В резюме

Дори само чаша вино или бира дневно носи риск за здравето, показа мащабно изследване върху въздействието на алкохола

Като следствие от употребата на алкохол почти 3 милиона души годишно умират в цял свят, предаде АФП, цитирана от БТА.  Всеки трети почитател на алкохола умира заради здравословни проблеми, предизвикани от него. По-голямата част от жертвите на алкохола са мъже - 6,8 процента, при 2,2 процента за жените. Изследването, публикувано в медицинското сп. "Лансет" оценява нивата на консумация на алкохол и техния ефект върху здравето в 195 държави от 1990 г. до 2016 г. Алкохолът е причина за смъртта на 2,8 милиона души през 2016 г. Той е на седмо място сред рисковите фактори, водещи до преждевременна смърт и инвалидност в света и главна причина за смърт в групата от 15 до 49 години (пътни произшествия, самоубийства, туберкулоза). В тази възрастова група всяка десета смърт е заради алкохол. Ежедневната чаша алкохол за една година увеличава с 0,5 процента риска от развиване на едно от 23-те заболявания, свързани с него - рак, сърдечносъдови болести, цироза, инфаркт, в сравнение с въздържателите. Това съответства на 100 000 смъртни случая повече в света, уточни д-р Емануела Гакиду от Института по метрология и оценка на здравето към Вашингтонския университет.

"Идеята, че една-две чаши алкохол дневно са полезни, е само мит - подчерта тя. - Само нулевата консумация на алкохол намалява риска от болести". Най-много алкохол ежедневно пият мъжете в Румъния, Португалия и Люксембург. При жените начело са Украйна, Андора и Люксембург. "Като се има предвид удоволствието, което носи умерената консумация на алкохол, да твърдиш, че няма безопасно ниво, не изглежда добър аргумент в полза на въздържанието" - каза Дейвид Спигълхолтър, професор по оценка на рисковете в Кембриджският университет. "Карането на автомобил също не е 100 процента безопасно, но правителството не препоръчва на хората да избягват шофирането", пошегува се той.

Pin It

Кашлицата да се лекува с мед, а не с антибиотици, съветват британски специалисти

Мед и медикаменти без лекарско предписание трябва да се използват като първо средство за лечение на кашлица при повечето хора, се препоръчва в нови насоки, пише Би Би Си. Лекарите трябва да избягват изписването на антибиотици за кашлица, защото в повечето случаи те не помагат за подобрение на симптомите, а кашлицата ще отмине сама в рамките на две до три седмици, заявиха здравни служители. Новите препоръки за лекарите са насочени към решаване на проблема с антибиотичната резистентност. Прекаленият прием на антибиотици прави инфекциите по-трудни за лечение.

Топла напитка с мед, а може също с лимон и джинджифил, е добре познато домашно средство за лечение на кашлица и болки в гърлото, което според предложените насоки на британския Национален институт за здраве и грижа (NICE) и Public Health England (PHE) може да помогне за подобрение на симптомите. Лекарства, съдържащи пеларгониум, гуаифенезин и декстрометорфан, също може да са от полза. Пациентите се съветват да използват тези средства за лечение и да изчакат симптомите сами да се подобрят, преди да отидат на лекар. В повечето случаи кашлицата е причинена от вируси, които не може да се лекуват с антибиотици. Въпреки това проучване показа, че 48% от британските общопрактикуващи лекари изписват антибиотици при кашлица или бронхит.

Доктор Съзан Хопкинс, зам.-директор на PHE, коментира: "Антибиотичната резистентност е огромен проблем и ние трябва да предприемем мерки, за да намалим използването на антибиотици... Тези нови препоръки ще подкрепят общопрактикуващите лекари да намалят изписването на антибиотици." Според насоките антибиотиците все пак може да са необходими за кашлица, когато тя е част от по-сериозна болест или когато има риск от усложнения, а медът не се препоръчва за деца под една година, защото може да доведе до ботулизъм.

Проектът на препоръките е част от нови насоки за изписването на антибиотици, които се разработват от PHE и NICE. Консултацията по тях приключва на 20 септември.

 

Pin It

Едва 7% от всички сигнали за нежелани лекарствени реакции в ИАЛ са свързани с ваксините

Само 7 на сто от сигналите за нежелани лекарствени реакции, постъпили в ИАЛ през 2017 г., засягат реакции след ваксинации. Това отчита годишният доклад на Изпълнителната агенция по лекарствата за миналата година. Общият брой на тези сигнали е 84, а половината от тях са подадени от пациенти. От ИАЛ отбелязват, че през годините относителният дял на пациентските съобщения за нежелани лекарствени реакции след имунизация продължава да нараства. За сравнение, през 2013 г. например той е бил едва 10%. През 2017 г. получените, обработени и оценени първични и последващи съобщения за нежелани лекарствени реакции нарастват в сравнение с предходната година. Техният общ брой е 1200, като първичните съобщения са 850, а последващите - 350. По-голямата част от сигналите за нежелани лекарствени реакции са сериозни, сочат данните на агенцията. 302 от тях, или 36%, са сериозни и неочаквани, а 221, или 26% – сериозни, но очаквани, което означава, че става въпрос за вече известни нежелани реакции. През годините се наблюдава тенденция към увеличаване на съобщителната активност и броят на валидните получени съобщения за нежелани лекарствени реакции от 799 през 2016 е нараснал на 850 през 2017 г., отбелязват от ИАЛ в доклада си. Увеличава се броят на сигналите от страна на медицински специалисти. От 679 през 2016 г., за миналата той достига 745. Сигналите от пациенти пък са намалели малко в сравнение с предходната година – за 2017 г. са отчетени 105 съобщения, докато през 2016 г. те са били 120. Най-голям брой съобщения са получени чрез притежателите на разрешения за употреба – 624, а директно в ИАЛ са постъпили 121 съобщения от медицински специалисти и всичките отчетени 105 съобщения от пациенти.

Pin It

Откриха канцероген и във валсартан, произведен от втора компания. Количеството му е по-малко от откритото в активното вещество през юли

В рамките на продължаващия преглед на лекарствата с валсартан Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) е установила, че ниски нива на N-нитрозодиметиламин (NDMA) са регистрирани в активното вещество валсартан, произведено от друга китайска компания - Zhejiang Tianyu. Това съобщават от ЕМА. N-нитрозодиметиламинът е класифициран като вероятен канцероген за човека на базата на резултати от лабораторни изследвания, припомнят от Агенцията. Нивата на NDMA, открити в партиди валсартан от Zhejiang Tianyu, са много по-ниски от тези, наблюдавани в произведеното от Zhejiang Huahai активно вещество, което доведе до изтеглянето на няколко вида лекарства с валсартан през юли. Европейската агенция по лекарствата работи в тясно сътрудничество с международните си партньори при прегледа на влиянието на N-нитрозодиметиламина, открит във валсартана на Zhejiang Tianyu, и ще излезе със съобщение веднага, щом се появи допълнителна информация по въпроса, уверяват от ЕМА. За пациентите няма непосредствен риск, посочват още от Агенцията и допълват, че пациентите не трябва да спират приема на лекарства с валсартан без консултация с лекаря или фармацевта си. Припомняме, в началото на юли Изпълнителната агенция по лекарствата обяви, че блокира 62 медикамента с активно вещество валсартан, за което е известно, че е произведено от китайската компания Zhejiang Huahai. Във връзка с това съобщение директорът на ИАЛ проф. Асена Стоименова бе извикана на изслушване в парламента, но първоначално отказа да се отзове. По-късно все пак проф. Стоименова отиде в Народното събрание и обясни ситуацията на депутатите. Агенцията публикува на официалната си страница списъци както с блокираните и изтеглени медикаменти, така и с тези, които съдържат валсартан на друг производител и не са спрени. Както ИАЛ, така и ЕМА неколкократно увериха, че мярката с блокирането и изтеглянето на медикаментите е превантивна. 

 

Pin It

Данни от изследване показват, че диетите, които наблягат на храни от животински произход и ограничаване на въглехидратите трябва да бъдат избягвани

Хората на средна възраст, които получават половината от калориите за деня от въглехидрати, живеят няколко години по-дълго от тези, които съблюдават нисковъглехидратни диети, предава АФП. Изследване, публикувано в авторитетното академично списание The Lancet, опровергава модните напоследък в Европа и Северна Америка „палео“ диети, които проповядват въглехидратите да се избягват и по възможност да бъдат заменени от мазнини и белтъчини от животински произход. За целите на проучването за нисковъглехидратна се смята диета, при която по-малко от 40% от дневните калории са от въглехидрати. В обратния случай, в случай че над 70% от калориите са от въглехидрати (макаронени изделия, ориз, сладкиши, безалкохолни напитки), продължителността на живота също намалява, но в значително по-малка степен в сравнение с нисковъглехидратните диети. „Данните от нашето изследване показват, че диетите, които наблягат на храни от животински произход и ограничаване на въглехидратите трябва да бъдат избягвани, тъй като съкращават общата продължителност на живота“, твърди Сара Сайделман, изследовател от Brigham and Women's Hospital в Бостън. Екипът на Сайделман е установил, че замяната на месото с растителни мазнини и белтъчини намалява риска от ранна смърт. Учените са проучили медицинските картони на близо 15 500 мъже и жени на възраст 45-64 години. Данни от предишни проучвания на 432 000 медицински картона потвърждават получените резултати. Качеството на въглехидратите обаче е от съществено значение, смята английският диетолог Ян Джонсън от Quadram Institute Bioscience. „Повечето въглехидрати трябва да бъдат от растителни храни, пълнозърнести и богати на фибри, а не от безалкохолни напитки или полуфабрикати с добавена захар“, твърди ученият. /БГНЕС

Pin It

Ако спите повече от 8 часа, рискът от преждевременна смърт се увеличава

Хората, които „преспиват“, са с по-голям риск от преждевременна смърт от тези, които спят твърде малко, според съвместно проучване на учени от университетите в Кил, Манчестър, Лийдс и Източна Англия. Експертите са установили, че спането повече от 8 часа е по-вредно от 7-часовия сън. Най-малък е рискът за хора, които спят между 7 и 8 часа дневно. Хората, които спят в продължение на 9 часа, са с 14% по-голям риск от преждевременна смърт, докато за тези, които спят 10 часа, този риск нараства до 30%. Хората, които спят 11 часа, са с повишен риск от 47%. Изследването, проведено сред 3,3 милиона души по света, установи, че продължителният сън увеличава риска от сърдечни заболявания и инфаркт. Учените обясниха, че поради дългия си сън хората се движат по-малко и извършват по-малко физически дейности, което води до сърдечни проблеми. "По-дългият сън може да бъде свързан с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания и коморбидност (наличие на едно или повече заболявания или разстройства, в допълнение към основното заболяване), прифружени от умора, хронично възпаление и анемия. Симптомите на депресия, нисък социално-икономически статус, безработица и намалена физическа активност също са свързани с по-дългия сън ", пишат експертите. /БГНЕС

Pin It

Половината от пълнолетните граждани на Съединените американски щати се опитват да отслабнат

Съвсем очаквано делът на американките, които правят усилия да се отърват от излишните килограми, е по-висок от този на мъжете. Проучване на здравето и храненето на нацията, проведено в периода 2013 – 2016 година, е установило, че 49% от американските граждани над 20 години са правили опит през последните 12 месеца да свалят килограми. При жените този процент е 56%, докато за силния пол става въпрос за 42%. Учените са установили, че за периода 2015 – 2016 година 70% от американците са били с наднормено тегло. Затлъстелите са почти 40% от цялото население на страната. В изследването обаче се подчертава, че далеч не само тези с наднормено тегло се опитват да отслабнат. Една четвърт от американците, опитващи се да свалят килограми, са с нормално тегло или дори с поднормено такова. Учените твърдят, че най-предпочитаните начини за отслабване на американците са физическите упражнения и диетите. /АФП и БГНЕС

Pin It

Първото в света 3D цветно рентгеново изображение на човек е вече факт

Специалисти от Нова Зеландия извършиха първото 3D цветно рентгеново изображение на човек, използвайки техника, която обещава да подобри областта на медицинската диагностика, съобщи европейската лаборатория по физика на CERN, която е допринесла за новата технологията на изображение. Новото устройство, базирано на традиционния черно-бял рентгенов лъч, включва система за проследяване на частиците, разработена за Големия адронен колайдер на CERN, който през 2012 г. откри неуловимата частица Higgs Boson. "Тази техника за цветно рентгеново изображение може да направи по-ясни и по-точни снимки и да помогне на лекарите да поставят на пациентите си по-точни диагнози", се казва в изявление на CERN. Технологията позволява да се направят изображения с висок контраст и резолюция. Според CERN изображенията ясно показват разликите между костите, мускулите и хрущялите, но също така и положението и размера на раковите тумори. /БГНЕС

Pin It

Консумацията на месни продукти, които съдържат нитрати, увеличават риска от психични разстройства

До този извод стигна група учени от престижния Университет Джон Хопкинс. Тяхното изследване е публикувано в списание Molecular Psychiatry Journal of Affective Disorders. Учените са анализирали хранителните навици на над 1000 доброволци, сред които е имало както психично здрави хора, така и пациенти с различни разстройства. Оказва се, че пациентите с маниакален синдром консумират 3,5 пъти по-често колбаси, кренвирши и др. Допълнителният експеримент с гризачи е потвърдил хипотезата на учените. В менюто на плъховете са добавени нитрати. Две седмици по-късно те са станали хиперактивни, което е един от симптомите на маниакалното поведение. Маниакалният синдром се характеризира със следната триада: устойчиво приповдигнато настроение, двигателна възбуда, ускорена мисъл и реч. Един от авторите на изследването Сева Хамбадконе заяви, че за появата на маниите влияние оказват както генетичните, така и външните фактори. Диетата с повишени количества нитрати може да се окаже един от тези външни фактори, смятат учените. /РИА „Новости“

Pin It

Искате най-доброто за детето си? Помислете и за това!

Главоболие и болки в корема, виене на свят и прилошаване: причината за някои физически страдания са психосоматични. Ако това засяга деца: вероятно те са подложени на силен натиск за постигане на високи резултати.

"Когато бях на десет години, един ден коремът ме заболя толкова силно, че се наложи да ме приемат в болница. Останах там цяла седмица. Всички изследвания показаха, че физически съм абсолютно здрава. Накрая от консултацията с психолог стана ясно, че болките ми в корема са на психосоматична основа". За психосоматика говорим тогава, когато причините за чисто физически болки - като главоболие, виене на свят, прилошаване, болки в корема или повръщане - са психически. При това съвсем не само възрастните страдат от такива смущения, а и много деца.  "При много от пациентите ни установяваме, че те изискват прекалено много от себе си, преследват високи цели и страдат, когато резултатите не ги задоволяват", казва Беате Херперц-Далман, която ръководи Клиниката по психиатрия, психосоматика и психотерапия към Техническия университет в Аахен.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки