Медиен обзор

Лекари от общински болници в страната излизат на протест на 15 януари

Лекари от общински болници в цялата страна ще протестират на 15 януари (понеделник) срещу липсата на адекватни мерки за спасяване на общинското здравеопазване. Между 12 и 13 ч. персоналът на лечебните заведения ще спре работа и ще излезе или пред съответната болница, или пред сградата на общината в знак на протест, съобщиха от Сдружението на общинските болници в България. Към момента участие в протеста са потвърдили повечето членове на сдружението – общински болници, намиращи се извън областните градове. Протестиращите настояват да получат от републиканския бюджет целева субсидия от 30 млн. лева за оздравяване на общинските болници извън областните градове, както и да им бъдат изплатени надлимитните дейности за последните две и половина години. Сред исканията са и увеличаване на цените на клиничните пътеки, покриващи масовата патология, както и да започне дебат за развитието на българското здравеопазване с предложения за цялостни модели на развитие.

Pin It

Уволниха дисциплинарно една от емблемите на ”Пирогов”

Директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов е уволнил дисциплинарно един от емблематичните лекари на болницата - доц. Стоян Сопотенски.  Заповедта е била връчена на хирурга вчера, потвърдиха пред Дир.бг от лечебното заведение. От "Пирогов" обаче отказаха коментар за причините за дисциплинарното уволнение, а директорът проф. Балтов не си вдига телефона. "Основната причина за уволнението ми е организирането на протести и уронването престижа на болницата. Заповедта ми бе връчена лично от проф. Асен Балтов, след като директно той ме подканваше да напусна сам. След като не го направих, бях уволнен. Сега ще си потърся правата по съдебен път", заяви специално за Дир.бг д-р Стоян Сопотенски. По думите му, преди няколко дни е напуснал и председателят на КТ "Подкрепа" в болницата. "Сега ще последват другите синдикалисти, а вероятно и някои от другите протестиращи. И ако не напуснат сами - ще ги уволнят дисциплинарно като мен", допълни д-р Сопотенски. Той е специалист по обща и гръдна хирургия и работи в "Пирогов" от 1991 г. През годините бе началник на Спешното отделение, Четвърта хирургична клиника и бе зам.-директор по лечебната част. Известен е в коридорите на болницата като пироговския д-р Хаус. От февруари м.г. доц. Сопотенски бе един от водачите на протестите в най-голямата спешна болница, след като на директорския пост бе назначен проф. Балтов. Медиците поискаха оставката му заради раздутата администрация, новите трудови договори, ниско заплащане, гонения и рестрикция на консумативите.  През октомври м.г. директорът на "Пирогов" ядоса още повече протестиращите, след като публикува в личния си профил във Фейсбук снимка на каменна скулптура и написа "Сопотенски в действие". "Не може протестиращите лекари да бъдат обиждани и гонени, след като изказват своята позиция публично. Това е недопустимо за демократична България, още повече за директор на най-добрата спешна помощ", реагираха тогава колегите на д-р Сопотенски.

Pin It

Грипна епидемия и ваканция в Перник

Регионалната здравна инспекция в Перник обявява грипна епидемия на територията на Пернишка област от утре - 13 януари, съобщиха от здравното министерство. До второ нареждане се преустановяват детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и провеждането на профилактични имунизации. От РЗИ-Перник са разпоредили на директорите на болниците при необходимост да осигурят допълнителни легла за вътрешните отделения на съответните структури. Връчено е предписание на началника на Регионално управление на образованието в Перник от понеделник до сряда включително - 15, 16 и 17 януари, да бъдат обявени за неучебни дни на територията на областта. Предгрипна епидемия е обявена в област Пловдив. Висока е и заболеваемостта в областите - Стара Загора, Пазарджик, Габрово и София – област. Картината е динамична, като Регионалните здравни инспекции следят епидемичните нива и предприемат незабавни мерки. Грипът тази година ни атакува малко по-късно за разлика от миналата година, когато подрани. Първият грипен щам за сезона беше регистриран при 14-годишен пациент на 5 декември. В края на месеца пък дете на 3 г. и 8 м. почина от грип в София >> Три различни грипни щама - "Мичиган", "Хонконг" и "Ямагата", са вече регистрирани в Русе от началото на зимния сезон. В града първо бе регистриран щамът "Мичиган" - в началото на миналия месец, преди дни бе доказан и "Хонконг". И двата са от група "А".  Третият случай е от 8 януари тази година. В УМБАЛ "Канев" е била приета 78-годишна жена с висока температура, хрема, кашлица - доказан грип от група "B", щам "Ямагата". Жената е хоспитализирана в Инфекциозното отделение и се третира с антивирусни средства.

Pin It

Структурни промени заради недостиг на средства в МБАЛ Шумен

Структурни промени в стационара на МБАЛ Шумен са в ход от началото на годината. С решение на съвета на директорите на лечебното заведение се обединяват Първа и Втора хирургия в една структура - Хирургично отделение с 50 болнични легла. Новата структура - Отделение по хирургия с дейност по гръдна, детска и неврохирургия, е разположена на целия 8 етаж, а Отделението по урология се премества на 10-тия етаж, информира Dariknews.bg. Обединени са и отделенията по ревматология и Първо вътрешно отделение, което става Първо вътрешно отделение с дейности по ревматология, пулмология, клинична хематология и гатроентерология. Дейността по фтизиатрия и 10-те легла от Първо вътрешно отделение се преместват в Нови пазар. Дейностите по нефрология минават от Първо към Второ вътрешно отделение заедно с 5 легла. Директорът на болницата д-р Атанас Атанасов обясни, че мотивите за тези действия произтичат от необходимостта от редуциране на разходите предвид недостига на финансови средства. Другият мотив е подобряването на ефективността и организацията на извършването на клиничните дейности. Очакваме като ефект по-добра организация и последователност при лечебните дейности и подобряване на финансовата ефективност, заяви д-р Атанасов. Той допълни, че към момента болницата има близо 2 милиона лева задължения, но са проведени разговори с доставчиците те да бъдат разсрочени.

Pin It

Няма да закриват отделения на болницата в Ловеч

Министерство на здравеопазването ще използва всички законови възможности МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Ловеч да продължи да работи, както до сега. В съобщение на пресцентъра на министерството се припомня, че вчера, 10.01.2018 г., заместник-министър Начева посети болницата и на среща с ръководството и екипа представи оздравителния план на МЗ за стабилизиране на структурата. Начертаните от здравното министерство мерки за оздравяване на болницата бяха подкрепени с мнозинство от екипа на лечебното заведение. Част от тях предвиждат намаляване на леглата с 40 на сто, както и на числеността на персонала, без обаче да бъдат съкращавани лекари. Планираното намаление ще засегне основно административния персонал на болницата.

Pin It

Лекари от 68 британски болници се оплакаха на премиера Тереза Мей, че техни пациенти умират по коридорите на претоварените спешни отделения

В писмо от 10 януари 018-та, публикувано онлайн от службата, лекарите от травматологични и спешни отделения в Англия заявяват, че са "много загрижени за сигурността на своите пациенти", предаде ДПА, цитирана от БТА. "Настоящото равнище на компромиси със сигурността е понякога недопустимо въпреки максималните усилия на персонала", казват те и подчертават, че Националната здравна служба изпитва "остър и хроничен недостиг на средства".  Докторите информират Мей, че се случва да третират по над 120 пациенти дневно по коридорите, като някои умират преждевременно. Екипи за спешна помощ имат понякога по повече от 50 пациенти, чакащи за свободно легло, а други спят във временно пригодени помещения, пише в писмото. Националната здравна служба в Обединеното кралство, повечето от чиито услуги са все още безплатни, е в центъра на разгорещени политически спорове за нейното финансиране и приватизацията на услугите.

Pin It

Нова Телевизия: Модерна диагностична апаратура помага за правилната диагностика на хипертонията в столичната болница Св. Анна

Увеличават се българите с високо кръвно налягане, а възрастовата граница все повече пада. У нас от артериална хипертония страдат 40% от жените между 25 и 65 години. Подобна е и статистиката при мъжете. Високо кръвно имат 43 на сто от тях. В същото време при по-малко от половината пациенти терапията дава добър резултат. Надка е сред хилядите българи, които високото кръвно мъчи. Взима редовно предписаните от лекаря хапчета, но казва че напоследък ефектът от тях е слаб. Възрастната жена не е изключение. Оказва се, че повечето хипертоници у нас не се лекуват правилно. Само при 30% от тях кръвното налягане е контролирано, което означава, че предписаните медикаменти дават резултат. А причината е, че болестта често се лекува на общо основание. Освен това неподходящите медикаменти имат странични ефекти. Решение има и то е едно малко устройство, което може да открие виновника за високото налягане. С помощта на модерната апаратура в многопрофилната болница за активно лечение Света Анна - София АД, лекарите могат да изпишат най-подходящия медикамент и така по-успешно да контролират болестта. Вижте видео ...

Pin It

Дете на 3 години почина в София от миокардит - след усложнение от грип

Дете на 3 години и осем месеца е починало вследствие на тежко усложнение от грип от щам А (H1N1), съобщи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, цитиран от агенция "Фокус". Случаят е регистриран в София на 28 декември 2017 г.  "Този щам е от групата на свинския грип и понякога дава много тежки усложнения. Едно от тях е миокардит – възпаление на сърдечния мускул, каквото е било в случая", обяснява д-р Кунчев. Той допълва, че е доказано наличието на грип, а усложнението не е изненада. "Със зачестяването на грипа, за съжаление ще има и такива тежки случаи", коментира д-р Кунчев. По думите му статистиката показва, че тежките случаи на грип са под половин процент.

Pin It

Обявен е търг за купуване на 400 линейки и модернизация на Спешната помощ за 163.5 млн. лв.

Управляващият орган на Оперативна програма "Региони в растеж" 2014 – 2020 г. обяви процедура за купуване на 400 линейки и модернизация на спешните центрове, съобщи пресцентърът на регионалното министерство. Бенефициент на безвъзмездната финансова помощ на обща стойност 163.5 млн. лв. е Министерство на здравеопазването. В рамките на крайния срок на процедурата - 30 март 2018 г., Министерството на здравеопазването ще кандидатства за закупуване на 400 линейки, оборудвани със съвременна медицинска апаратура, и за обновяване на 27 центъра за спешна медицинска в областните градове с техните 170 филиала и 6 изнесени екипа. С изпълнението на проекта се очаква цялостно реформиране на спешната медицинска помощ, с което ще се подобри значително качеството на здравната услуга и ще се осигури по-ефективна здравна инфраструктура. "Всички лица на територията на България ще имат равнопоставен достъп до медицинска помощ при спешни състояния в съответствие с най-добрите европейски практики и изисквания за своевременност, достатъчност, качество и безопасност", се казва още в съобщението на регионалното министерство. Насоките за кандидатстване са обявени на интернет страницата на оперативната програма.

Pin It

МЗ: ”Пирогов” трябва да се преструктурира

Необходимо е преструктуриране на "Пирогов", същата е и тенденцията в повечето лечебни заведения с над 50 на сто държавно участие. Това показват данните от проверката на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов",  съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Министерството ще предложи подкрепа за реализацията на цялостната визия за преструктурирането. Това ще включва оптимизиране структурата на персонала и на дублиращите се дейности и звена. Дейността на отделенията по хирургия, анестезиология, интензивно лечение, ортопедия и травматология трябва да се приведе в съответствие с медицинските стандарти при спазване на изискванията за съответните нива на компетентност и по отношение структурата на персонала, се посочва в съобщението. Съотношението на лекари и сестри в четирите клиники по ортопедия и травматология не отговаря на изискванията на медицинския стандарт, необходимо е привличане на сестрински персонал.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки