В резюме

Лондон забранява отварянето на нови ресторанти за бързо хранене до 400 метра от училищата

Ще се наложи при влизането в сила на заповедта на лондонския кмет садик Кан учениците в британската столица доста да походят, за да купят "нездравословна храна". Заповедта забранява отварянето на нови ресторанти за бързо хранене до 400 метра от училищата. Въвеждането на тази мерка има за цел да предотврати прекалената поява на наднорменото тегло при децата, пише "Ивнинг Стандарт". Мярката се отнася за всички традиционни британски ресторанти където се продава "фиш енд чепс" /риба и пържени картофи/, а също така и пържено пилешко месо. Всички ресторанти, които в бъдеще отварят врати непосредствено до училищата, ще трябва да доказват, че ще изпълняват минималните стандарти за предлагане на здравословна храна за да получат разрешение за работа. Това решение бе взето след като изследване показа, че 40 процента от децата в британската столица са с наднормено тегло. В Лондон този процент в сравнение с другите британски градове е най-висок. / БГНЕС

Pin It

Откриха начин за възстановяване на кръвоносни съдовете

Изследователи от Института за медицински открития към Станфордския университет откриха способ за възстановяване на повредени кръвоносни съдове По данни на учените, задействането на механизма за регенерация на съдовете е било възможно с помощта на белтъчната активизация на протеинкиназата. При това възстановяването на повредените съдове с тази "белтъчна терапия" се оказва значително по-просто и евтино, в сравнение с отглеждането на нови съдове чрез създаването на ендотелий. С новия метод частично може да се реши възстановяването на вътрешния слой на кръвоносните съдове с помощта на наситени клетки VEGF, съобщават от БТА. Ако клиничните тестове с новия метод преминат успешно, може да бъде осъществен исторически пробив в лечението на сърдечносъдовите заболявания.

Pin It

Ако искате да се предпазите от проблеми като затлъстяване, инсулт, болести на сърцето и диабет, дъвчете бавно

Здравословното хранене с цел предпазване от болести не зависи само от вида на консумираните продукти, но и от начина на дъвчене. Ако искате да се предпазите от проблеми като затлъстяване, инсулт, болести на сърцето и диабет, дъвчете бавно, препоръчват японски специалисти, цитирани от в. "Дейли експрес". За целите на настоящото проучване авторите му от университета на Хирошима са изследвали близо 1000 мъже и жени на средна възраст 51 години. Участниците е трябвало да отговарят на въпроси, свързани с начина им на хранене - дали дъвчат бързо, нормално или бавно.

Pin It

Изкуственият интелект „Сяо И“ стана първият робот в историята на Китай, който успешно премина държавния изпит за получаване на лиценз за лекарска практика

Както съобщава Централният телевизионен канал на Китай на него му е отнело и много по-малко време, за да го издържи – вместо за предвидените 10 часа той е успял за 60 минути. „Сяо И“ е получил 456 точки от общо 600, като необходими за успешното издържане на изпита са 96 точки. Роботът е бил изпитван в реално време заедно с други свои „колеги“, но в отделна зала, под зоркото наблюдение на десетина лектори. Според провеждащите теста „Сяо И“ не е имал възможност да преписва, тъй като не е имал достъп до интернет и е използвал само информацията, която е била инсталирана във вътрешната му памет. По думите на заместник-декана на факултета по електронно машиностроене към университета „Цинхуа“ У Цзи, който е част от разработването на изкуствения интелект, роботите имат преимущество пред хората що се отнася до бързина на запомняне, обем на съхраняваната информация и нейната обработка. Според него в съвременната медицина има много сфери, където изкуственият интелект може да се окаже от полза на лекарите.

Pin It

Приблизително четири от всеки десет случая на рак в САЩ (42%) се дължат на лош избор на начин на живот

Приблизително четири от всеки десет случая на рак в САЩ (42%) се дължат на лош избор на начин на живот, включително тютюнопушене, неправилно хранене и други фактори, които биха могли да бъдат избегнати. Това показва ново проучване на американски учени, което изчислява приноса на няколко т. нар. изменяеми рискови фактора за появата на рак. Сред тях са тютюнопушенето, пасивното пушене, наднорменото тегло, консумацията на алкохол, червено и обработено месо, както и недостатъчния прием на плодове и зеленчуци, посочват авторите. Сред другите фактори, носещи риск от рак, но които могат да бъдат избегнати, са и недостига на хранителни фибри и калций, липсата на движение, излагането на ултравиолетова светлина, както и човешкия папилома вирус, който може да причини рак на репродуктивните органи или тумори в областта на главата и врата. Учените са анализирали разпространението на тези известни рискови фактори и това в каква степен те увеличават риска от рак.

Pin It

Пиенето на три до четири чаши кафе на ден може да донесе повече ползи, отколкото вреди за здравето

Сред тях са намален риск от преждевременна смърт и сърдечни заболявания в сравнение с хората, които не консумират кофеиновата напитка. Това показва ново проучване на британски учени, цитирано от в. „Гардиън“. Изследователите, които са анализирали данни от над 200 предишни изследвания, също така са установили, че консумацията на кафе се свързва с по-нисък риск от развитие на диабет, болести на черния дроб, деменция и някои видове рак. Максимална полза за здравето може да бъде извлечена, ако се приемат между три и четири чаши кафе на ден. Изключение правят само бременните жени или тези, които имат завишен риск от счупвания на кости. „Пиенето на кафе изглежда безопасно в рамките на традиционните модели на консумация“, заключават изследователите от екипа на експерта Робин Пул от Университета в Саутхемптън.

Pin It

Учени от Йонсейския университет в Южна Корея създадоха препарат, който бързо предизвиква растежа на нова коса

Изследването е публикувано в Journal of Investigative Dermatology, съобщава "Индипендънт" (The Independent). Препаратът блокира синтеза на два белтъка, които възпрепятстват при съединяването си регенерирането на фоликулите. Експериментите върху лабораторни мишки показват, че растежът на косата се възобновява 28 денонощия след началото на терапията. Учените планират да проверяват доколко е безопасен откритият от тях препарат за животните. /БГНЕС

Pin It

Защо амишите живеят толкова дълго?

Те живеят както преди 300 години, без техника, без всякакви модерни удобства. Сега общността на амишите разбуди интереса на учените. Причината: генна мутация, която очевидно удължава живота и предпазва от болести, разказва "Дойче веле". Учени от Медицинския университет в Чикаго са си поставили за задача да изследват гените на християнската общност на амишите, обитаващи различни региони в САЩ. Тяхната генетична и географска изолация ги превръща в идеален обект на научни изследвания: амишите живеят в изолирани общности, а делникът им е както преди 300 години - без автомобили и компютри, дори без кецове и ципове. А сега може да се окаже, че тази християнска общност държи ключа към дълголетието.

"Откакто свят светува, хората мечтаят да открият извора на младостта", казва ръководителят на изследването Дъглас Воун. Неговият екип е изследвал общо 177 представители на амишката общност в щата Индиана. Резултатът: при 43 от прегледаните амиши е установено мутирало копие на гена Серпин-1. А както обяснява Воун, тази генна мутация води до по-дълъг живот - тя удължава продължителността на живота с до 13%, което отговаря на цяло десетилетие.

Pin It

Вегетарианците са по-болни и по-нещастни от хората, които ядат месо, показва статистически анализ

Сравнение между физическото и психическото здраве на равни групи вегетарианци и хора, чието меню включва различни количества месо, показва, че сред вегетарианците има повече болни и по-често се нуждаят от лечение срещу алергии, онкологични и психични заболявания, остеопороза, мигрена и други хронични болести, отколкото месоядните хора. Това обаче не означава, че вегетарианството повишава риска от тези болести, защото при сравнението не са отчетени фактори като медицинската история или дългосрочните хранителни навици на участниците в него, съобщава "Индипендънт". Изследването, направено от Медицинския университет в Грац, Австрия, представлява моментна снимка на здравето на четири равни по брой и сходни по възраст, полово разпределение, стандарт и начин на живот групи хора:

- вегетарианци, които не консумират месо и имат ограничен прием на наситени мазнини и холестерол и завишен прием на плодове, зеленчуци и пълнозърнести продукти.
- месоядци, които освен месо ядат и много плодове и зеленчуци
- хора, които имат малък прием на месо, но все пак го имат
- и такива, които наблягат основно на месото в менюто си

 

Използвани са официални данни и анкети на австрийската здравна служба за общо 1320 човека - по 330 във всяка група, подбрани така че да са съпоставими помежду си по всички други показатели освен по предпочитанията си за месо.

Pin It

ЕК: Здравеопазването ви не намалява предотвратимата смърт

Българската здравна система не е ефективна в намаляването на предотвратимата смъртност - например сърдечно-съдови заболявания, рак, диабет и незаразни болести. България има най-високата смъртност от мозъчно-съдови заболявания (например инсулт) в ЕС и отчита много малък брой на преживелите ракови заболявания. Това се посочва в доклад, представен от Европейската комисия и съставен главно по официалните национални статистически данни, предоставени на Евростат и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, цитирани от БТА. Системата на здравеопазването в България е изправена едновременно пред няколко големи предизвикателства, пише в документа. България отчита втората най-ниска продължителност на живота в ЕС (след Литва) и някои тревожно високи равнища на опасно за здравето поведение (тютюнопушене, употреба на алкохол, затлъстяване), както и бързо застаряващо население, недостиг на медици и ниски разходи за здравеопазване.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки