Позиции

Председателят на НАК Антон Вълев: Брекзит ще доведе до изчезването на много лекарства от пазара

След излизането на Великобритания от Европейския съюз цените на лекарствата най-вероятно ще се увеличат, но не това е най-големият проблем. По-сериозният проблем е свързан с единната европейска регулация по регистрация на лекарствата. Това заяви пред БНР председателят на Националната аптечна камара Антон Вълев. „Т.е. част от лекарствата ще изчезнат, защото британските фирми ще трябва извънредно да регистрират своите лекарствени продукти за територията на Европейския съюз наново“, обясни той и посочи, че тази процедура отнема доста време и пари. „В момента, докато бяха член на ЕС, фирмите производители имаха облекчен общ европейски метод за регистрация, а сега ще трябва като външни за Европейския съюз да регистрират и това всъщност води от една страна до оскъпяване, да, от друга страна, ще се стартират едни дълги и бавни процедури по регистриране на лекарствените продукти отново и всъщност тази процедура на практика ще доведе до пълен отказ на лекарствата на пазара“, коментира Вълев, като отбеляза, че това важи за всички държави от ЕС, а не само за България. По думите му, това е пример за създаване на общоевропейски проблем, свързан с понякога неособено гъвкавото европейско законодателство.

Pin It

Д-р Дечо Дечев: В медицината не се плаща за чувства, а за резултат

Редките заболявания у нас трябва да бъдат изведени в национална програма и за лечението им да се заплаща от отделен фонд, а не от НЗОК. Тази теза застъпи управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев в предаването "Лице в лице" по bTV в коментар на проблемите около лечението на децата със спинална мускулна атрофия у нас. Припомняме, наскоро на българче с това заболяване кандидатства за лечение в Румъния, но такова му бе отказано от румънска страна. Родителите на детето, както и представители на пациентска организация заявиха, че отказът се дължи на недоверие към нашата Здравна каса.

Запитан какво е решението на проблема, д-р Дечев заяви: „Решението преминава през това първо да не прехвърляме отговорността на някой, който за проблема няма никаква вина”. Той обясни, че тези дейности би трябвало да се заплатят от румънската каса на болницата в Румъния, а българската каса след това да плати на румънската каса. „Изказа се твърдение, че румънската каса отказва да плаща, защото българската каса имала непогасени задължения и ни нямали доверие. Затова уточнявам: към днешна дата българската каса има задължение от 28 хиляди лева към румънската каса, а румънската каса има задължение към българската каса в размер на 88 хиляди лева, тоест около 3.5 пъти повече, отколкото ние към тях”, подчерта за пореден път управителят на НЗОК.

Pin It

д-р Николай Брънзалов: Семейните лекари изчезват и никой не се интересува от това

Д-р Брънзалов, наскоро излезе информация, че пациенти не могат да открият личните си лекари. Каква е причината за подобни твърдения, които зачестяват по празниците?

 

Според нормативните уредби ние сме задължени да описваме на видно място в амбулаторията местата и телефоните, където да ни търсят, когато отсъстваме. И ние сме хора – отсъстваме, взимаме си отпуски, разболяваме се. Затова се изисква на видно място да посочим кой е заместникът ни и къде да ни търсят извън обявения график. В този ред на мисли трябва да кажа, че пациентите освен права, имат и задължения. Едно елементарно задължение на пациента е, след като си е избрал личен лекар, поне да му знае графика и да знае къде да потърси лекарска помощ извън него.

 

Това е изискване на Касата, но то не работи. Карат ни да си лепим по стените какво ли не, а никой не го чете. Този проблем е решен по следния начин: независимо в коя част на България се намират хората, независимо в какво населено място – голямо или малко, след като там има открита практика на общопрактикуващ лекар, е упоменато към кого да се обръщат хората извън работния график. Личният лекар не е задължен да отговаря на всеки по телефона, още повече да лекува по телефона, което освен това е опасно. Терапия се назначава, след като се проведе преглед, а по телефона никой не може да преглежда въпреки модерните технологии.

 

Затова, макар че този проблем отдавна е решен, всеки път, когато се зададат малко повече почивни дни накуп, се оказва, че пациентите не могат да си намерят личните лекари. Тиражирането на подобни твърдения създава негативно отношение към лекарите, а ако пациентът си запише или снима с телефона си графика на лекаря, както и кой и къде го замества, този проблем няма да го има.

Pin It

Германски здравен министър поиска спиране на миграцията на лекари в ЕС

Европейският съюз би трябвало да обмисли регулация, за да спре държавите членки да си крадат една от друга лекари и други специалисти, заяви германският министър на здравеопазването Йенс Шпан, цитиран от "Ройтерс". "Мога да ги разбера. Швейцария е богата страна. Но едно е ясно - в Германия има недостиг на такива специалисти. А след това полските доктори идват да работят в нашата страна, което води до недостиг на лекари в Полша", отбелязва министърът пред швейцарския таблоид "Блик ам зонтаг". "Това не може да е правилно. Затова трябва да помислим дали има нужда от създаване на нови правила за привличането в чужбина на хора с определени професии от ЕС, но без да поставяме фундаментално под въпрос свободното движение в Европа", изтъква той. Шпан допълва, че в момента има такива споразумения със Световната здравна организация, които могат да послужат като модел, но не посочва кои са те, нито как биха могли да се прилагат в рамките на ЕС. На въпрос дали Германия може да поиска обезщетения от Швейцария, която не е член на ЕС, за обучението на германски доктори, отишли да работят в конфедерацията, министърът отговори, че не планира подобна мярка.

Pin It

Д-р Пикавет: 5.9 милиона пушачи вече са се отказали от цигарите и са преминали на IQOS

Д-р Патрик Пикавет е Директор научни и медицински въпроси във Филип Морис Интернешънъл. Д-р Пикавет ръководи екипа, който отговаря за изготвяне и изпълнение на научни и медицински стратегии, свързани с Продуктите с намален риск (ПНР). Преди това Патрик е ръководил програмата за разработване на клинични проучвания за ПНР на Филип Морис Интернешънъл.

 

Д-р Пикавет, бихте ли споделил новите данни, получени от 6-месечното клинично изпитване на ФМИ, проведено в САЩ?

 

Нашето 6-месечно клинично проучване, или т.нар. проучване за реакция на излагане, е първото по рода си клинично проучване от такъв мащаб с цел пряка оценка на намаления риск от бездимния продукт при пушачи, които преминават на него в сравнение с продължителното пушене.

 

Това клинично проучване е шестмесечно многоцентрово проучване в САЩ, което включва настоящи пълнолетни пушачи, които продължават да пушат  (брой участници= 496) и пушачи, които преминават на IQOS (брой участници=488) за период от шест месеца. Участниците в проучването са пушачи, които нямат намерение да спират да пушат.

 

Основно проучването изследва набор от осем първични крайни точки за клиничен риск, които са избрани поради епидемиологичната си връзка със заболявания, свързани с пушенето, като сърдечни заболявания и заболявания на белия дроб. За тези крайни точки е известно, че се повлияват негативно от пушене и според научната литература се очаква да се подобрят шест месеца след спиране на пушене.

 

Основна цел на проучването бе да се покажат подобрения във всички осем първични крайни точки със статистически значими изменения в сравнение с продължителното пушене в поне пет (от осемте) крайни точки за клиничен риск.

 

Проучването изпълни основната си цел: всички първични крайни точки за клиничен риск се изменят в посока на спиране на пушене за период от 6 месеца от преминаване на IQOS, като статистически значими изменения се наблюдават при пет от осемте крайни точки в сравнение с продължителното пушене. Важно е да се отбележи, че проучването изпълни основната си цел, въпреки че една част от потребителите на IQOS, участващи в проучването, употребяваха и цигари. Освен това в това проучване събрахме и анализирахме и данни за няколко допълнителни крайни точки за клиничен риск. Тези резултати осигуряват по-общ контекст и подкрепят изводите, направени на база осемте крайни точки за клиничен риск. Повече информация за проучването може да намерите на www.clinicaltrials.gov (код на проучването: NCT02396381).

 

Резултатите от проучването потвърждават и допълват данните от други наши изследвания, като целият набор от данни за IQOS,  получени до момента, показва убедително, че пълното преминаване на IQOS, макар че не е безрисково, е много по-добрият избор и представлява по-малък риск от вредно въздействие в сравнение с продължителното пушене.

Pin It

д-р Мими Виткова: Здравната система се върти в параграф 22

Д-р Мими Виткова в момента ръководи здравноосигурителен фонд и е председател на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване. Тя е била министър на здравеопазването в кабинета на Жан Виденов между 1995 г. и 1997 г. Тя участва в сформираните от Министерството на здравеопазването пет работни групи, които обсъждат представените през септември идеи за здравна реформа и промяна на здравноосигурителния модел. Сериозна част от намеренията на министерството минават през проекта или за пълна демонополизация на здравната каса и прехвърляне към частните здравни фондове на управлението на здравната вноска от 8 на сто или за допълнително събиране на задължителна здравна застраховка, обявена с "работна" стойност от 12 лв. на човек. "Дневник" потърси Виткова за коментар как текат разговорите и на какъв етап е реформата:

Участвали сте във всички пет работни групи, в почти всичките им заседания, всеки ден. Какви са впечатленията ви от дискусиите?

Pin It

Проф. Иво Петров: Здравната каса лишава българите от лечение, което в чужбина е "златен стандарт"

За пета поредна година "Капитал" отличи важни и значими нови практики в медицината и здравния сектор, наградени по време на конференцията "Иновации и добри практики в здравния сектор". "Дневник" представя някои от отличените проекти. Днес четете за опита на екипа на проф. Иво Петров, завеждащ отделението по кардиология, и д-р Зоран Станков, инвазивен кардиолог, от Аджибадем Сити Клиник, които спечелиха първата награда:

Екипът на проф. Иво Петров, завеждащ отделението по кардиология, и д-р Зоран Станков от Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център бяха наградени заради високоспециализирана операция за нехирургично поставяне на два стента при разкъсана аорта, до която са достигнали без операция, а вътре през съда. Те са спасили пациент с остра дисекация (разкъсване) на аортата, лекуван изцяло ендоваскуларно и с имплантирани два стента. Методът позволява лечение без обща упойка, без хирургичен съдов достъп и без престой в отделение по реанимация. Възстановителният период при този метод на лечение е няколко часа след процедурата. Пациентът се раздвижва напълно след 2 часа. Може да бъде изписан от болницата на следващия ден, което при хирургичното лечение е невъзможно.

Тази методика, която ние показваме, е практика за нашия екип, и може би ние сме един от екипите в световен мащаб с най-голям опит, обясни проф. Иво Петров. Това е специален стент който има много гъста оплeтка и поради тази причина изключително добре и ефикасно успява да центрира кръвотока, да пренасочи напрежението от артериалната, в случая аортната стена, към основното русло на кръвотока. "Това което ние приложихме, е иновативно като идея. Поставихме стента в сегмент на аортата който беше разкъсан в зона, където досега се прилагаше открито оперативно лечение. Това е първият случай в света, при който се лекува пациент, потенциално показан за открито лечение. Пациентът беше с доста голям риск за открита операция, с вече възникнала органна недостатъчност, в критично клинично състояние. Слава Богу поради приложението на тази нова методика пациентът беше спасен. Иновативното е, че за това конкретно заболяване с тази конкретна локация – началният сегмент на аортата, непосредствено над артериите на сърцето, беше приложен този стент", разказва още лекарят.

Pin It

Д-р Антоанета Томова: Не можем всички да си стегнем куфара и да забегнем, някой трябва да остане и тук

Д-р Антоанета Томова е специалист по медицинска онкология в Пловдив. Началник е на Първо вътрешно химиотерапевтично отделение в Комплексен онкологичен център – Пловдив. Завършила е Медицинския университет през 1985г. Има над 60 специализации в чужбина. Има над 20 г. опит в областта на химиотерапията и медицинската онкология. Носител на приза лекар на годината за 2009г. на Национална пациентска асоциация.  Носител на почетна диплома “Лекар, на когото българите вярват” от 2012 г. До 2018 г. членува в ESMO, ASCO, Българското онкологично научно дружество, BUON, UICC и др.

 

Д-р Томова, през октомври бяхте на конгрес по онкология в Мюнхен. Какви са новостите в терапиите на онкоболните пациенти?

 

От 11 до 23 октомври в Мюнхен се проведе най-големия европейски конгрес по онкология. Президентът на Европейското дружество по медицинска онкология (ESMO) проф. Йозиф Табернеро от Испания, обяви мотото на конгреса – да се осигури достъп до оптимално лечение и грижа на онкоболните в Европа. Конгресът беше изпълнен с иновации, с интеграция на познанието като винаги във фокуса беше грижата за онкоболните по най-добрия възможен начин.

 

Изнесени бяха нови резултати от големи клинични проучвания, които ще доведат до промяна в клиничната практика на обикновените онколози. Например при лечението на недребноклетъчния рак на белия дроб, които са с ALK-позитивни тумори, има нова молекула – алектиниб. Има и други ALK-инихибитори. Сега се провеждат клинични проучвания, които ще отговорят на въпроса коя е най-добрата последователност на приложение на тези агенти при тази група болни. За ROS-положителните тумори на недребноклетъчния рак на белия дроб лекарството crizotinib остава първа линия на лечение. Има и нова молекула, при която данните са обещаващи за тази група болни.

Pin It

Проф. Иво Петров: Държава без мечта е обречена

Според него младите медици у нас имат малко възможности за нормална реализация.  Един от основните проблеми на поколението медици завършващи е относително малкото възможности за реализация в стила, в който те биха искали. Това коментира в студиото на „120 минути” по бТВ кардиологът проф. Иво Петров. Той се надява да се запази България и българският дух, защото според него страната ни е на ръба на изчезването и имаме малко време да реагираме. През годините кардиологът е отклонявал много предложения да работи в чужбина. Той коментира казуса с Дария Бояджиева, която е в инвалидна количка, и нейната сестра близначка Василена, които завършват заедно медицина: „Най-скъпо е това, което не се купува с пари. Тази максима определено важи. Много добре видно е и за тези две момичета, че за тях най-скъпа е мисията, тази мисия, която са си избрали, тоест да завършат една хуманна професия“. Той ги поздрави за силния дух, защото именно той ни е запазил като народ през годините. „При положение, че младите хора с мисия и с мечти напускат държавата, тя няма мечта. Държава без мечта е обречена”, категоричен беше медикът.

Pin It

Д-р Иван Вецев: В 75% от случаите инсултът е причинен от неоткрито предсърдно мъждене

Инсултът е на първо място като причина за инвалидност и на трето място сред причините за смъртност у нас. Това каза пред БНР д-р Иван Вецев, експерт „достъп до лечение“ в Националната пациентска организация (НПО) по повод предстоящата кръгла маса „Пътят на инсулта от инвалидизиращо до предотвратимо заболяване“, която ще се проведе в Народното събрание. В сградата на парламента ще се проведе и инициатива за запознаване на депутатите със социалната значимост на инсулта и важността на превенцията. „Гледаме последствията - инвалидизацията на инсултите, а не виждаме скритата причина, която е предсърдното мъждене. В 75% от случаите, инсултът се базира на едно неоткрито и неразпознато навреме предсърдно мъждене“, каза д-р Вецев.

„Често отдаваме сърцебиенето и дискомфорт на временни наши настроения и състояния като умора. В 90% от случаите пък профилактичният преглед не включва основно ЕКГ и измерване на артериално кръвно налягане, които могат да засекат това състояние. Трябва да помним и трябва да знаем, че всяко едно прескачане на сърцето може да е повод да се проверим за предсърдно мъждене. Изследването трябва да се прави само на рисковите пациенти – 45+, тези които се оплакват от прескачане на сърцето, пациентите които пушат, пациентите, които са имали преходни исхемични атаки“, уточни д-р Вецев. НЗОК поема разходите за тези изследвания. Бариерата, пред която се изправят пациентите, е незнанието, категоричен е експертът. Всяка сърдечна честота над 110-120 удара в минута би била суспектна за предсърдно мъждене, но голяма част от ударите не се засичат, поради това, че са много леки. Високият пулс е индикация за проблем с проводимостта на сърцето.

Днес ще бъдат обявени места за безплатни профилактични прегледи.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки