В резюме

Windows 10 ще идва с изкуствен интелект

Следващата голяма актуализация на Windows 10 ще добави в операционната система множество нови функции и технологии, свързани с изкуствения интелект. Всеки разработчик на нов софтуер за Windows ще може да използва изкуствен интелект в своите проекти. За целта Microsoft е създала специална платформа за изкуствен интелект, наречена AI Platform, предава technews.bg. Платформата ще даде в ръцете на разработчиците готови модели за машинно обучение, които те ще могат да използват в своите приложения. Подобно е предназначението и на платформата Windows ML. Нещо повече, разработчиците ще могат да създават софтуер, който задейства технологии за изкуствен интелект, без да се обръща към специални облачни услуги, а ползвайки само хардуерните и софтуерните възможности на РС-то. Поддръжката на общоприетия стандарт ONNX следва да опрости разработката на нови приложения. AI инициативата на Microsoft вече се подкрепя от партньори като Nvidia, Intel, AMD и Qualcomm.

Pin It

Учени откриха начин за подобряване на паметта

Британски учени от Йоркския университет установиха, че способността на човека да запомня нова информация зависи от протичането на съня му. Специалистите се съсредоточили върху това как развитието на паметта се свързва с пиковете на мозъчна активност по време на сън. За целта те провели експерименти с доброволци, на които били правени енцефалограми, пише сайтът Лайф. По време на научните експерименти на участниците им били произнасяни прилагателни и свързаните с тях асоциации. След това същите прилагателни думи били изричани докато са в сънно състояние. Електроенцефалограмите установили, че при доброволците се пробуждали именно съответстващите асоциации. Това навело учените на мисълта, че пиковите фази на съня са пряко свързани със способността на човека да запомня нова информация.

Pin It

Тип 1 и тип 2 не са достатъчно коректно разграничение на видовете диабет - има поне пет отчетливи разновидности на болестта

Тип 1 и тип 2 не са достатъчно коректно разграничение на видовете диабет. Всъщност има поне пет отчетливи разновидности на болестта и от разпознаването им зависи коя ще е най-ефективната терапия. Това твърди ново проучване на шведски и финландски учени, публиквано в журнала "Лансет" и цитирано от Би Би Си. Диабетът засяга един от 11 души по света и повишава рисковете от сърдечен удар и инсулт, слепота, бъбречна недостатъчност и ампутация на крайниците. Това е хронично заболяване, при което е нарушен балансът на кръвната захар на един човек или заради невъзможността на панкреаса да произвежда инсулин, с който да я обработва (при тип 1), или заради неспособността на произведения инсулин да се справя с нея (тип 2). Ето защо в първия случай винаги се налага изкуствено внасяне на инсулин в тялото чрез инжектиране, докато при втория тип може да има различни терапевтични стратегии и нужди в зависимост от това колко е сериозен дисбалансът и колко е напреднало заболяването.

Тип 1 засяга около една десета от всички диабетно болни хора - възниква при млади хора, защото е генетично заложен, макар че се отключва от фактори на средата като стрес, и е състояние, което до края на живота изисква инжектиране на инсулин. Тип 2 обаче е масовият случай и се счита, че възниква най-често с напредване на възрастта и заради наднормено тегло и лош начин на живот, но всъщност може да се прояви и при млади, и при възрастни, и при хора със затлъстяване, и при такива с нормално тегло, може да налага прием на инсулин или на лекарства, но пък да се постави под контрол и дори само с подходящ хранителен режим. Точно тези различни степени при диабет тип 2 са разграничили учените от Центъра за изследване на диабета в Университета в Лунд, Швеция и от Института за молекулярна медицина във Финландия, след като категоризирали в детайли общо близо 15 хиляди пациенти с диабет. Получили се пет отчетливо различни групи, при които заболяването има и отчетливо различни характеристики:

Pin It

Япония одобри лекарството Xofluza, което убива грипния вирус за един ден

Японското министерство на здравеопазването, труда и социалните грижи в петък - 23 февруари 2018-та одобри ново лекарство, за което компанията производител твърди, че убива грипния вирус за един ден. Компанията Шионоги /Shionogi/ получи бързо одобрение, за да започне незабавно продажбата на медикаментът Xofluza в Япония, но хапчето може да не е на разположение преди май, защото цената му все още не е определена, съобщи The Wall Street Journal.

Японските регулаторни органи взеха предвид само данните от първите клинични изпитания, когато взеха решение. Xofluza, разработена през 2015 г., е първото лекарство, което ще бъде одобрено чрез ускорената система за преглед, съобщи Nikkei Asian Review. Шионоги /Shionogi/ и швейцарската  Roche, които имат права да продават лекарството извън Япония, включително в САЩ, са в заключителните етапи на клиничните изпитания в Европа и щатите. Те планират да подадат заявление за одобрение от САЩ веднага след приключването им. Шионоги, базирана в Осака, е 140-годишна компания, създала най-успешните лекарства, които се използват за лечение на ХИВ и висок холестерол.

Pin It

PRAC препоръчва спиране на лечението с Есмия заради чернодробни увреждания

Комитетът за оценка на риска в проследяване на лекарствената безопасност (PRAC) към ЕМА понастоящем разглежда ползите и рисковете, свързани с Есмия, поради получени съобщения за сериозни увреждания на черния дроб, включително чернодробна недостатъчност, довела до чернодробна трансплантация, съобщават от ИАЛ. Есмия се прилага за лечение на умерени до тежки симптоми на маточни фиброзни тумори (известни като миоми), които представляват неракови тумори на матката. Esmya се използва при възрастни жени (над 18 години) преди достигане на менопауза, при които се налага операция на фиброзни тумори. Като временна мярка докато се осъществява прегледът PRAC препоръчва редовна проверка на чернодробната функция при жени, които приемат Есмия за миоми на матката. Всички жени, които употребяват Есмия, трябва да провеждат чернодробни функционални изследвания поне веднъж месечно докато трае лечението. Ако тестът показва промени (повече от двукратно повишени  над нормата чернодробни  проби), лечението трябва да се спре и пациентът да бъде на строго наблюдение. Чернодробните проби трябва да бъдат отново проверени 2 до 4 седмици след спиране на лечението с Есмия. PRAC препоръчва също засега да не се включват нови пациенти на лечение с Есмия и да не се започва нов курс на лечение с Есмия при жени, които вече са провели един курс. Връзката между Есмия и случаите на тежки чернодробни увреждания сега се проучва. Настоящите препоръки са временни мерки за защита на здравето на пациентките, докато се направят заключенията от прегледа на Есмия, който започна през декември 2017 г., уточняват от ИАЛ.

Pin It

Киселото мляко намалява риска от инфаркт с до 30%

Киселото мляко намалява риска от инфаркт за хората с високо кръвно налягане, съобщи в. "Дейли мейл". Изданието се позова на американски учени. Особено подчертан е този ефект при жените, при които поне две порции кисело мляко седмично намаляват риска от инфаркт и инсулт с до 30 процента. При мъжете рискът намалява с до 19 процента. Учените от Бостънския университет обясняват полезния ефект на киселото мляко за сърцето с комбинацията от естествена ферментация и съдържанието на калций. Предишни изследвания установиха, че калцият е важен за нормалното свиване и отпускане на сърцето, а пробиотиците от ферментиралите храни намаляват кръвното налягане. Американските учени са анализирали данните за 55 898 жени на възраст от 30 до 55 години и 18 232 мъже на възраст от 40 до 75 години от изследване, обхванало медицински служители. Полезните бактерии в киселото мляко намаляват също симптомите на депресия, установиха учени от университета "Макмастър" миналата година.

Pin It

Екип на Университета Уорик, Великобритания успя да разработи химиотерапия, щадяща здравите клетки

Новина, разпространена от сайта на университета Уорик, Великобритания, предизвика голям интерес в научните среди.  Става дума за нов вид химиотерапия, при която се използва платина, активизираща се от светлината и унищожаваща раковите клетки само в определена област, без да вреди на здравите тъкани. Новата химиотерапия е разработена от екип от учени от университета  Уорик, Великобритания и университет Монаш, Австралия. Препаратът е създаден от изследователска група, водена от професор Питър Садлър. Той е базиран на неорганично метално съединение, може да бъде приложен само в област, където има ракови клетки и се задейства само при светлина. При това се освобождават молекули, които атакуват раковите клетки, но запазват здравите. "Около половината от химиотерапиите използват платинени съединения, но ние се насочихме към намирането на такива платинени съединения, които не увреждат нормалната здрава тъкан на човешкия организъм", казва професор Садлър.

Light-activated cancer drugs without toxic side effects: fresh insight  - https://warwick.ac.uk/newsandevents/pressreleases/light-activated_cancer_drugs/

Pin It

В България заплата от 6000 лева месечно е в състояние да ни осигури щастлив живот

Психолози от два университета в щатите Вирджиния и Индиана изчислиха колко пари ви трябват, за да бъдете щастливи. Те са използвали мащабно проучване на "Галъп", проведено в 164 държави по света с 1.7 милиона души. Въпреки че стандартът на живот в различните страни е различен, учените смятат, че са стигнали до универсално число. Идеалният доход за всеки човек на планетата е средно 95 000 долара годишно. При тези пари получаваш пълно удовлетворение от живота. За да стигнеш нивото на емоционално благополучие, са необходими от 60 до 75 000 долара годишно. За семейство сумата е по-голяма. Проучването и заключенията са поместени в списание Nature Human Behavior, съобщи Market Watch. Отделните региони имат различни числа на заплащане, при които човек получава пълно щастие. В Австралия например са необходими 125 000 долара за това, в САЩ - 105 000 долара, в Западна Европа - 100 000 долара. За страните от Източна Европа се дава сумата от 45 000 долара на година, а за Южна Америка - 35 000 долара. Проучването установило още, че колкото повече доходът превишава оптималното равнище, толкова по-малко човек се радва на живота и е щастлив. Ако приемем проучването за истина, ще излезе, че за България заплата от 6000 лева месечно е в състояние да ни осигури щастлив живот. Въпросът е кой у нас получава такава заплата и какъв процент от населението са щастливите хора.

Pin It

Откриха нов тип антибиотици в почвата, способни да преборят супербактериите

За първи път от 30 години е открит нов тип антибиотик при анализ на повече от хиляда почвени проби, взети от САЩ, съобщи BBC News. Експериментите на екип на Университета Рокфелер показват, че новото антибиотично семейство, наречено малацидини, може да убие редица "супербактерии", включително известните трудно лечими метицилин-резистентни Staphylococcus aureus (methicillin-resistant Staphylococcus aureus - MRSA). Констатациите са публикувани в списание Nature Microbiology. Уникалният подход на антибиотиците към унищожаването на патогените е насочен към клетъчните стени на бактериите. И най=важното - те не водят до лекарствена резистентност поне при лабораторни условия. При тестването на малацидина за кожни инфекции с MRSA при плъхове, гризачите не са имали странични ефекти, което означава, че може би изследователите са открили нетоксична алтернатива на съвременните антибиотици. "Дори и след 20 дни излагане на смъртоносни нива, не открихме никакви резистентни на  малацидин S. aureus", заяви авторът на изследването професор Шон Брейди (Sean Brady) от Университета "Рокфелер" в Ню Йорк.

Pin It

Американски лекари препоръчват да се къпем вечер, а не сутрин

Американски лекари препоръчват да се къпем в края на деня, за да отмием потта, мазнините и алергените. Освен по-добър сън, вечерният душ осигурява по-здрава кожа. Ако човек работи и е навън по цял ден, вечерта кожата е покрита с всякакви алергени, които могат да я раздразнят. Затова е по-добре те да бъдат почистени за през нощта. Тогава кожата се регенерира, мъртвите клетки падат и се изграждат нови. Независимо от това дали душът се взима вечер или сутрин, лицето трябва да бъде измито, за да не остават мазнини по възглавницата, което предизвиква акне, препоръчва д-р Самър Джейбър. Душът регулира телесната температура и така подобрява съня. Научно е доказано, че един душ 90 минути преди лягане първо затопля, а след това охлажда тялото. Къпането вечер облекчава и стреса, защото намалява нивата на кортизола - стероиден хормон, който помага на тялото да реагира на натоварване, регулира кръвната захар и преборва инфекциите. "Тялото естествено се охлажда с настъпване на времето за лягане. Душът изкуствено покачва температурата и позволява по-бързо охлаждане, което ускорява настъпването на съня", каза д-р Джанет Кенеди, цитирана от БТА. Вечерният душ също намалява напрежението в мускулите. Къпането два пъти дневно не е толкова лоша идея, ако е за по-кратко от 10 минути и водата е хладка. При бръснене сутрешният душ не е лоша идея, защото топлината отваря порите и така се предотвратява врастването на космите. Същото важи и за жените, които се бръснат. Дерматолозите са единодушни, че за кожата е по-полезна хладката вода. Горещата намалява влагата в епидермиса и отнася много от естествените лубриканти.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки