В резюме

Защо лобисти на здравето громят е-цигарите?

Някои изобретения са толкова прости, че човек се чуди защо никой не се е сетил за тях преди. Такова изобретение е електронната цигара, пише в своя публикация "Икономист", цитиран от БТА. Някои здравни лобисти обаче са дотолкова решени да попречат на хората да правят нещо, което смътно наподобява пушенето - процес, който се нарича "денормализация" - че отказват да одобрят продукта, който възпроизвежда удоволствието от пушенето, без да носи вреда.
Pin It

През 2011-та учени от Института Алън откриха нов тип клетки, а сега разработват терапия

Учени от Института Алън за изучаване на мозъка, от Университета на Британска Колумбия, Монреалския неврологичен институт и клиниката към Университета Макгийл (всичките са в Канада) откриха през 2011-та нов вид клетки благодарение на Атласа на Алън за гръбначния мозък.
Pin It

Само един час дневно игри със смартфона е достатъчен за поддържане на мозъка в тонус

Нещо повече - мобилните игри тренират мозъка, така както спортът – мускулите, сочат резултатите от ново проучване. Д-р Майкъл Петерсон от Нанянския технологичен университет в Сингапур твърди, че игрите с мобилни устройства способстват развитието на някои когнитивни навици. Човек започва да реагира по-бързо на ситуациите в реалния живот, предава британският "Телеграф", цитиран от TechNews.
Pin It

Недостатъчните познания по немски език на чуждестранните лекари водят до много лекарски грешки

Това твърдят експерти, цитирани от Дойче веле. "20 процента от всички грешки се дължат на трудности в комуникацията между пациентите и чуждестранните лекари", посочват те. По данни на германската лекарска камара през 2012 година броят на чуждестранните лекари в Германия е надхвърлил 30 000 души. Не всички те обаче имат достатъчни познания по немски, за да лекуват безопасно пациентите си, става ясно от публикацията на агенцията.
Pin It

Нов медикамент може да спомогне удължаване на човешкото дълголетие до 150 г.

Ново лекарство, създадено на основата на червеното вино, ще удължи живота ни до 150 години и може да бъде пуснато на пазара до 5 години, пише в. "Дейли мейл", цитиран от БТА. Медикаментите, призвани да преборят старостта, са разработени на базата на синтетичен ресвератрол, който стимулира производството в организма на протеин, наречен SIRTI. Фармацевтичният концерн "Глаксо Смит Клайн" тествал лекарствата върху пациенти, страдащи от различни заболявания, сред които рак, диабет и болест на сърцето. Лекарствата се прицелват в специфичен ензим срещу застаряване, който има свойството да предотвратява болестите, свързан със старостта и да удължава живота.
Pin It

Сексът в Космоса се оказа вреден за здравето

Сексът в Космоса е вреден за здравето, установи канадско изследване. Експерименти с растения показали как промените в гравитацията увреждат клетките и могат да причинят животозастрашаващи заболявания. От десетина година се носят слухове, че астронавтите вече са правили секс в Космоса, но НАСА и руското правителство отричат. Учените обаче установили, че нулевата гравитация засяга процеси, свързани с възпроизвеждането, мозъчните заболявания и дори рака, предаде БГНЕС.
Pin It

За първи път в света присаждат на човек орган отгледан от стволови клетки - ретина

В Япония бе взето решение местни учени за пръв път в света да присадят на човек органи, отгледани от изкуствени многофункционални стволови клетки с неембрионален произход. За експеримента съобщи Институтът за химически и физически изследвания "Рикен", най-големият научен център на страната, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. Съответна заявка ще бъде подадена в министерството на здравеопазването, труда и благосъстоянието, което ще я проучи няколко месеца.
Pin It

Регистър на болните от епилепсия е абсолютно необходим

14 000 са у нас болните с епилепсия, резистентна на лекарствена терапия, които се нуждаят от преценка на възможностите за хирургично лечение. Оперативната интервенция може да помогне на много от тях да подобрят качеството си на живот и да не бъдат в тежест на семействата си и на обществото. Това бе съобщено днес на пресконференция по повод Европейския ден на епилепсията, който по традиция се отбелязва всяка година в началото на февруари.
Pin It

МЕДОК телемедицина - създава комфорт, пести средства и намалява риска от лекарски грешки

МЕДОК ( МЕДицински Онлайн Консултации) е версия на софтуерната платформа EWIK - Emergency WebInfoKit - The first Web database, created to help people all around the world to protect their lives and health in a case of emergency, която бе анонсирана през далечната 2002-ра от д-р Стефан Стоев (Stoev S., Kumanov K. (2002) Emergency Webinfokit - The First Universal Web Database for Protection of Patients' Life and Health) на традиционния форум Med-e-Tel -  an official event of the International Society for Telemedicine & eHealth (ISfTeH), THE international federation of national associations who represent their country's Telemedicine and eHealth stakeholders., който се провежда ежегодно в Люксембург - http://www.medetel.eu.
Pin It

Три проучвания доказват: Солта води и до автоимунни заболявания!?

Три проучвания, публикувани в едно от най-влиятелните научни списания – Nature, показват, че количеството на приеманата с храната сол може да влияе на имунологичното равновесие в организма и да участва в появата на автоимунни заболявания, когато е прекалено високо. И в трите проучвания изследователите съсредоточават вниманието си върху група имунни клетки, наречени Т-клетки, тъй като те участват активно в унищожаването на патогенните микроорганизми и протичането на автоимунните заболявания. Учените са особено силно заинтересовани от това как се развиват Т-клетките.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки