В резюме

Т-клетки помагат в лечението на онкологични заболявания в Япония

Клетки, които могат да помогнат в лечението на онкологични заболявания са създали учени от Токийския университет за медицински науки. Изследователите предполагат, че клетките могат да бъдат използвани и за борба с ХИВ.
Pin It

Франция ограничава използването на рискови противозачатъчни

Френското министерство на здравеопазването спира възстановяването на разходите за по-новите контрацептиви, а регулаторите обмислят и затягане на режима за тяхното предписване, съобщи агенция Reuters. Това беше обявено в началото на новата година, след като на 31 декември френски съд реши да разгледа жалбата на жена срещу германската фармацевтична компания Bayer по повод един от нейните контрацептиви.
Pin It

Психологът Елмар Базе от Хамбург дава 10 съвета как да тушираме кавгите и подтискаме нервите си

Неправилно подбран коледен подарък, дразнеща дума, хвърлена на неподходящи място и време, груб коментар... и така се проваля и най-хубавото усещане за празници. Не е учудващо, че между празниците, търсенето на дарове, купуването на хранителни продукти и ходенето на работа ни остава малко време, за да разрешим конфликтите вкъщи и да си починем.

Pin It

Продуцираха персонализирани стволови клетки от кръвта на пациент

Учени от Университета на Кеймбридж използваха кръвта на пациент, за да направят персонализирани стволови клетки, които според тях ще могат да бъдат използвани за лечение на редица болести, предаде Би Би Си. Екипът добавя, че този метод може да е един от най-лесните и най-безопасни източници на стволови клетки.
Pin It

Мутация на протеина Ламин А, който покрива ядрото на човешките клетки води до ускорено стареене

Учени от Хонг Конг са маркирали формула, която може да забави процеса на стареене при мишките и се надяват да могат да я адаптират за хора, съобщи Ройтерс.

Резултатите от изследването са публикувани в журнала Cell Metabolism и продължават работата им от 2005 година, която е върху преждевременното остаряване или прогерията (синдром на Хътчинсън–Гилфорд), рядко генетично заболяване, което засяга едно на четири милиона бебета.
Pin It

Успешна ракова терапия по модела Троянски кон

Британски изследователи направиха успешен експеримент с терапия с „Троянски кон“, която напълно е унищожила ракови клетки на простатата при мишки, предаде Би Би Си. Екипът е скрил в имунната им система вируси, убиващи раковите клетки и веднъж вкарани вътре, десетки хиляди от тях напълно унищожили туморните образувания. Все още не са правени тестове с хора, но според учените резултатите са били отлични.
Pin It

Йо-йо диетите създават сериозни сърдечно-съдови проблеми

Диетите с йо-йо ефект създават сериозни сърдечно-съдови проблеми, установиха канадски учени при извършен експеримент върху 100 жени. Те смятат, че въпреки нормализирането на кръвното налягане, холестерола и кръвната захар, при загубата на килограми, диетата, при която жените бързо възвръщат старото си тегло вреди още повече на сърцето.
Pin It

Мъжките грешки, които жените прощават най-трудно

Гафът, който жените най-трудно прощават, са коментарите относно фигурата им, показва ново проучване във Великобритания, в което са участвали 600 представителки на нежния пол. То е публикувано на сайта Fabriah.com. Дамите не желаят да чуват мнението на мъжете им за тяхното телосложение, особено, когато силния пол е прекалено честен.
Pin It

33% от жените изпитват постсексуална депресия

Една на всеки три жени изпитва постсексуална депресия. Това сочи изследване на австралийски учени, пише "Дейли мейл". Повече от 200 жени са се включили в изследването и при 33% от тях се наблюдавали депресивни състояния веднага след полов акт.
Pin It

Заседналият начин на живот увеличава риска от диабет, сърдечни болести и смърт

Това гласят резултатите на ново проучване, публикувано в списание Diabetologia. Изследователи от университетите в Лестър и Лоуборо начело на доктор Ема Уилмът предупреждават, че вредните ефекти са налице, дори ако хората правят упражнения, коментира Би Би Си. Научният труд анализира 18 съществуващи проучвания, в които са участвали 800 000 души.
Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки