В резюме

Ново заболяване подобно на САРС беше идентифицирано във Великобритания

Ново респираторно заболяване, подобно на вируса САРС, чиято епидемия уби стотици хора през 2002 и 2003 година, е открит в пациент във Великобритания, съобщи Би Би Си.  Мъжът на 49 години е транспортиран с въздушна линейка от Катар в болница в Лондон и е вторият пациент с потвърден коронавирус. Първият пациент е бил в Саудитска Арабия и е починал. Учените все още преценяват каква опасност представлява новият вирус. Световната здравна организация не е обявила ограничения на пътуванията.
Pin It

204 000 българи имат диабет, без да знаят

Специалистите са убедени, че диабетът и сърдечносъдовите заболявания биха могли да бъдат предотвратени чрез едно измерване на талията. Отслабване с между 5 и 10% от общото тегло може да намали риска от заболяването няколкократно, увери доцент Христов.
Pin It

Много европейци все още са изложени на опасни вещества във въздуха

Лошото качество на въздуха може да причини сърдечни и респираторни проблеми, рак на белите дробове, дихателни затруднения и други заболявания. Някои замърсители могат да доведат до евтрофикация, намалени селскостопански добиви, забавен растеж на горския фонд, както и да окажат въздействие върху климата. През последните години намаляха емисиите на няколко замърсителя, което доведе до подобряване на качеството на въздуха в някои области. Това обаче не винаги е довеждало до аналогичен спад в концентрациите на атмосферни замърсители.
Pin It

Години наред невролозите не правеха разлика, диагнозата беше една - полиневропатия

Учени описаха по нов начин за медицината човешко заболяване на нервите, което е разпространено в цял свят, съобщи БНТ. Освен това е открит и генът, който го причинава. В научния пробив на изследователите от университета в Антверпен има сериозно българско участие. Ръководителят на научния екип е и преподавател в Медицинския университет в София - проф. Албена Йорданова. Екипът й с участието на невролози от цял свят смята, че е разкрил и нов механизъм за клетъчна дегенерация, който би могъл да подскаже и начини за лечение и на тежки усложнения при болни от диабет.
Pin It

Рисковете от ежедневния прием на аспирин може да се окажат повече от ползите, твърди изследване

Не е препоръчително да приемаме аспирин всеки ден, освен ако не сме изложени на повишен риск от сърдечносъдово заболяване, показват резултатите от наскоро проведено изследване. Според неговите автори, ежедневния прием на аспирин, дори и в ниска доза, може значително да повиши риска от тежко кървене в главата или стомашно-чревния тракт като „Този риск е равностоен на ползата от аспирина да предпазва от сърдечни проблеми”. Освен това те изтъкват, че аспиринът не може ефективно да предпази човек от първото нарушение на сърдечната дейност – от първи удар или сърдечна недостатъчност.
Pin It

Най-полезното в чесъна е миризмата му

Чесънът носи полза, само когато се употребява непосредствено след неговото обелване или нарязване. Положителното му влияние върху сърдечно-съдовата система не се дължи на антиоксидантите (както се смяташе досега), а на сероводорода, който се образува при неговото разрязване или сдъвкване, твърдят учени от Изследователския център по сърдечно-съдови заболявания към университета на Кънектикът.
Pin It

Трябва ти нова вена? Натисни "Принт"

В повече от дузина големи университета и корпоративни лаборатории, биоинженери работят върху технологията за разпечатване на човешка тъкан, с надеждата, че някои ден ще може да се възпроизвеждат персонализирани органи, които да бъдат имплантирани при необходимост, пише "Wallstreet Journal". Въпреки че са далече от клинична употреба, експериментите с тъканно инженерство са следващата стъпка, като се използват не скъпите 3D принтери.
Pin It

Болници наемат фиктивно лекари кардиолози, за да открият клиника по инвазивна кардиология

Тарифата върви между 2 хил. и 5 хил. лева на месец.

Лекарите се наемат на работа фиктивно, за да се удостовери, че в болницата има специалисти по инвазивна кардиология. Реално обаче работата вършат други медици. Това пък поставя в риск пациентите.

Pin It

Битка за кардиологични пациенти във Велико Търново

Директорът на държавната болница даде ултиматум на частната кардиология да напусна сградата. 

Напрежение между специализираната кардиологична клиника и областната болница във Велико Търново. Причината - директорът на държавното здравно заведение даде ултиматум на частното да напусне сградата, която обитава под наем. Така на практика специализираната кардиология трябва да затвори врати.

Pin It

д-р Борислав Ацев: 30% от хората не знаят, че са хипертоници

Около 30% от хората не знаят, че са хипертоници, каза пред Агенция „Фокус“ зам.-директорът по лечебната дейност на специализираната болница „Св. Екатерина“ д-р Борислав Ацев. 29 септември е Световният ден на сърцето. Д-р Ацев заяви, че най-важно за профилактиката е човек да познава себе си в здравословно отношение. „Поне веднъж всяка година хората трябва да си правят изследвания, да си мерят кръвното налягане, да знаят нивото на холестерола и кръвната си захар.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки