Медиен обзор

Джеймс П. Алисън и Тасуку Хонджо спечелиха съвместно Нобеловата награда за физиология или медицина

Джеймс П. Алисън и Тасуку Хонджо спечелиха съвместно Нобеловата награда за физиология или медицина за "тяхното откритие на ракова терапия чрез инхибиране на отрицателна имунна регулация", съобщиха световните информационни агенции. Откритията на двамата учени водят до пробив в лечението на рака. "Алисън и Хонджо показаха как различните стратегии за инхибиране на спирачките върху имунната система могат да бъдат използвани в лечението на рака", обясни в изявлението си присъждащият наградата Кралски Каролински медицинско-хирургичен институт. Ракът убива милиони хора годишно и е едно от най-големите предизвикателства в здравеопазването. Като стимулират вродената способност на имунната система да атакува туморните клетки, тазгодишните Нобелови лауреати създават изцяло нов принцип за лечение на ракови заболявания. Джеймс Алисън изследва известен протеин, който "функционира като спирачка върху имунната система", обяснява сайтът Nobelprize.org.

Той осъзнава потенциала на премахването на тази спирачка, за да бъдат освободени имунните клетки да атакуват туморите. След това разработва тази концепция в изцяло нов подход за лечение на болни от рак. От 2012 година Алисън е професор в университета в Тексас и завежда катедрата по имунология в онкологичния център "М.Д. Андерсън" в град Хюстън. Тасуку Хонджо открива паралелно протеин на имунните клетки и след като изследва внимателно функцията му, разкрива, че той също действа като спирачка, но с различен механизъм. Леченията на базата на неговото откритие са поразително ефективни в борбата срещу раковите заболявания. От 1984 година Хонджо е професор в университета в Киото. "Значимите открития на двамата лауреати са пробив в борбата ни срещу рака", заяви Кралският Каролински медицинско-хирургичен институт. Нобеловите награди ще бъдат връчени на церемония в Стокхолмската концертна зала на 10 декември - в деня на кончината на основателя на Нобеловата награда Алфред Нобел.

Тази година паричната равностойност на наградата е 9 милиона крони (873 000 евро).

Pin It

Само 6 на сто от хората са склонни да плащат повече за здравна осигуровка, сочи проучване

Само 6 на сто от хората са съгласни лично да внасят повече от настоящата си здравна осигуровка. Съществува огромно недоверие, че вдигането на осигуровката ще реши въпроса с доплащането. Българинът предпочита да има средства и да доплаща, вместо да дава допълнително за осигуровка. Това показват резултатите от национално представително проучване на агенция "Алфа Рисърч", направено по поръчка на Министерството на здравеопазването и представено днес на конференция, на която ведомството обявява идеите си за реформи в здравния сектор. 81% от хората искат повече контрол в изразходване на средствата и повишаване качеството на лечението. Желанията са допълнителни фондове да се конкурират помежду си, да има лични електронни карти, участие на пациентите при плащането на дейностите от Здравната каса и др. Хората са склонни да приемат здравна застраховка (изследването не отчита задължителна или доброволна застраховка), но при гарантирано премахване на доплащането, сочат данните. Няма склонност да има нова застраховка, ако не се премахне доплащането.

Pin It

Касата премахна изискването за становище от ПЕС при лечение на ревматични болести

Надзорният съвет на НЗОК отмени изискването Постоянен експертен съвет (ПЕС) да дава становище за лечението на редица ревматоидни заболявания. Това става ясно от решенията на Надзора, приети на вчерашното му, първо за сезона заседание. Заболяванията, за които няма да се иска становище на ПЕС, са: умерен до тежък активен серопозитивен ревматоиден артрит, активен ювенилен артрит, активен и прогресиращ псориатичен артрит и тежък активен анкилозиращ спондилит; тежък псориазис, вродени коагулопатии, както и идиопатична белодробна фиброза. Управителят на Касата пък ще трябва да утвърди изисквания при издаване на протоколи за лечението на артритите, на тежкия псориазис, на болестта на Крон и улцерозния колит, както и на болестта на Фабри, гласят още решенията на Надзорния съвет. Припомняме, пациенти с ревматоидни заболявания многократно настояха да се премахне изискването за становище от ПЕС при отпускане на медикаменти за лечението им. Те посочиха, че такъв вид комисия ще затрудни излишно пациентите, тъй като ПЕС е само един и се намира в столицата, а пациентите с такива заболявания са от цялата страна. Организации посочиха, че съветът не само няма да е от полза, а ще навреди, тъй като нуждата пациентите да пътуват до София, за да получат терапията си, може да доведе до отказ от лечение. Новият управител на НЗОК д-р Дечо Дечев прие аргументите им и обеща, че въпросът ще бъде разгледан и изискването за становище от ПЕС може да отпадне. С решението на Надзорния съвет на фонда от вчера това вече е факт.

Pin It

С промяна в работата на спешния телефон 112 спешните обаждания ще стигат до операторите в Бърза помощ за около 15 секунди, а не както досега – за 3 минути

Това заяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков при отбелязването на 10-годишнината от старта на Единния европейски номер у нас. Той обясни, че това ще се случи паралелно с въвеждането на нов хардуер в спешния телефон, който ще позволи да бъдат приемани до 3000 обаждания от един пост. „Няма да загубим две минути или три за разговор от едната или другата страна. Директно се прехвърля сигналът към нашия диспечер, който ще започне телефонен триаж и ще прецени какъв екип да прати на място“, обясни д-р Пенков, цитиран от БНР. През десетте години националната система разширяваше своя обхват, набираше популярност и днес можем да кажем, че българските граждани имат рефлекса да използват националния телефон 112, защото знаят, че той е най-прекият път за получаване на помощ в извънредна ситуация, отбелязват по повод 10-годишнината от МВР. „Системата се утвърди като важен инструмент на обществената сигурност и безопасност, постигнал  едно от най-високото обществено доверие. В годините тя продължи да се надгражда – въведе се е-call системата, която при тежки пътнотранспортни произшествия скъсява времето за реакция на службите за спешно реагиране и спасява много човешки животи. В ход е усилена работа по внедряване на услугата, осигуряваща достъп до тел. 112 на хората със слухови или говорни увреждания. Пред технологичното развитие на системата са и нови функционалности – видеоповиквания, достъп до системите за видеонаблюдение, комуникационна свързаност с центрове за управление на трафика, интелигентни скенери и др. Надграждането на постигнатото ще гарантира още по-качествена европейска услуга“, уверяват още от там.

 

Pin It

Сега: Здравната реформа на ГЕРБ ще удари най-бедните и най-болните. Пациентите ще доплащат лечението си, тъй като болниците сами ще определят цените си

Жесток към най-уязвимите групи от населението и напълно неприемлив вариант за промени в здравния сектор се оказаха дългоочакваните нови модели за системата, изработени от екипа на министър Кирил Ананиев. Те бяха официално представени вчера (26.09.2018) и предвиждат най-болните пациенти да плащат най-много за лечението си. Ананиев все пак изрично подчeрта, че дискусията тепърва започва и може да настъпят промени в първоначалните предложения. Както вече стана ясно, МЗ предлага два варианта за подобряване финансирането на здравната система.

Пълният текст на публикацията ...

Pin It

Новата здравна вноска ще подобри здравеопазването, заяви Кирил Ананиев

Новата здравна вноска от 12 лв., която се планира да бъде въведена, ще помогне за финансирането на нови дейности; за преустройването на някои клинични пътеки, модернизация, както и заплащането на лекарите да се подобри. Това коментира здравният министър Кирил Ананиев в ефира на Би Ти Ви. Планираните промени в здравната реформа бяха представени вчера. "В основата на промяната има две неща - конкуренция и засилен контрол. Всички участници ще има своята контролна функция – Националната здравна каса, пациентът, както и застрахователните дружества", каза той. Министърът добави, че приоритет е и изграждането на национална електронна платформа за лекарствата и медицинските изделия и че ще се се проследява самото качество на лечението. "Здравната система в момента е недофинансирана, но ние с нашето предложение правим крачка напред. Няма държава, в която всичко да е наред, въпросът е как се използват средствата", заключи Кирил Ананиев. По думите му всички пари, които плаща пациентът като вноска, ще бъдат насочени в лична сметка, която ще има спестовен характер. Той акцентира, че когато се постигне пълна демонополизация на здравната каса, всички болнични и извънболнични дейности ще бъдат покрити. Засега обаче такъв вид реформа не се предлага.

Pin It

Световен ден на сърцето 2018


За Световната история на деня на сърцето
Световният ден на сърцето започва да се отбелязва всяка година в последната неделя на месец септември до 2010-та година. От 2011-та е с фиксирана дата - 29-ти септември. Това е ефективно събитие, създадено през 2000 г. и организирано ежегодно от Световната сърдечна федерация /World Heart Federation (WHF)/. Световната сърдечна федерация и нейните членове активно участват в инициативи чрез партньори в целия свят, за да разпространяват сред обществеността информация за опасността от  преждевременната смърт от сърдечни заболявания и основните рискови фактори (тютюнопушене, липса на физически упражнения, нездравословна диета и приемане на алкохол). Чрез тази кампания се насърчават доказано ефективни превантивни мерки, за да се намали рискът от сърдечно-съдови заболявания.

За Световната Сърдечна Федерация
Световната сърдечна федерация /World Heart Federation (WHF)/ е неправителствена организация, базирана в Женева, Швейцария. Международното кардиологично дружество /International Society of Cardiology/ е основано през 1946 г. и Международната федерация по кардиология /International Cardiology Federation/ през 1970 г. Двете организации са обединени в Международното дружество и Федерация по кардиология (ISFC) през 1978 г. По-късно името на Международното общество и Федерация по кардиология е променено на Световна сърдечна федерация /World Heart Federation (WHF)/ през 1998 г. През 2000 г. е учредена кампанията за световните дни на сърцето, която се празнува всяка година на 29 септември.

Кампании:

Безплатни прегледи и консултация с кардиолог ще се проведат от 25 до 28 септември 2018 г. в медицинския комплекс „Свети Георги“ в Перник. Инициативата е по повод Световния ден на сърцето, който се отбелязва на 29 септември. Организатори са Фондация „Национална мрежа сърце за сърце“, Microlife България в партньорство с Община Перник и БЧК. Социално значимата инициатива, е посветена на профилактиката и контрола на сърдечно-съдовите заболявания. Това е поводът за провеждането на специална кампания на 29 септември 2018г. под мотото „Моето сърце – твоето сърце . Изпълни обещанието си за здраве!“.

Pin It

Лекари от ВМА ще преглеждат безплатно пациенти с проблеми с кръвното налягане на Световния ден на сърцето (29 септември)

Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) ще преглеждат безплатно пациенти с проблеми с кръвното налягане. Консултациите ще се проведат на 27 септември от 8 до 13 ч. в кабинет 218, който се намира на втория етаж на поликлиниката на болницата, съобщиха от пресцентъра на ВМА.  Безплатните прегледи са свързани със Световния ден на сърцето (29 септември). Необходимо е да бъде направено предварително записване на тел.: 02/92 25 682, от 8 до 14 ч. Не се изисква направление от личния лекар. Целта на кампанията е да се повиши информираността на обществото по въпросите, свързани с повишеното кръвно налягане, което е една от най-честите причини за смърт от сърдечни заболявания, инсулти и сърдечна недостатъчност.

Pin It

Наливане на още пари или сериозна реформа - здравното министерство представя визията си

Ще има ли здравна реформа? И каква ще е тя – просто увеличение на здравната вноска, пълна демонополизация на здравната каса, няколко стълба със задължително здравно застраховане. Ще орежат ли здравното министерство и касата разходите си за сметка на здравните застраховки? Ще има ли реални структурни и сериозни реформи, промени за спиране на течовете от системата, ще се намерят ли механизми неосигурените да започнат да внасят вноски и за реформа в болниците? И в крайна сметка ще се подобри ли здравната помощ в България, която според наскоро излязъл анализ е най-неефективната от изследваните 56 страни? Това са част от въпросите, чиито отговори се очаква да бъдат получени днес. Здравното министерство представя официално концепцията си за здравна реформа. От началото на месеца ведомството води разговори с различни заинтересовани среди от сектора по идеите си – съсловни организации, представители на лекари, стоматолози, фармацевтичния бранш, на болници и др. И сондира мнения. Министерството отказа да оповести намеренията си с аргумента, че първо иска да чуе мненията, да направи промени, да се спре на безспорните елементи. А всички идеи са неокончателни, първични. Едва след представянето на първоначално одобрените идеи ще започне работата по конкретни законови текстове и промени.

Въпреки това част от документите, представяни на срещите, вече изтекоха към медиите. А представителите на сектора изразиха сериозни критики и притеснения към готвените промени. Едно от най-обсъжданите и критикувани предложения е за въвеждане на тристълбов модел на осигуряване – осигуровка в здравната каса, задължителна здравна застраховка и доброволна здравна застраховка. Разиграният от министерството вариант е здравната каса да плаща болнична дейност до 700 лв., като тя ще поема 85% от цената, или максимум 595 лв., а пациентът ще плаща в брой или чрез доброволна застраховка 15 на сто за всяко лечение в болница. При цена на лечението над 700 лв. средствата ще се допълват от задължителната здравна застраховка.

Pin It

Пълна демонополизация на здравното осигуряване поискаха болниците от НСЧБ

Пълна демонополизация на здравното осигуряване. Това е моделът, зад който застават лечебните заведения от Националното сдружение на частните болници, както и Центърът за защита правата в здравеопазването. Сдруженията излизат с декларация във връзка с двата варианта за здравноосигурителен модел, представени от здравния министър Кирил Ананиев пред различни заинтересовани страни от системата. Припомняме, единият от вариантите предвижда въвеждане на задължително допълнително здравно застраховане на осигурените, а другият – пълна демонополизация на НЗОК чрез въвеждане на равнопоставени здравни каси. „Финансовият министър Владислав Горанов официално се обяви за пълна демонополизация“, припомнят от НСЧБ и ЦЗПЗ и посочват: „Ние, представителите на лечебните заведения за болнична помощ сме удовлетворени от инициативата за реформа. Имали сме възможност и друг път да изразим нашата позиция за пълна демонополизация на здравното осигуряване.“

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки