Медиен обзор

Заваляха критики срещу поредният рунд на здравната реформа още преди да е представена официално

Готвената от здравното министерство реформа, част от която е втора задължителна здравна застраховка в частен фонд за лечение над 700 лева, срещна критики и скептицизъм в професионалните среди още преди официалното си представяне. Малка част от съсловието на медицинските специалисти подкрепя промените, но ако им се даде повече яснота. Очаква се здравният министър Кирил Ананиев да представи предложенията си за реформа в сектора на 26 септември. Днес темата ще бъде обсъдена и на заседанието на правителството. Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров (БЛС) разкритикува отпадането на досегашния Рамков договор. Той обясни, че на среща с министъра им било съобщено, че вече рамкови договори не се предвиждат. В интервю за БНТ д-р Маджаров коментира, че с рамковия договор сега лекарите поемат отговорност за качеството на услугата. Отпадането му би било крачка назад. "Не можем да си позволим след 18 години да се връщаме към стария модел на административно здравеопазване, който навремето доведе до липса на лекарства, на бельо в болниците и на незаинтересован персонал", посочи председателят на БЛС.

Pin It

Спешното отделение на УМБАЛ Бургас вече има сектор за 24-часово наблюдение на пациенти с неуточнени състояния

Звеното е разкрито в съответствие с новия стандарт по Спешна медицина, към който болниците със  спешни отделения трябва да приведат своята дейност. Секторът е ремонтиран и оборудван с всичко необходимо както за преглед, така и за престой на пациент на Спешно отделение, който да бъде наблюдаван 24 часа. Там могат да остават и хора, които се нуждаят от медицинска помощ, но състоянието им не е толкова сериозно, за да налага болничен престой. Досега такива пациенти бяха приемани в различни отделения, защото това беше единственият начин да бъдат обслужени. Преценката за това кой да бъде оставен за 24-часово наблюдение, а кой да бъде приет в болницата, ще се осъществява както и до момента от дежурния екип на Спешно отделение.

Pin It

Започва конкурс за иновации и добри практики в здравния сектор в България

До 15 октомври 2018 г. всички желаещи ще могат да кандидатстват със своите проекти, а най-добрите сред тях ще бъдат отличени по време на Петата годишна конференция „Иновации и добри практики в здравния сектор“. Конкурсът е организиран от „Капитал“ и биофармацевтична компания АбВи. „Ние вярваме, че в българското здравеопазване има много примери за добри практики на световно ниво. Често обаче те остават скрити за обществото. Подехме тази инициатива, за да покажем и отличим положителните примери. Надяваме се по този начин да вдъхновим лекарите, професионалистите по здравни грижи, пациентските организации, институциите и медиите да продължават да работят за качествено здравеопазване в името на пациента,“ заяви д-р Кирил Николчев, генерален мениджър на АбВи България.

 

„Вестник „Капитал“ отделя важно място в изданията си на иновациите във всички сфери на бизнеса от самото си създаване. Високите постижения в медицината не са достатъчно добре оценени от обществото и понеже сме в дълг към сектора да покажем добрите практики, обединяваме усилия с експертите и институциите, за да популяризираме успехите на здравния сектор“, отбеляза от своя страна г-жа Галя Прокопиева, изпълнителен директор на издателя на вестника „Икономедиа“.

Pin It

Директорът на агенцията по трансплантации подаде наново оставка

Директорът на Изпълнителната агенция по трансплантации д-р Марияна Симеонова е депозирала оставката си пред здравния министър като е обявила лични причини, свързани с професионалното й развитие, съобщи пресцентърът на министерството на здравеопазването. Симеонова иска да се оттегли за втори път в рамките на три месеца. В средата на юни тя подаде молба за напускане, а според пациентски организации причина беше прекратеният договор с европейската агенция за трансплантации "Евротрансплант". Министър Кирил Ананиев тогава не прие оставката й с мотива, че проблемите трябва да бъдат решавани и тя остана на поста си. В днешното съобщение на министерството се съобщава, че до дни Ананиев ще назначи нов титуляр. Екипът на Министерството на здравеопазването продължава преговорите за сключване на договор с европейски трансплантационен център, който да осигури лечението на българските граждани, нуждаещи се от трансплантация на бял дроб, се казва в съобщението. Министерството уверява, че разговорите с трансплантационния център в Есен, Германия, са на финален етап, а самата Симеонова ще продължи да съдейства със своята експертиза.

Pin It

Конгресът на Европейското дружество по кардиология (ESC) в Мюнхен, Германия

От 25 до 29 август в Мюнхен, Германия се проведе най-големият в света конгрес по кардиоваскуларни заболявания организиран от Европейското дружество по кардиология (ESC). Статистиката показа: 31 000 медицински специалисти от 150 държави,  4 500 абстракта в 500 сесиии, дискутирани са 400 кардиологични теми, над 200 компании представиха продуктите и услугите си на изложение по време конгреса. Конгресът предостави на участниците си 5 нови гайдлайна за лечение и диагностика на артериална хипертония, синкоп, миокарден инфаркт, миокардна реваскуларизация и сърдечно-съдови заболявания по време на бременност. Най-важното от новите ръководства ще бъде синтезирано по време на 16-ия Национален конгрес по кардиология в к.к. Албена между 4 и 7 октомври.

Best of ESC Congress 2018

Pin It

Министерството на здравеопазването обяви конкурс за длъжността „директор“ на Националния център по радиобиология и радиационна защита

Той трябва да организира, ръководи, координира и контролира осъществяването на цялостната дейност на Центъра и го представлява пред трети лица. Сред изискванията за длъжността са наличието на образователна и научна степен или научна степен в областта на радиобиологията или радиационната хигиена, пет години професионален опит след придобиването на образователната и научна степен или научната степен и компютърна грамотност. Конкурсът ще се проведе чрез защита на концепция на тема: „Ролята и мястото на Националния център по радиобиология и радиационна защита в националната система за здравеопазване като специализиран орган по проблемите на общественото здраве в областта на радиационната защита” и провеждане на интервю. Срокът за подаване на документи от кандидатите за участие в конкурса е до 4 октомври 2018 г.

Pin It

Британското правителство готви АБСОЛЮТНА забрана за продажба на енергийни напитки на деца

Англия скоро може да забрани НАПЪЛНО продажбата на енергийни напитки на лица под 18 години заради опасенията, че те вредят на детското здраве, предаде Би Би Си. Правителството започна обществена консултация за плановете си. Енергийните напитки съдържат високи нива на захар и кофеин и се свързват със затлъстяване, кариеси, главоболие, нарушения на съня и други здравословни проблеми. Правителството проучва възгледите на хората за каква възраст трябва да се прилага забраната и предлага като варианти под 16 и под 18 години. Шотландия, Северна Ирландия и Уелс имат правото да въведат свои собствени забрани. Британските младежи са сред най-големите консуматори на енергийни напитки в Европа. Повече от две трети от децата на възраст от 10 до 17 години и една четвърт от шест до деветгодишните деца пият енергийни напитки. Много магазини вече са наложили свои собствени забрани за децата под 16 години. Мярката ще се прилага за напитки, съдържащи 150 или повече милиграма кофеин на литър. Енергийните напитки обикновено съдържат около 80 мг кофеин на 250-милилитров кен. За сравнение, класически кен "Кока-Кола" от 330 мл съдържа 32 мг кофеин, а диетична кола – 42 мг.

Pin It

В Италия, Сърбия и Гърция има стотици случаи на заразени от западнонилска треска

Вирусът на западнонилската треска взе десетки жертви в Европа това лято, а най-засегнати страни са Италия, Сърбия и Гърция, предаде ДПА. Десет смъртни случая от западнонилска треска са регистрирани в Италия от началото на юни до 23 август, съобщиха италианските здравни власти. В този период са потвърдени 255 случая на заразени с вируса, като в повечето от тях болестта е засегнала нервната система на болните. От 255 случаи тази година 103 са били тежки, докато през 2017 г. е имало 55 заразени, от които 27 тежко болни. В Сърбия само през последната седмица от западнонилска треска са починали шест души, с което общият брой на жертвите на болестта през тази година достигна 21. До 28 август в Сърбия са регистрирани 213 случая на заболяване от западнонилска треска главно в Белград. Гърция е следващата най-засегната от вируса страна с петима починали през последната седмица. Общият брой на смъртните случаи тази година достигна 16 от 130 регистрирани случая на западнонилска треска, разпространена главно в три области - на полуостров Пелопонес, в района на Атина и в района на Солун.

На Балканите потвърдени случаи на западнонилска треска има и в Румъния и Косово, съмнения за болестта има и в Босна и Херцеговина. Предполага се, че вирусът ще продължи да се разпространява, но може да остане незабелязан, тъй като много хора прекарват болестта със слаби симптоми и не се обръщат към лекар. Вирусът обикновено се пренася от комари и се разпространява в периоди, когато активността на насекомите е най-голяма, при високи температури, които в Европа са обикновено през юли и август. Лекарите препоръчват да се използват средства за унищожаване на комарите. При около 80 процента от заразените от западнонилска треска не се проявяват симптоми, а при останалите признаците на болестта са подобни на грип - температура, болки, отпадналост и подуване на лимфни възли. Болестта е с потенциален летален изход, обикновено сред по-възрастни пациенти, когато води до енцефалит или менингит. /БТА

 

Pin It

Зам.-министър увери, че ТЕЛК ще отчита всички, а не само най-тежкото заболяване

Заблуда е, че с новата наредба за медицинската експертиза ще се отчита само основното заболяване на пациента, но не и придружаващите. В това увери зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова пред Нова телевизия. По думите й пациентите са разбрали превратно наредбата, "консултирани от хора, недобронамерени към промените", които "гонят свои цели". Йорданова каза, че целта на измененията е да се преодолее субективността на трудово-експертните лекарски комисии (ТЕЛК) - досега комисиите са имали свободата субективно да преценят степента на увреждане - от 30 до 90%. Занапред процентът няма да зависи от членовете на ТЕЛК, а само от медицинската документация, подчерта тя. За да не се разкарват пациентите, се дава възможност документите да се пращат в ТЕЛК по пощата. По същия начин ще се получават и решенията на комисията. Все пак при нужда ще има и медицински прегледи, каза тя.

На няколко пъти зам.-министърът повтори, че целта на измененията е "хората, които наистина имат нужда от подкрепа, да бъдат максимално осигурени" и че "хората с най-тежки заболявания няма да пострадат по никакъв начин". Ще бъдат засегнати само тези, на които "неправомерно са били издавани" по-високи проценти в разрез с медицинската документация, се разбра от думите на зам.-министъра. Вчера в министерството са постъпили 12 жалби срещу наредбата, добави тя. Новата наредба за медицинската експертиза е в сила от 3 август и пациентски организации обявиха, че ще я обжалват, защото не е консултирана с тях. Йорданова отрече наредбата да е приета тихомълком и увери, че в писането й са участвали лекари от Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК) и националните консултанти по различни видове заболявания, както и общопрактикуващи лекари.

Какво казаха пациентски организации, четете тук.

Pin It

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекарската грешка, а лекарското съсловие отново беше дамгосано с етикета „убийци“. "Ние не сме убийци, но не сме и богове", каза по повод на казуса д-р Валентина Григорова, акушер-гинеколог и зам.-директор на Първа АГ болница "Света София". „Няма лекар в света, който би убил пациент“, коментира във Фейсбук доц. Добрин Василев, началник на Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Александровска“.

 

В рубриката на Zdrave.net „Кой сте Вие, докторе“, лекарите често споделят как преживяват смъртта на пациентите си. Неврохирурзите и кардиолозите са специалистите, които търпят най-големи загуби сред пациентите си. Въпреки това те са убедени, че трябва да се борят до край за всеки човешки живот.  

 

„Лекарите сме хора, които вследствие на емпатията, която така или иначе имаме към нашите болни, лекувайки ги, ние възприемаме и личните им, и здравословните им проблеми, натрупваме ги върху себе си. Това е неминуемо“, категорична беше кардиологът д-р Ценка Бонева от УМБАЛ „Александровска“. Тя подчерта, че е изключително деликатен моментът къде да се постави границата с болните. „Дистанцирайки се, съхраняваме повече себе си, но това е много трудно. Аз лично не бих могла да кажа, че го правя“, сподели д-р Бонева.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки