В резюме

Внимавайте: Чаят в офиса може да е по-мръсен и от тоалетната чиния

Обичате ли чай, а правите ли си в офиса? Зимата е сезонът, през който се изпива най-много чай – за стопляне, оздравяване или просто за удоволствие. Ако искате пакетчетата ви чай да са чисти, дръжте собствена кутия в офиса и си го правете сам. Не забравяйте и отделен буркан с мед! Пакетчетата чай в офиса могат да бъдат до 17 пъти по-мръсни от тоалетната чиния. Това сочи изследване на Initial Washroom Hygiene относно бактериите в офиса. Средното бактериално ниво на чая в офиса е 3785, в сравнение със само 220 за тоалетната седалка. Други части от кухненското оборудване също се подреждат високо в класацията. Това са дръжката на чайника - 2483, 1746 - ръба на използвана чаша и 1592 - дръжката на вратата на хладилника. Причината за високите замърсявания са, че много служители не мият ръцете си след тоалетна и ако тоалетната се почиства, то останалите неща, които замърсяват с ръцете си, не се почистват толкова често. Също така много служители не мият ръцете си след кихане или кашляне, а след това пипат общите храни и напитки. Така бактериите се натрупват и могат да ни навредят. Най-опасни са именно пакетчетата чай, тъй като чрез тях вкарваме бактериите директно в организма си.

"Всичко това свидетелства, че има нужда от подобряване на хигиенните навици в офисите", казва д-р Питър Барат. Британско проучване сред 1000 анкетирани показва, че 80 % от хората не мият ръцете си преди да правят чай за своите колеги. Дори и човек да не е ходил до тоалетна, ръцете трябва да се мият преди да се пипат общите храни и напитки.

Pin It

Учени: Полумрак съсипва мозъка

Тестове с плъхове, оставени на полутъмно през деня, показват, че мозъчните им способности драстично намаляват. Същото може да важи и за човека. Ако предпочитате да работите в полумрак в своя офис, защото това ви създава настроение, трябва да си помислите добре дали да продължавате. Според ново проучване от Мичиганския държавен университет, има основание да се смята, че продължителният престой в полумрак съсипва мозъка. Учените са установили вредното влияние чрез тестове с плъхове, оставени на полу-тъмно през деня. Оказва се, че мозъчните им способности драстично намаляват. Същото може да се окаже вярно и за хората, пише GreenTech.bg.

Pin It

Учени от Университета в Единбург успяха да отгледат човешки яйцеклетки в лаборатория

Университетът в Единбург обяви, че за пръв път в историята в лабораториите му са отгледали човешки яйцеклетки до зрял стадий извън яйчниците. Експериментът обаче е бил успешен само при 10% от клетките, така че засега е само доказателство, че технологията изобщо е възможна и е отправна точка за разработването й, съобщава Би Би Си. Жените се раждат с определен запас от незрели яйцеклетки в яйчниците си и малка част от тях започват да съзряват след началото на пубертета и стават годни за оплождане. Успехът на учените от Единбург е в това, че са успели да отгледат млади клетки, отделени от яйчниците в най-ранен стадий след формирането им, и в продължение на години да поддържат среда и условия, в които те да се развият до пълноценни яйцеклетки. Това включвало пълен контрол и наблюдение над нивата на кислород, хормони и протеини около клетките, които да стимулират растежа им.

Pin It

Мравките са потенциален източник за разработване на нови лекарства срещу инфекции, защото произвеждат вещества, които унищожават бактерии и гъбички

"С увеличаването на резистентните към антибиотици патогенни агенти, които ежегодно заразяват около 2 милиона души в САЩ, изследванията върху начина, по който социални насекоми се борят с въпросните патогенни агенти, могат да предоставят насоки за намаляване на резистентността им", заявиха авторите на изследването. 12 от изследваните 20 вида мравки притежавали антимикробни свойства. Обратно на очакванията, било констатирано, че най-големите колонии мравки и мравките работнички, които са по-едри, не се отличават с по-голямо производство на антимикробни вещества. Два от видовете, произвеждащи най-много антимикробни вещества - Monomorium minimum и Solenopsis molesta, са с най-малки размери. Освен това 8 от изследваните видове мравки не произвеждали антибиотици или други ефикасни срещу бактериите вещества. "Получените резултати навеждат на мисълта, че мравките са потенциален източник за създаване на нови антибиотици, предназначени за лечение на болести у хората", каза Клинт Пеник от университета на Аризона. Резултатите от изследването са публикувани в Royal Society Open Science

Pin It

Стареенето е сложен процес, който не е свързан единствено с появата на дефектни нишки в ДНК-то на човек

Американски учени установиха, че рискът от смърт за голите къртичести плъхове не се увеличава през целия им живот, за разлика от хората и други животни, съобщи Лента, цитирана от БТА. Резултатите от изследването разкриват, че механизмът на стареенето представлява генетична или епигенетична програма, а не натрупване на случайни дефекти в ДНК. Съществуват два типа теории, които обясняват стареенето. Първият предполага, че в живите същества действа механизъм, който определя продължителността на живота. Според втория тип, стареенето е следствие от натрупаните с времето мутации и влошеното функциониране на "ремонтните системи" в клетките. В този случай рискът от смърт би трябвало да се увеличи с напредването на възрастта. В съответствие с т.нар. закон на Гомперц, рискът от смърт нараства 2 пъти през всеки 8 години от живота след 30-годишна възраст. Биолози изследвали измененията в нивото на смъртност у няколко хиляди голи къртичести плъха на различна възраст. Оказало се, че за гризачите т.нар. закон на Гомперц не е в сила. След като голите къртичести плъхове достигнат полова зрялост на 6-месечна възраст, за тях ежедневният риск от смърт през целия им живот остава 0,01 процента. Самките са плодовити дори в напреднала възраст. Продължителността на живота на тези гризачи е 15-30 години. Учените са на мнение, че клетките на голите къртичести плъхове са снабдени с ефикасни системи за ремонт на ДНК, които им позволяват да не натрупват генни дефекти.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Сайънс"

Pin It

Учени дешифрираха човешки геном с компактно устройство и се надяват, че постижението им ще даде възможност генетиката да се използва в рутинната медицина

Изследователи от Великобритания, САЩ и Канада успяха да секвенират много по-дълги отрязъци ДНК и така процесът стана по-бърз и евтин, съобщава Ройтерс, цитирана от БТА. Работата на устройството MinION на компанията "Оксфорд нанопор" е съвсем различна от първия опит за секвениране на човешки геном, който започна през 1990 г. и продължи 13 години, като в проекта участваха лаборатории от цял свят, а бюджетът им беше три милиарда долара. "Ако си представим как се пресъздава геном, това е като да се сглобява пъзел. Способността да получаваме дълги секвенси, е като да бъде сглобено голямо парче от пъзела - сложността на процеса намалява", каза един от ръководителите на изследването проф. Ник Ломан от университета на Бирмингам. Разбирането и интерпретирането на човешкия геном е крайъгълен камък за съвременната медицина. Той дава информация за наследствените генетични рискове, наличните антитела или как са се развили болести, например рак. Портативното устройство засича промяната в електрическия сигнал при преминаване на молекули ДНК през миниатюрен отвор. Точността на подхода е 99,5 процента. Цената на секвениране на човешки геном с него е само 1000 долара (3 милиона пъти по-малко от цената на проекта от началото на 90-те). "Това е крайъгълен камък за геномиката. Дългите разчитания, които са възможни с нанопоровото секвениране ще ни дадат много по-ясна картина на общата структура и организация на генома от преди", каза Мат Луз от университета на Нотингам.

Pin It

Китайски учени за пръв път клонираха маймуни

Kитайски учени за пръв път клонираха маймуни, като използваха техника, подобна на тази при овцата Доли преди две десетилетия, предадоха "Ройтерс" и "Франкфуртер алгемайне цайтунг". Новината, дошла от Института по неврология към Китайската академия на науките означава, че е преодоляна бариера, която може да отвори вратата същото да се случи с хората. Макаците Жонг Жонг и Хуа Хуа са родени преди съответно осем и шест седмици и са напълно идентични. Това са първите примати (биологичния разред, включващ, маймуни, човеоподобни маймуни и хора), клонирани от неембрионна стловова клетка. Технологията включва прехвърляне на ядрото на дадена клетка, заедно с нейната ДНК, в яйцеклетка, чието ядро е било премахнато.

 

Според учените, обявили откритието, работата им може да даде тласък на медицинските изследвания на заболявания при маймуни, но и да даде насоки за евентуално бъдещо клониране на хора. "За клониране на примати, включително хора, техническата бариера вече е преодоляна. Причината, (поради която го направихме, беше, за да произведем модели, които са полезни за медицината, за човешкото здраве," каза Мумин Пу, ръководил програмата, пред репортери. Той добави, че учените засега "нямат намерение да прилагат метода върху хора."

Pin It

Учените се приближават все повече към една от най-големите цели на медицината - универсален кръвен тест за рак

Екип в университета "Джонс Хопкинс" са изпробвали метод, който открива осем общи форми на заболяването. Те се надяват да създадат годишен тест, предназначен за ранно откриване на рака, информира БНР.  Туморите отделят малки частици от тяхната мутирала ДНК и протеините, които произвеждат, в кръвния поток. Тестът за откриване на рак търси мутации в 16 гена, които обикновено се появяват при болестта и осем протеина, които често се отделят. Той е приложен на 1005 пациенти с рак на яйчниците, черния дроб, стомаха, панкреаса, хранопровода, дебелото черво, белия дроб или гърдата, при които туморът все още не се е разпространил към други тъкани. Тестът е установил 70 процента от туморите. „Когато пациентите усетят някакви симптоми, то тогава болестта вече е започнала да се разпространява. Идеята на кръвния тест е да можете да продължите живота си. Ще можете да отидете в аптеката или при личния си лекар и да направите кръвен тест, може би дори всяка година. Така те ще могат да откриват рака много по-рано“, коментира професор Ричард Мърей, директор на Института за изследване на рака в Манчестър. Според доктор Кристиан Томасети от университета „Джонс Хопкинс“ тази област на ранното откриване е критична, а резултатите са много вълнуващи.

Pin It

Прекомерната консумация на сол вреди и на мозъка, и на имунитета

Американски учени установиха, че редовната консумация на прекомерно количество сол с храната предизвиква промени в имунната система в червата. Това води до деградация на когнитивните функции у хората, съобщи Лента, цитиран от БТА. Специалистите заключили, че злоупотребата със сол в разстояние на три седмици води до ендотелна дисфункция, намаляване на кръвотока в мозъка и когнитивни смущения, но не променя артериалното налягане. Хранителният режим с голямо количество сол увеличил количеството на т.нар. клетки Т-хелпери 17 (Т-помощници 17) в червата и произведените от въпросните клетки молекули интерлевкин 17. Било констатирано, че увеличеното съдържание на интерлевкин 17 в кръвотока е обусловено от негативното влияние на хранителния режим върху кръвообращението в мозъка.  До тези изводи учените стигнали в рамките на изследвания с мишки. Получените резултати обаче са в сила и за хората. Световната здравна организация препоръчва приема на не повече от 5 грама сол в денонощието. Резултатите от изследването са публикувани в Nature Neuroscience.

Pin It

Германски учени от университета в Бон изясниха защо някои хора не могат да отслабнат - причината не е в желанието им, а в организма им

За мнозина отслабването е изгубена кауза и въпреки огромните лишения всичко завършва с провал, защото организмът им си мисли, че искат да го убият. По думите на изследователите причините трябва да се търсят в защитните механизми. Рязкото съкращаване на потреблението на мазнини и въглеводороди е равносилно за организма на сериозна инфекция, с която той започва да се бори. Практикуваният в продължение на много години определен хранителен режим е способен да препрограмира клетките и отделни участъци от гените. Преминаването към по-здравословен начин на хранене предизвиква стрес, който се възприема от организма като заплаха. Учените са на мнение, че при подобни диети от жизнено значение е да се направят необходимите анализи. Всеки тип здравословно хранене трябва строго да се подбира според особеностите на организма.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки