Медиен обзор

Върховният административен съд отмени изискването за минимален брой легла

„За достигане на определения минимален брой са необходими не само допълнителни финансови средства, но и сгради, както и технически и човешки ресурси, което от своя страна води до извода, че административното регулиране на стопанската дейност се извършва в разрез с изискванията на Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност (ЗОАРАКСД)”, посочва ВАС.
Pin It

The 2nd International Congress on Cardiac Problems in Pregnancy

Dear Sir/Madam Members of Bulgarian Society of Cardiology,
I am writing to you on behalf of the Organizing Committee of The 2nd International Congress on Cardiac Problems in Pregnancy (CPP 2012) due to take place on May 17-20, 2012 in Berlin, Germany. Continuing the success of the first congress, our goal for the second congress is advancing the knowledge and expertise of health care professionals around the globe by exchanging information, developing collaborative research and upgrading recent guidelines for the management of cardiovascular conditions during pregnancy and the post partal period. The program will include invited lectures, workshops as well as original oral and poster presentations which will cover a wide spectrum of topics in all disciplines related to pregnancy associated cardiovascular conditions, such as anesthesiology, family medicine, hypertension, pain, ultrasound and more.
Pin It

Нов виртуален международен годишен научен обзор

Уважаеми колеги,
ДКБ и АстраЗенека имат удоволствието да Ви поканят да се присъединете на живо към виртуалния международен годишен научен обзор "Превенция на сърдечно-съдовите заболявания - постижения през 2011 г." Международен експертен панел, председателстван от Chris Packard (Великобритания) и Frans Van de Werf (Белгия), ще коментира он-лайн най-значимите клинични постижения през изминалите 12 месеца, както и най-новите данни, представени в рамките на конгреса на American Heart Association през ноември тази година. Фокусът на срещата ще бъде върху дислипидемиите и терапията при пациенти след остър коронарен синдром.
Pin It

С промените в Наредба 40 на МЗ и хосписите ще сключват договори със здравната каса

Промените в Наредби 38, 39 и 40 на МЗ, които определят основния пакет от дейности на здравната каса ще бъдат съгласувани с БЛС, НЗОК и останалите заинтересовани страни през следващите няколко дни. Това съобщиха от здравното министерство. От съсловната организация на лекарите бяха обявили, че заради забавянето именно на тези наредби преговорите по НРД 2012 не могат да продължат.
Pin It

От 16.11.2011г. Европейската здравноосигурителна карта ще се издава от Български пощи ЕАД

От 16.11.2011г., Европейската здравноосигурителна карта (ЕЗОК) ще се издава от нов изпълнител, с който НЗОК има договор за изработка и доставка, избран съгласно Закона за обществените поръчки, съобщиха от осигурителната институция.
Pin It

Министерството на здравеопазването ще направи одит на Изпълнителна агенция ,,Медицински одит"

Това обяви здравният министър д-р Стефан Константинов пред журналисти днес. Проверката е в резултат на оплакване от страна на ръководството на университетската болница „Св. Иван Рилски” в София. Според изпълнителния директор на лечебното заведение д-р Дечо Дечев в доклада на агенцията за направената проверка на болницата са пропуснати съществени неща. Едно от тях е нарушение при избора на екип за операции в Клиниката по неврохирургия. От там е пропусната и друга нередност – записването в документацията на начален и краен час на операциите, различен от този на записите от охранителните камери. Ето защо д-р Дечев настоява за намесата на министъра на здравеопазването.
Pin It

в. Сега: Пациентите намаляха дори в инвазивната кардиология

За периода от януари до септември 2010 г. към НЗОК са отчетени 46 156 случая по тези клинични пътеки, или средно по 5128 месечно. За периода от януари до август 2011 г. отчетените случаи вече са 37 378, или 4672 на месец. При това тази година 4 нови клиники имат договори с касата за инвазивна кардиология, т.е. въпреки тяхната поява броят на хоспитализациите намалява с около 600 на месец. Общо в тази специалност касата работи с 36 лечебни заведения.
Pin It

Ресвератролът, който се среща в червеното вино, може да е от полза при мъжете със затлъстяване

Експерименти сочат, че ресвератрол удължава живота и реверсира някои от уврежданията, причинени от затлъстяването. Mалкото проучване, резултатите от което са публикувани в ноемврийския брой на Cell Metabolism, е твърде кратко, за да изследва ефектите върху продължителността на живота, но като цяло потвърждава много от установените метаболитни ефекти у мишки.
Pin It

Рискове, които крие консумацията на Кока-кола

Лекотата, с която хората от всички възрастови групи ежедневно употребяват най-продаваната безалкохолна напитка в света, крие сериозни последствия за здравето в световен мащаб. Екип от британски учени и американски невролози, независимо едни от други, са непоколебими по отношение на проведените проучвания в средата на 2010 година. Те доказват, че нарастващата употреба в световен мащаб на подсладената напитка, както и на други сладки газирани напитки, създава зависимост, подобна на наркоманията. Те категорично заявяват, че Coca-Cola-та е по-страшна дори от дрогата, подкрепяйки тезата си чрез шокиращ случай:

Pin It

БЛС поиска поетапно въвеждане на ДСГ до 10 години

Българският лекарски съюз ще настоява за поетапното въвеждане на диагностично-свързани групи в срок от 7 до 10 години. Това обяви по време на пресконференция председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов. Решението за това е било взето по време на проведената на 4 и 5 ноември национална конференция на лекарския съюз.
Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки