може да спре децата да си ги купуват. Дали обаче дилърите на дрога имат свободен достъп до "плячката" си, това може да отговори единствено полицията, която, както твърди директора на Областното управление, има много засилен контрол около училищата.

Pin It

Документ на правителството определя три рискови групи медици според специалността, като в първа група са най-нискорисковите специалности, съответно във втора и трета – по-високорискови и най-рискови специалности

Размествания в рисковите групи на медиците и промени в размера на минималния агрегатен лимит. Това са основните промени, направени в Наредбата за задължителното застраховане на лицата, упражняващи медицинска професия от публикуването й за обществено обсъждане до обнародването й в „Държавен вестник“. Припомняме, наредбата бе приета наскоро с постановление на Министерския съвет, а в края на миналата седмица бе обнародвана и влезе в сила. Документът определя три рискови групи медици според специалността, като в първа група са най-нискорисковите специалности, съответно във втора и трета – по-високорискови и най-рискови специалности. За всяка група са определени минимални годишни застрахователни суми със съответния агрегатен лимит.

 

От момента на предлагането на нормативния акт за обществено обсъждане до окончателното му приемане обаче някои от специалностите са преминали от една в друга група, а агрегатните лимити на всички тях са променени. Така например, неклиничните специалности, които досега не фигурираха въобще в документа, са сложени в първа група специалности. От нея пък е преместена специалността Лъчелечение, която в окончателния вариант на наредбата намира място във втора група. От първа във втора група са преместени и специалностите Клинична хематология, Нуклеарна медицина, Образна диагностика и Обща и клинична патология. Въпреки становището на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, които посочиха, че медсестрите и акушерките трябва да бъдат обособени в отделна група извън посочените три в наредбата, това не е направено и те, заедно с другите професии от направление „Здравни грижи“, остават в първата рискова група.

 

При останалите специалности няма промяна в сравнение с първоначалния вариант. Като най-рискови очаквано са определени специалности като хирургии, Спешна медицина, Акушерство и гинекология, Анестезиология и интензивно лечение. Макар предложението на общопрактикуващите лекари за медсестрите и акушерките да не е взето предвид, друго тяхно предложение намира място в окончателния вариант на наредбата. Става въпрос за размера на агрегатния лимит на застраховките, който навсякъде е намален наполовина на първоначалните предложения. Така например, минималната застрахователна сума за медик от първа група, работещ в извънболничната помощ, е определена на 30 000 лв. с агрегатен лимит от 60 000 лв.; минималната сума за застраховка на медик от първа група, работещ в болница, е 50 000 лв. с агрегатен лимит от 100 000 лв. В първоначалния вариант на документа тези агрегатни лимити бяха съответно 120 000 лв. и 200 000 лв.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки