В резюме

Защо завързването на нови приятелства става все по-трудно с възрастта

Хората са социални същества и редовното общуване с близки и приятели доказано е един от основните фактори за здраве и дълголетие. Ново британско проучване обаче установява, че един от осем души във Великобритания изобщо няма близки приятели, а завързването на нови приятелства става все по-трудно и рядко с напредването на възрастта, съобщава "Хъфингтън поуст". Проучването е проведено от фондация Relate. Ръководителят й Мартин Бъроу пояснява, че една от основните причини за социална изолация на хората може да се окаже рутината, а голяма част от възрастните попадат в нея - работа, домакинстване, сън и евентуално грижа за деца. На този фон приятелствата изпадат на все по-ниски позиции сред приоритетите, установява анкетата, а новите познанства изобщо не се гледат като на възможност за нови близки приятелства. Много по-лесно е да спечелиш приятели като дете и затова оттогава са най-трайните отношения, макар че и те често залиняват, обобщават от организацията.

Фондацията, която предлага консултации за семейства и самотни хора, дава пет съвета за това как възрастен човек може да спечели нови приятели:

Pin It

Деменцията е по-разпространена сред жителите на селските местности, отколкото сред обитателите на градовете

Такива данни публикуваха американски учени в списание American Journal of Preventive Medicine. Изследванията са започнали през 2000 и са повторени през 2010 година. Анализите са публикувани сега. В проучванията са участвали всеки път над 16 хиляди души над 55 години. Учените са провеждали допитване по телефона и сред инструментите на изследването били включени прости задачи, като броене в обратен ред от 20 до 1. През 2000 година страдащите от деменция били 7,1% от селските жители и 5,4% от гражданите. През 2010 година те са съответно 5,1 и 4,4%. Общото намаляване на процента на хората, страдащи от деменция, се обяснява от учените с развитието на образованието. Лента ру припомня, че през октомври учени от Университета на Ковънтри и от Оксфорд изясниха, че честият секс помага да се запази по-дълго младостта и възпрепятства развитието на деменция. Наскоро учени от Университетския колеж в Лондон публикуваха извода, че хората, които живеят с партньор са заплашени в по-малка степен от деменция.

Pin It

Държавата вижда потенциал за милиони в биоподобните лекарства

В момента в Европейския съюз са одобрени около 40 биоподобни лекарствени продукти. От 2006 до 2016 г. навлизането им на пазара е спестило на здравните системи в ЕС над 1.5 млрд. евро, а прогнозата само за следващите четири години е икономията от тях за Европа и САЩ, където са най-разпространени, да достигне близо 50 млрд. долара. Това е потенциал, който и българската здравна система трябва да използва, за да освободи ресурс, с който да осигури по-широк достъп до съвременни терапии на българите. Около това мнение се обединиха депутати от здравната комисия и представители на фармацевтичния бранш по време на дискусия днес в парламента за значението на биоподобните лекарства.

Биоподобни са лекарствата, които също като генеричните медикаменти в традиционната химична фармацевтика, копират молекулата на оригиналното биологично лекарство, но се предлагат понякога на двойно и тройно по-ниски цени, защото в тях не е включена цената на разработването. Билогичните терапии и съответно биоподобните, набират сили в последното десетилетие, като показват успех със заболявания, с които по-старите лекарства нямаха, например с някои автоимунни и онкологични болести. Разликата от традиционните лекарства е, че съдържат много по-големи органични молекули и са продукт на биотехнологии и генно инженерство, вместо на химичен синтез.

 

Най-много регистрирани биоподобни търговски наименования в момента има в Германия - 22 бр., Франция - 15, Чехия с 14 и Финландия, Белгия и Хърватия с 13. В България са регистрирани 11 биоподобни търговски наименования и пет от тях се покриват на 75% от здравната каса, включително инсулин за хора с диабет тип 1. Много от държавите в Европа вече имат стратегии и цел за разширяването на обхвата на тези продукти, включително и да изместят оригиналните като първа линия на лечение. Франция например планира делът им от общото биологично лечение да достигне 80% до 2022 г. По данните, представени от НЗОК, пазарният дял на биоподобните терапии у нас обаче е все още много малък, като за тях касата дава около 6 млн. лв. на фона на почти 1 млрд. за лекарства изобщо.

Pin It

За човешкия биологичен часовник и най-голямото признание в науката

Учените от САЩ Джефри Хол, Майкъл Розбаш и Майкъл Янг са носителите на Нобеловата награда за медицина за 2017 г. На основата на откритията им е установена и ясната връзка между разстроения биологичен часовник и често срещани здравословни проблеми като безсънието, депресията и сърдечно-съдовите заболявания. Трудът, с който екипът печели, е посветен на молекулярните механизми, които "настройват" вътрешния часовник при хората, съобщиха в понеделник световните медии. Хронобиологията или науката за биологичния часовник, е растящ дял в науката благодарение на тримата пионери, които тази година са отличени с най-високото признание за учени, разказва "Ройтерс". Идеята, че има вътрешен механизъм, който предопределя кога в денонощието е добре човек да спи или да будува, как се настройва ритъмът и какво се случва, когато се наруши, става обект на внимание в научните среди през 60-те и 70-те години на миналия век. В средата на 80-те тримата нобелови лауреати, които тогава са обикновени молекулярни биолози, започват експериментите си с мушици дрозофили, при които успяват да изолират един конкретен ген и да покажат как той контролира ежедневния биологичен ритъм на съществото. Генът програмира протеин, наречен PER, който се натрупва в клетките през нощта и се разпада през деня. По-нататъшните им изследвания разкриват и още ключови гени в този процес.

Pin It

Кратките дремки през деня са ключови за щастието, показа британска анкета

Хората, които редовно се отдават на кратки дремки през деня, са по-щастливи от другите. Другите са тези, които не си позволяват да спят през деня, но също и тези, чиито традиционни дремки са по-дълги от 30 минути. Това показва анкета сред над 1000 души, проведена сред участниците в Международния научен фестивал в Единбург тази година, пише "Индипендънт". Изследването и анализът на резултатите са проведени от екип от Университета в Хартфордшър. Широко известно е, че сънят като цяло е сред ключовите фактори за енергичността, продуктивността и добрата работа на човешкия организъм, но следобедният сън често пъти остава извън тези сметки и не много хора му отдават заслуженото внимание (особено работодателите). Резултатите от анкетата, а и много предишни изследвания за навиците за сън, обаче показват, че кратката почивка в работно време повишава способностите и концентрацията на служителите след това.

Pin It

Проблемите със съня често започват още в детството, показва германско проучване

Близо две трети от децата, които страдат от безсъние или други разстройства на съня, остават засегнати от тези проблеми и като възрастни, показва проучване на Германската асоциация за изследване на съня в Мюнстер, цитирано от ДПА.  Ръководителят на проекта Ангелика Шларб следи навиците за сън на деца в продължение на повече от 15 години и конкретно такива, които често имат проблем със заспиването за продължителни периоди от повече от три месеца. Тя и екипът й установили, че тези деца трудно се отърсват от проблемите със съня и дори напротив - те могат бързо да ескалират и да се задълбочат заради емоционалността на децата, отключвайки по-сериозни психични проблеми като депресия. При около 60% от наблюдаваните деца безсънието останало и когато пораснали. Получава се порочен кръг, в който недостигът на сън нарушава емоционалния баланс на детето, то плаче повече и по-често проявява агресия, и заради това вътрешно напрежение заспива по-трудно, пояснява Шларб. При твърде дълги такива периоди се повишава и рискът от психически разстройства, допълва тя. Неотдавна отново германски учени предупредиха, че феноменът "бебета със смартфони" е масов и вреден, и той може да е една от причините за лошия сън както на възрастните, така и на децата.

Pin It

Четири фармацевтични компании се състезават за патента на революционно лекарство срещу мигрена

Нов подход в лечението на мигрена показва обещаващи, дори "революционни" резултати, съобщава Би Би Си. Четири фармацевтични компании се надпреварват за патента на новите видове лекарства, които атакуват директно пептидите в мозъка, причиняващи главоболие и чувствителност при мигрена, като две вече са провели успешни клинични изпитания и резултатите са по-добри от очакваното. Надпреварата във фармацевтичната индустрия е ожесточена, защото един от седем души по света живее с това хронично главоболие без особена помощ освен болкоуспокояващи. То засяга три пъти повече жени, отколкото мъже. Мигрената, която се проявява по-рядко от 15 дни в месеца, се нарича епизодична, а тази, която е по-често - хронична. Усилията на компаниите са насочени и в двете посоки, но на един и същ принцип - да предотвратяват появата й, вместо да потискат симптомите й. Досегашните опити за лекарства за превенция срещу мигрена имат нежелани странични ефекти и не са прицелени добре, смятат авторите на новите проучвания.

Pin It

Защо от астма боледуват много по-често жените?

От астма много по-често страдат жени, защото половите им хормони не блокират възпалението и не забавят освобождаването на слуз в белите дробове, както го прави тестостеронът, пише в статия в сп. „Сел рипортс”. „Когато започнахме да правим експерименти, бяхме сигурни, че за развитието на астмата е виновен естрогенът, който ускорява развитието на възпалението, а не го забавя, както прави тестостеронът. За наша изненада се оказа, че ключова роля във всички тези процеси играе само мъжкият хормон”, каза Доун Нюкомб от университета Вандербилт в Нешвил, САЩ. Астмата е хронично възпаление на дихателните органи, което се изразява в пристъпи на задух с различна сила и продължителност. Те се появяват, ако в работата на клетките на имунната система се появят нарушения, които предизвикват възпаление на дихателните пътища и ги карат да се стесняват. По оценки на СЗО от астма боледуват 300 млн. души и с всяко десетилетие броят им се увеличава с един път и половина. Както показват неотдавнашните наблюдения на френски и испански медици, жените страдат от астма около два пъти по-често от мъжете и по-често развиват тежки форми на заболяването.

Pin It

Вече и големите тютюневи компании в САЩ заговориха за вредата от цигарите

Повечето от големите тютюневи компании в САЩ започнаха да разпространяват от тази неделя в печата и по телевизионните канали серия от послания, които предупреждават за опасностите от тютюнопушенето. Те се подчиниха на съдебно решение отпреди 11 години. През ноември 2006 година федерален съд стигна до заключението, че тютюневият бизнес е постигнал договорка да лъже и подвежда обществеността за вредните последици от тютюнопушенето върху здравето. Тогава правосъдието разпореди компании като R.J. Reynolds и Philip Morris да излъчат по телевизиите и да пуснат в печатните медии послания, с които да "поправят лъжите си". След това решение тютюневите компании обжалваха и искаха промени на някои детайли в текста, успявайки да се забавят в продължение на десет години пускането на тези „поправителни” послания. Това забавяне им позволи да избягнат и пускането на „поправките” в социалните мрежи, които младите хора използват много днес, но които по това време нямаха такава аудитория и не бяха включени в решението на съда. Тютюневите компании ще трябва да си купят цяла страница в 50-те най-големите национални вестника като „Вашингтон пост” или „Ню Йорк Таймс” в неделя, пет пъти в една година. Те ще трябва и да пуснат общо 260 телевизионни клипа в големи мрежи като ABC, CBS и NBC, за да ги излъчат няколко пъти в период повече от дванайсет месеца.

Посланията показват резултатите от тютюнопушенето в данни: "Пушенето убива средно по 1200 американци на ден. Пушенето убива повече хора, отколкото всяка година загиват при убийства, от СПИН, при самоубийства, заради наркотици, при пътнотранспортни произшествия и заради алкохола, ВЗЕТИ ЗАЕДНО",

можеше да се прочете в неделя в американски издание. Тютюнопушенето остава водещата причина за смърт и болести, които могат да бъдат предотвратени в САЩ. Все още то е отговорно за около 480 хиляди смъртни случая годишно, въпреки че процентът на пушачите намаля драстично. Той се понижи до 15% от възрастните през 2015 г., най-ниският, регистриран някога, сочат Федералните центрове за контрол и превенция на заболяванията. Този рязък спад се дължи основно на увеличените данъците върху цигарите, кампаниите за борба с тютюнопушенето, по-специално на федералните агенции, и на ограниченията върху рекламите, насочени към младите хора. Освен това тютюнът вече се регулира от Администрацията по храните и лекарствата (FDA), която има за цел да ограничи употребата на никотин и неговите пристрастяващи ефекти. Въпреки това тютюневите компании все още харчат по 8 милиарда долара всяка година за популяризиране на своите продукти. Решението от 2006 г. е резултат от дело, заведено през 1999 г. от Министерството на правосъдието за възстановяване на част от милиардите долари, изразходвани от САЩ за лечение на заболявания като рак на белите дробове, причинени от тютюнопушенето. /АФП

Pin It

Над 40% от случаите на ракови заболявания са свързани с вредни навици и лош начин на живот, следователно те биха могли да бъдат избегнати

Това се казва в изследване на група медици от Американското онкологично общество. Според изследването най-високият риск от развитие на рак е свързан с пушенето - този фактор носи 19% от всички онкологични заболявания и 29% от смъртните изходи. Наднорменото тегло е свързано със 7 процента от случаите на рак и с 6% от фаталните развръзки. Сред останалите е употребата на алкохол, ултравиолетовите лъчи, ниската физическа активност. Изследователите анализират връзката на тези фактори с 26 вида ракови заболявания. Най-зависими от посочените причини са рисковете от развитие на рак на белите дробове и на дебелото черво. Според авторите на изследването избягването на вредни навици, балансираното хранене и физическата активност могат значително да намалят вероятността от възникване на раково заболяване. Освен това се препоръчва редовно да се правят профилактични прегледи за наличието на тумори. По-рано американски медици установиха, че хроничният алкохолизъм и дори умерената употреба е една от основните причини за развитие едновременно на няколко форми на рак, включително на рак на гърдата, на гърлото, на хранопровода, черния дроб и други органи. /РИА-Новости

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки