В резюме

Хората, които работят повече, са по-застрашени от аритмия

В отпускарския сезон едва ли някой се преработва твърде много, но за всеки случай ето и още един аргумент защо да не го правите - за да предпазите сърцето си. Според нов метаанализ на здравето на над 85 хиляди души, тези които работят повече, са по-застрашени от възникване на най-честия вид сърдечна аритмия - предсърдно мъждене, която пък повишава риска от инфаркт и инсулт, пише NYmag. Мащабното проучване е публикувано преди седмица в Европейския журнал за сърдечно-съдови заболявания (European hearth journal) от международен екип от изследователи от медицински университети в Лондон и Хелзинки. Направено е по здравните данни на над 85 хиляди работещи мъже и жени на средна възраст около 43 години.

Pin It

Човек и добре да живее, се връща на работа: три начина за справяне със стреса след отпуската

За много българи дългата лятна почивка за тази година вече приключва и идва онзи неприятен момент, в който трябва да се върнат към работата и нормалното си ежедневие. По време на отсъствието може да са се натрупали безброй задачи и имейли, които бързо заличават чувството на лекота от ваканцията, а ако тя е била и по-продължителна, на човек може да му е много трудно да влезе обратно в работния ритъм. Завръщането от отпуска, наричано понякога "следпразничен махмурлук", може да бъде много стресово преживяване и дори да доведе до сезонна депресия. "Дневник" подбра съвети от специалисти по човешки ресурси, публикувани във "Форбс" и други медии, за това как по-лесно да се адаптираме отново към работата след края на ваканцията.

Pin It

Фармацевтичните компании възлагат големи надежди на генната терапия въпреки слабото търсене

Генетичната терапия уверено се превръща в следващия голям дял от фармацевтиката и много компании правят огромни инвестиции в нея, въпреки че продажбите от първите две успешни такива терапии на общия пазар са почти незначителни. Такова обобщение прави "Ройтерс", позовавайки се на хора и данни от фармацевтичната индустрия в Европа. По наблюденията им лекарствата, които действат чрез промяна в ДНК, са все още твърде скъпи, затова разпространението им е минимално, но това като с всяка друга новост на пазара подлежи на изменение с времето. Освен това терапиите, които са достъпни в момента, са създадени за пациенти с много редки заболявания и са все още с твърде тясно приложение.

Генната терапия се развива много бързо и целта на производителите е да намалят цената й, за да стане по-търсена, коментират представителите на бизнеса. Науката и познанието за клетките и процесите в тях също са толкова напреднали, че в близко бъдеще могат да се очакват още много нови терапии освен сегашните две. Съвсем скоро се чака одобрение и за първата такава в САЩ, уточнява "Ройтерс". За последните пет години европейският регулатор е дал разрешение на две компании за две генни терапии - на UniQure за терапията Glybera (през 2012 г.), която се бори с една изключително рядка генетична болест на кръвта, и на GlaxoSmithKline за терапията Strimvelis (2016 г.), предназначена за друго рядко увреждане, при което имунната система на човек е неспособна да го предпази от каквито и да е външни фактори и се налага той да живее изолиран в стерилни условия.

Pin It

В Харвардския университет откриха ключа към щастието след 80 години проучвания

Годината е 1938. Изминали са близо 10 години от началото на Голямата депресия - период, в който целият свят е обхванат от тежка икономическа криза. Учени от Харвардския университет решават да проследят здравните показатели на 268 от студенти си, за да разберат как човек може да си осигури щастлив живот. И днес, близо 80 години по-късно, ключът към щастието вече е открит. Или поне така твърдят учените. Но какво може да направи човек щастлив? Пари? Слава? Власт? Оказва се, че нито едно от изброените. Според проучването добрите взаимоотношения между хората оказват най-благоприятно влияние върху здравето на всеки изследван, а от там той респективно бил и по-щастлив.

Pin It

Гени, носещи наследствено сърдечно заболяване, бяха модифицирани успешно при човешки ембриони за пръв път в историята

Учени за първи път коригираха дефектни гени при човешки ембриони. Гени, носещи наследствено сърдечно заболяване, бяха модифицирани успешно при човешки ембриони за пръв път в историята, чрез използването на революционна техника за редакция на генетичния код, предават Франс прес и БТА, като цитират проучване, публикувано в сп. Nature. Изследванията, които все още са на ранен етап, създават потенциален път за голям напредък в лечението на генетичните заболявания. Те обаче поставят етични въпроси, тъй като същата технология позволява създаване на генно модифицирани бебета, чиито родители ще имат възможност да изберат цвета на косите им или да повишат физическата им сила. Други са на мнение, че неетично е именно нежеланието за усъвършенстване и премахване на генетични обременености.

Pin It

Пет аргумента в полза на сладоледа и един съвет от диетолог

Любимият десерт на повечето хора - сладоледът - често е заклеймяван по различни параграфи, особено за това колко е калоричен. Но той има и много полезни съставки и положителни качества, които го реабилитират и могат да успокоят съвестта на хората, които прекаляват с консумацията му. "Дневник" подбра научни обяснения и изследвания, които показват ползите от яденето на сладолед и добави съвет от диетолог как то да не се отрази на килограмите и обиколките.

Pin It

Не трябва да се завършва пълният курс антибиотици, ако болестта е излекувана, смятат специалисти

Лечението с антибиотици винаги продължава точно определено време, независимо от подобрението при пациента, но всъщност то спокойно може да се спре, след като болестта отмине, и не е необходимо да се завърши целият курс. Това твърдят специалистите по инфекциозни болести от Медицинското училище Брайтън и Съсекс във Великобритания. Според публикацията им в Британския медицински журнал, цитирана в "Гардиън", да продължи да се пие антибиотикът без нужда е по-опасно. Това е широко разпространена практика, залегнала в стандартите и на лекарите, и на пациентите, която е била наложена с аргумента, че ако не се изпие достатъчно от лекарството, бактериите ще оцелеят, ще могат да се адаптират към него и ще станат по-силни и нелечими.

Pin It

Психиатър препоръчва 4-дневна работна седмица

Най-добрата почивка е 4:3, тоест, четири дни работа, три дни почивка. Това заяви пред Нова телевизия психиатърът д-р Веселин Герев. Според него това е най-близо до физиологичните нагласи, което не тормози психиката и не излиза от големия ритъм на динамичния стереотип”.По думите на Герев е лошо, ако в неделя се върнете от почивка и в понеделник вече сте на работа. Според психиатъра на организма няма да се отрази добре и едноседмична почивка, защото първите четири дни ще се събуждаме по навик рано сутрин като за работа. Физиологическите нужди изискват поне месец без работа, за да има време организмът да се настрои, да се адаптира към промяната и да има "простор" и за почивка, смята психологът от Института за изследване на населението и човека към БАН доц. Маргарита Бакрачева.

Pin It

Лутеин срещу исхемична болест на сърцето

Спанакът и зелето неслучайно се смятат за полезни. Зелените листни зеленчуци съдържат лутеин – важно съединение, което не се произвежда от организма и трябва да се набавя с храната. Лутеин се съдържа също в авокадото и яйцата. Учени от университета в Илинойс обясняват защо е важно да се поддържа адекватно равнище на лутеин в храната, пише Eurek Alert. Лутеинът се натрупва в тъканите на мозъка и очите. Учените са изследвали ефекта му върху около 60 души на възраст от 25 до 45 години. Оказало се, че хората на средна възраст с по-висока концентрация на лутеин в организма, от гледна точка на невронната реакция, изглеждали по-млади. Изводът е, че лутеинът защитава мозъка от възрастови изменения. Учени от университета в Линчепинг са установили, че лутеинът успешно се бори и с възпаленията. Известно е, че възпаленията в организма са свързани с исхемичната болест на сърцето. В ново изследване са участвали 193 души, страдащи от исхемия. Учените измерили концентрацията на 6 разпространени каротиноиди (природни пигменти), включително и лутеин, в кръвта на доброволците. Специалистите отчели и равнището на интерлевкин 6 – маркер на възпалението. Изследването показало, че колкото по-висока е концентрацията на лутеин в кръвта, толкова по-ниско е нивото на интерлевкин 6. Специалистите са открили също, че възпалителната активност на клетките от имунната система на участниците намалявала под въздействието на лутеина. Съединението се поглъща от клетките на имунната система и се натрупва в тях. /БГНЕС

Pin It

Кои храни са най-полезни за здравето, осигуряват дълголетие и добро самочувствие?

Почти 20 години учени от Националния институт за рака в САЩ провеждаха изследвания, за да отговорят на този въпрос. В изследванията участваха 400 000 души. Всеки ден те описваха какво ядат, а медиците следяха какво е здравословното им състояние. В крайна сметка стана ясно кои хранителни продукти са получили най-високи оценки. Оказва се, че това са зърнените храни. Онези участници, които редовно са ги консумирали, са имала добро здраве и силен имунитет. Сред най-полезните зърнени храни учените посочиха кафявия ориз, елдата и овесените ядки. /БГНЕС

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки