В резюме

Туптенето на сърцето ще захранва пейсмейкъра с енергия

В момента поради технологични изисквания са необходими няколко реоперации за подменяне на батериите на пейсмейкърите. Устройство, което улавя енергията на сърдечните удари и произвежда достатъчно електричество от нея за поддържане на работата на пейсмейкър, са разработили американски изследователи.
Pin It

Лекарите в Чехия три пъти по-често от другите хора се пристрастяват към алкохол, лекарства или други

Лекарите в Чехия три пъти по-често от другите хора се пристрастяват към алкохол, лекарства или други субстанции, пише всекидневникът Mlada fronta Dnes. Проблемът е бил обсъден на конференция на Чешката камара на лекарите през уикенда, пише изданието.
Pin It

Ниски нива на витамин D може да са свързани с дълголетие, показва изследване на потомци

Ниски нива на витамин D може да са свързани с дълголетието, показва изследване на потомци на средна възраст на родители на 90 години, съобщи MedicalExpress. Изследването е публикувано в журнала на Канадската медицинска асоциация. "Установихме, че семейното дълголетие е свързано с ниски нива на витамин D и на рядкостта на алелния ген CYP2R1, който е свързан пък с високи нива на витамин D", обяснява един от авторите на изследването д-р Диана ван Хеемст, от катедрата по генеология и гериатрия в Медицинския университет "Лайден", в Холандия.
Pin It

Мобилните телефони увреждат мозъка - първото в света съдебно решение стана факт!

Мобилните телефони причиняват мозъчни тумори – това е постановлението на римския Върховен съд - първият в света, който присъжда, че използването на клетъчни (мобилни) телефони, е доказано вредно за човешкото здраве. Очаква се това постановление да отвори вратите за поредици от дела срещу производителите на мобилни апарати и мобилните оператори, пише британския „Дейли Телеграф”.
Pin It

Лекарски и пациентски организации: Броят на инсултите се превръща в епидемия

В деня за борба с инсултите над 90 медицински и пациентски организации и повече от 100 000 души по света се обявиха в подкрепа на Световната пациентска харта за предсърдното мъждене с призив към правителства и Световната здравна организация (СЗО) за съдействие за предотвратяването на инсултите. Глобалната пациентска харта за предсърдното мъждене е разработена от представители на пациентски организации от над 20 страни. Целта й е да отправи общ призив за подобряване грижите и лечението на тези потърпевшите от проблема. Документът съдържа препоръки за решителни действия, които държавните здравни институции и националните правителства могат да предприемат като животоспасяващи, за намаляване бремето на болестта и свързаните с нея медицински разходи.

 

Pin It

Кризата разболява не само световната икономика, но и психиката на хората

10-ти октомври е посветен на психичното здраве от Световната здравна организация (СЗО) и Световната федерация за ментално здраве. Преди около 10 години той е отбелязан за пръв път и от тогава всяка година носи различен акцент. През 2012 усилията на двете организации са насочени към повишаване на обществената осведоменост за проблемите с психичната стабилност на населението по света. Фокусът попада върху депресията и това как световната икономическа криза влияе на хората. Според СЗО в света има няколко рискови фактора, които правят увеличават вероятността от депресия:
- полът - депресията е два до три пъти по-често срещана при жените
- бедността - допълнително покачва нивата на депресия
- социални недостатъци - като ниското образование
- генетична предразположеност
- насилие
- разводи

 

Pin It

Д-р Рада Прокопова: Хипертонията се подмладява - у населението в активна възраст - 40% са засегнати

Повишеното кръвно налягане (хипертонията) е сред най-разпространените нарушения на здравето. От общо 6,5 млрд. население в света над 1,5 млрд. души страдат от хипертония. В България сред населението в активна възраст (25-65 год.) нейната честота е 40%. При мъжете тя е 2,6 пъти по-висока от тази при жените. Отчетлива е тенденцията към нарастване на честотата сред по-младите (25-40 год.), при все че сред възрастните (над 45 години) тя е по-голяма - 50,3 на сто. "Подмладяването" на артериалната хипертония, включително до детско-юношеска възраст, очевидно е трайно, поради доказаното наследствено предразположение - дори когато само един от родителите е хипертоник.
Pin It

Бета-блокерите не винаги са животоспасяващи?

Обратно на дълговременните вярвания, бета-блокерите не могат да редуцират риска от вторичен инфаркт и при някои пациенти по-скоро повишават риска от критични събития, показват резултатите от широкомащабно проучване, проведено още през 2008-ма. Американски учени са установили, че приемът на бета-адреноблокатори не влияе върху риска от инфаркти и инсулти при пациенти с исхемична болест на сърцето (ИБС), съобщава Science News. Изследването е под ръководствато на Шрипал Бангалор от Ню-йоркския университет и е публикувано и в Journal of the American Medical Association. В него са обобщени медицинските данни на почти 22000 души, страдащи от ИБС или прекарали инфаркт. (Beta-Blockers for Primary Prevention of Heart Failure in Patients With Hypertension - Sripal Bangalore, MD, MHA; David Wild, MD; Sanobar Parkar, MD, MPH; Marrick Kukin, MD, FACC; Franz H. Messerli, MD, FACC:)
Pin It

Около 20% от българите страдат от някаква форма на психично разстройство

Според редица данни на Евростат и СЗО България е на последно място по разходи за здравеопазване на глава от населението, а по отношение психичното здраве на българската нация нещата са драстично влошени в геометрична прогресия, тъй като разходите за психиатрична помощ са около 2 на сто от общите разходи за здравеопазване. Това съобщи пред БТА д-р Христо Хинков - началник на сектор "Психично здраве" към Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА), по повод Световния ден на психичното здраве, който се отбелязва на 10 октомври.
Pin It

Твърдят, че нарушената чревна флора може да причини депресия, страхови състояния и стрес

Увеличават се доказателствата, че нарушената чревна флора може да причини депресия, страхови състояния и стрес. Тези впечатляващи открития отварят врати за нови терапевтични и лечебни методи.

При много хора стресът в професионалния и личния живот се отразява на стомаха: крайният срок на проекта наближава, скоро идва важна среща, предстои напрегната визита през уикенда – и коремът започва да се обажда. Някои с право свързват стресовата ситуация със стомашните смущения, а други започват да хапват сладки неща с идеята да се успокоят.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки