Медиен обзор

Здравното министерство депозира в парламента нова "финансова конституция" за болниците

Министър Кирил Ананиев е депозирал в Народното събрание документ, очертаващ нов единен стандарт за финансово управление на болниците и механизмите за контрол на изпълнението му. Според здравния министър, цитиран от БТА, този стандарт и новият цялостен здравноосигурителен модел, който се подготвя, ще представляват "финансовата конституция за лечебните заведения" и ще са толкова ефективни, че ще се ползват дори и от частните болници. Това обяви Ананиев по време на парламентарния контрол в Народното събрание днес. За намерението си да пренапише правилата за финансиране и контрол на болниците той съобщи още след поемането на министерския пост и през февруари си постави срок от няколко месеца за изпълнението на плана. Oсновната цел на стандарта, депозиран в Народното събрание сега, е да стабилизира финансовото състояние на болниците чрез общи правила за управление на финансовите и човешките ресурси, възлагането на обществените поръчки, отчитане на дейността и др., поясни министърът. Ананиев обясни това в отговор на въпрос от депутат за финансовото състояние на Специализираната болница за белодробни болести в Перник. По конкретния казус той отговори, че ще се срещне с кмета на Перник в понеделник, за да обсъдят състоянието на лечебните заведения в града и изготвените оздравителни планове за тях. По предварителни данни общите задължения на белодробната болница са 483 хил. лв., като от тях 241 хил. лв. са просрочени. До момента от болницата в МЗ са постъпили искания за капиталови субсидии в размер на 761 хил. лв. за медицинска апаратура и пречиствателна станция за отпадни води, но не е постъпило искане за средства за ремонт на сградата и на отоплителния котел, изброи министър Ананиев.

 

Pin It

Зловещ антирекорд: България е на първо място по смъртност в ЕС и на трето място в света според ЦРУ, само след Лесото и Литва

Афганистан е на десето, а Украйна - на пето място. Това е положението с българското здравеопазване и с качеството на живот на българите в съвременния свят.

Лесото: 15 смъртни случая / 1 000 население (2017 оценка)
Литва: 14.6 смъртни случая / 1 000 население (2017 оценка)
БЪЛГАРИЯ: 14.5 смъртни случая / 1 000 население (2017 оценка)
Латвия: 14.5 смъртни случая / 1 000 население (2017 оценка)
Украйна: 14.4 смъртни случая / 1 000 население (2017 оценка)
Гвинея-Бисау: 13.9 смъртни случая / 1 000 население (2017 оценка)
Чад: 13.8 смъртни случая / 1,000 население (2017 оценка)
Сърбия: 13.6 смъртни случая / 1 000 население (2017 оценка)
Русия: 13.5 смъртни случая / 1 000 население (2017 оценка)
Афганистан: 13.4 смъртни случая / 1 000 население (2017 оценка)
Беларус: 13.2 смъртни случая / 1 000 население (2017 оценка)
Централноафриканска република: 13.2 смъртни случая / 1 000 население (2017 оценка)
Свазиленд: 13.2 смъртни случая / 1 000 население (2017 оценка)
Сомалия: 13.1 смъртни случая / 1 000 население (2017 оценка)
Габон: 13 смъртни случая / 1 000 население (2017 оценка)

https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/fields/2066.html

Pin It

Да си болен в България и в Германия: прилики и разлики

Какви са разликите в качеството и достъпността до медицинско обслужване в България и в Германия. Както всички се досещат - големи са. Обобщение на изводите на някои водещи специалисти в сферата прави Николай Цеков за "Дойче веле" след състоял се в София форум на Германо-българската индустриално-търговска камара. "Българските болници се управляват с елементарни калкулации колко са приходите и разходите. Нас не ни интересува каква е смъртността сред нашите пациенти или какви са новостите в лечението. Важното е дисбалансът между приходите и разходите за месеца да не се влоши още повече. Управите на болниците се занимават само с финансови въпроси. Въобще не обсъждаме качеството на медицинското обслужване или пък хуманната страна на грижите за болните. Интересуват ни не медицинските проблеми на пациента, а по коя клинична пътека ще мине и колко пари ще получим за него". Това заяви пред форума началникът на Клиниката по кардиология в ИСУЛ проф. Асен Гудев. И припомни, че българските болници все още нямат рейтинг за качеството на медицинското обслужване, каквито имат всички болници в развитите страни. "По какви показатели се конкурират помежду си българските лечебни заведения? Та ние нямаме дори данни за смъртността в болниците, нямаме информация за вътрешно-болничните инфекции, нямаме статистика за шансовете на нашите пациенти за по-дълъг и по-качествен живот. В болници като тези от световната верига "Джон Хопкинс" специален управителен борд следи само и единствено качеството на медицинското и хуманното обслужване на болните. Ако в България не се замислим и не работим върху хуманността и милосърдието в медицинското обслужване, няма как да имаме доволни пациенти и стремеж на завършващите български лекари и сестри да работят в родината си", констатира още проф. Гудев.

Как е в Германия?

Pin It

Здравното министерство отново удължи срока за проекта за модернизация на спешната помощ

За втори път Министерството на здравеопазването обяви, че удължава срока за изготвяне и кандидатстване с проектното си предложение за модернизация на системата на Спешната медицинска помощ в страната. Първия път заради смяна на министъра срокът се отложи от средата на декември 2017 г. на 30 март 2018 г., а този път отсрочката е с месец и половина до средата на месец май 2018 г.  В това време Министерството на здравеопазването трябва да изготви документите и плановете за ремонт на общо 237 спешни центъра, техните филиали и спешните отделения в държавните болници, за доставка и монтаж на медицинска апаратура и за закупуването на 400 нови линейки. Общият бюджет на подготвяното проектно предложение е 163 502 132 лв., като парите ще дойдат безвъзмездно по процедурата "Регионална здравна инфраструктура" по оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020. "Удължаването на срока за подаване на проектното предложение се налага, от една страна, поради комплексния характер на дейностите, планирани за изпълнение в мащабния инфраструктурен проект, който е единствен по рода си в страната с големия териториален обхват и сложност за изпълнение на планираните дейности на територията на цялата страна. От друга страна, допълнителното време ще улесни работата на консултантите по документалното обезпечаване на проектното предложение", посочват от пресцентъра на министерството.

Pin It

България е сред страните в Европа с най-малко болни от грип тази година

България е сред страните в Европа с най-слаба циркулация на грипни вируси, каза днес по БНТ директорът на Националния център за заразни паразитни болести Тодор Кантарджиев. Той допълни, че през миналата седмица обстановката е характерна за късната пролет, като се отчитат между 5 и 7 хил. заболели дневно. В отговор на въпрос Тодор Кантарджиев каза, че е отминала грипната епидемия и втора грипна вълна не се очаква. Той все пак предупреди, че сега идва периодът на алтернативни вируси, като превенцията е като при грип – добра лична хигиена и избягване на контакт с болни.

Pin It

Стотици канадски лекари протестират срещу прекалено високите си заплати

Над 700 лекари и медицински специалисти от Квебек са се включили в протестна петиция срещу увеличението на собствените им заплати, договорено от местните синдикални организации. Според протестиращите възнагражденията им са вече прекалено високи и непропорционални на тези на медицинските сестри и част от останалите служители в лечебните заведения. Наричат увеличението "обида" и за колегите, и за пациентите си, съобщава Си Ен Би Си. "Ние, лекарите на Квебек, вярваме в силната публична система и сме против скорошните повишения на възнагражденията, договорени от нашите медицински федерации. Това увеличение е шокиращо на фона на това, че нашите медицински сестри, санитари и чиновници имат много трудни работни условия, а пациентите ни имат ограничен достъп до медицински услуги след драстичните съкращения в бюджета през последните години и концентрирането на власт в Министерството на здравеопазването. Само нашите заплати, изглежда, са имунизирани срещу съкращенията", пише в писмото на протестиращите лекари. Сред имената, подкрепили протеста, има най-много общопрактикуващи лекари, но също и по близо 200 специалисти, стажанти и дори студенти по медицина. Те настояват парите за увеличението на заплатите им да се върнат в системата и да се използват за подобряване на условията за всички служители и за грижата за пациентите. Според доклад на канадското здравно министерство за 2016 г. един лекар в Канада получава средно около 261 хил. долара на година (или 339 хил. канадски долара), което е месечна заплата от над 20 хил. долара. Семейните лекари получават около 211 хил., а хирурзите - 354 хил. долара на година, пише в доклада. Същевременно медицинското образование в страната се подпомага от бюджетите на областните управи и струва на студентите между 2500 долара и 20 хил. долара на година.

Pin It

Дъщеря на дипломат от посолството на Украйна в София е нападнала с юмруци и ритници екип на "Спешна помощ"

Поредната агресия срещу лекари е извършена в мисията на Украйна. От Центъра за спешна медицинска помощ в София съобщиха, че екипът е бил забавен на входа на посолството от проверяващите и дипломатът, за когото бил подаден сигнал, че не е добре, е починал, предаде Дарик радио. В момент на афект дъщеря му се нахвърлила върху медиците с юмруци и ритници.  Сигналът за влошено състояние на 39-годишен дипломат в посолството на Украйна бил подаден в неделя вечерта. Спешните медици са пропътували разстоянието от площад "Сточна гара" до кв. "Овча купел" за 10 минути, обясни Катя Сунгарска, говорител на столичната "Спешна помощ". Над пет минути обаче им трябвали, докато преминат проверките на входа на посолството, след които заварили пациента починал. "Проследихме GPS-а на линейката, пътували са със сирени и светлини, за 10 минути са стигнали. Имало е забавяне 5-6 минути на входа, защото това е посолство и трябва да се извършват необходимите действия за проверка. В момента, в който екипът ни е отишъл, човекът е бил починал. Въпреки това нашият лекар е направил пълния обем реанимационни действия. Всичко възможно сме направили", обясни за случая Сунгарска. След нападението от дъщерята на починалия, лекарят е извикал полиция. "Униформени са дошли, извели са екипа. Искали са им обяснения, написали са. И от тук на сетне тези органи трябва да си свършат работата", поясни говорителят на Спешната помощ. Спешният лекар и парамедикът нямат сериозни наранявания, не е ясно обаче каква е била причината за смъртта на дипломата. Коментар от украинското посолство до момента няма.

Pin It

Работна група ще трябва да изготви проект на наредба за задължителното застраховане на лицата, упражняващи медицински професии

Тя ще има за цел да защити медиците от вреди, които те могат да нанесат на пациентите поради тежки условия на труд, високи нива на напрежение и натовареност. Това обяви по време на парламентарния контрол здравният министър Кирил Ананиев в отговор на въпрос на депутата от БСП доц. Георги Михайлов. Групата е създадена със заповед на ресорния министър и в нея влизат както представители на съсловните организации, така и членове на Комисията за финансов надзор и Асоциацията на българските застрахователи. В обхвата на наредбата ще попаднат лекари, стоматолози, фармацевти и специалисти по здравни грижи. Ананиев припомни, че Законът за здравето определя необходимостта лечебните заведения задължително да застраховат лицата, които упражняват медицинска професия, за вредите, които могат да настъпят от виновно неизпълнение на професионалните им задължения.

Pin It

Касата отново ще си избира договорни партньори сред болниците

Касата ще подбира болниците в страната, с които да сключи договор. Право на това й дава нова проектонаредба, публикувана на сайта на МЗ за обществено обсъждане. Припомняме, такава наредба съществуваше и по-рано, но бе поредният нормативен акт, отменен от съда. Проектонаредбата за критериите и реда за избор на лечебни заведения за болнична помощ, с които Националната здравноосигурителна каса сключва договори, постановява Фондът да избира лечебните заведения само в случай, че броят на съответния вид легла в дадената област надвишава определения в Националната здравна карта брой. В случаите, когато е налице недостиг или съответствие на определен вид легла спрямо определената потребност в Националната здравна карта, процедурата по избор на лечебно заведение за болнична помощ, което да сключи договор с НЗОК за осъществяване на съответната медицинска дейност, не се извършва, става ясно от документа.

„Практиката през последните години показа безконтролно и нецелесъобразно разрастване на болничната леглова база спрямо потребностите на населението чрез разкриване на немалък брой нови лечебни заведения за болнична помощ, както и чрез разкриване на нови структури в съществуващите болници. Всички тези нови болници и нови дейности се създават в резултат на определени бизнес интереси и не са съобразени с потребностите на населението от съответната медицинска дейност, като в същото време те се явяват кандидати за договаряне с НЗОК. При липсата на ясни критерии за оценка и избор на договорните партньори липсва основание за отказ от страна на НЗОК да сключи договор с някоя от кандидатстващите болници, а това допринася ограниченият финансов ресурс за болнична помощ, въпреки неговото ежегодно нарастване, да се разпределя между все повече лечебни заведения, без да се гарантира необходимото ниво на качество в медицинското обслужване за населението.

Следователно при липсата на регламент за избор на лечебните заведения, с които НЗОК да сключва договори, значителен превес имат пазарните интереси на лечебните заведения над интересите на населението от правилното разходване на обществения ресурс с цел получаване на достъпно (равномерно териториално разпределено) и с необходимото качество медицинско обслужване в болничната помощ”, аргументира нуждата от тази наредба Здравното ведомство.

За извършване на избора на лечебни заведения се предвижда създаването на комисия със заповед на директора на съответната районна здравноосигурителна каса.

Pin It

Съсловните организации и здравната каса подписаха Националния рамков договор

На официална церемония тази вечер Българският лекарски съюз, зъболекарският съюз, Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Министерството на здравеопазването подписаха Националния рамков договор. Документът, който определя цените и обемите на медицинските услуги, които ще бъдат платени от 1 април до 2018 г., бе подписан в последния възможен ден на официална церемония в Министерството на здравеопазването, след като премиерът Бойко Борисов се ангажира в спора между съсловните организации и касата. Повод за разногласията стана дългът от 271 млн. лева към чужди фондове за лечение на българи в чужбина, за който съобщи управителят на НЗОК Камен Плочев. Рамковият договор предвижда общо 148 млн. лева повече за болничната и 14 млн. лв. повече за извънболничната помощ в сравнение с миналата година. В НРД се предвиждат и увеличения на 136 клинични пътеки, сред които по специалностите пулмология, акушерство и гинекология, раждания, педиатрия, неврология, за рехабилитация и долекуване. "Не мога да пропусна факта, че този договор осигурява над 400 млн. лева допълнително пари за здравния сектор", заяви днес министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Той изтъкна, че са увеличени близо половината от клиничните пътеки, като при някои от тях увеличението достига до 450 лева. Министърът се обърна специално към общинските болници, които през януари протестираха с искане за по-добро финансиране и настояха за увеличение на клиничните пътеки, които не са променяни от години. "Това, което поех като ангажимент към тях, вече е факт, клиничните пътеки са завишени и мисля, че това ще създаде спокойствие", каза Ананиев. Той добави, че за пръв път се прави "една сериозна крачка в договора със зъболекарския съюз", като е осигурено финансиране за протези за хората между 65 и 69 г.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки