Медиен обзор

Бойко Борисов вика на среща проф. Плочев и министър Ананиев

„Тази тема ми се вижда малко странна. Не може да се вкара актуализация в бюджета без преди това да си минал през министъра си, правителството си, без да видиш с какви пари разполага държавата. Освен това сме още февруари месец, не може сега да вкарваш актуализации и то за 200 млн. лв. Като се прибера, ще ги поканя на среща да ги питам как става“. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Мюнхен по повод искането на здравния министър Кирил Ананиев управителят на НЗОК проф. Камен Плочев да подаде оставка. „Милиарди, милиарди левове сме осигурили за здравеопазването в България и то години наред. И все някак си в един момент Здравната каса излиза и казва - има дупка. Видяхме как са харчени пари за лекарства, как са източвани системите. Няма само да осигуряваме възможност някой да краде повече. Знам от службите, които работят, че има още разкрития по тази тема“, каза още Борисов. Tой отговори и на въпрос дали подкрепя исканата от министър Ананиев оставка на проф. Камен Плочев. „Доколкото си спомням Ники Петров го предложи като беше министър. Аз имам принцип, че всеки министър трябва да си довежда екипа и да може да работи с хората си. Сега искат актуализация с 200 млн. лв., смятайте какви пари се харчат там и дали се харчат по най-добрия начин. И дали българите считат, че се е подобрило здравеопазването при толкова по-голямо финансиране“, каза той. "Не знам какъв им е конфликта", допълни премиерът и отново потвърди, че ще проведе разговор с министъра на здравеопазването и управителя на Здравната каса.

Pin It

НЗОК: Министърът няма правомощия да иска оставка на управител на здравната каса

Министърът на здравеопазването няма правомощия да иска оставка на управител на здравната каса. Това се посочва в становище на НЗОК, изпратено във връзка с поисканата от Кирил Ананиев оставка на управителя касата  проф. д-р Камен Плочев. В него от фонда поясняват, че с множество писма от 2015 г. и последно такова от 2-ри февруари 2018г г. НЗОК е уведомявала многократно Министерството на здравеопазването за задълженията на България по искове от държави-членки на ЕС за проведено лечение на български пациенти. От там уточняват, че в писмото си от началото на февруари проф. д-р Камен Плочев е уведомил министър Кирил Ананиев и зам.-министър Жени Начева за задълженията на България, които НЗОК администрира към здравноосигурителните институции на другите държави-членки на ЕС и които възлизат общо на 271 358 066,67 лв. От тях задълженията към германските здравни фондове са в размер на 128 138 187,79 лв. Неприключените задължения, за които до края на 2018 г. изтичат 18-месечните срокове за заплащане, ще бъдат в размер на 207 430 621,17 лв.

Pin It

Кирил Ананиев е поискал оставката на управителя на НЗОК: Поведението му е некоректно, категоричен здравният министър

Здравният министър Кирил Ананиев е поискал оставката на управителя на НЗОК проф. Камен Плочев. Това съобщи самият Ананиев пред журналисти в парламента. Поводът е писмо, което Камен Плочев е изпратил до парламента, с което е поискал актуализация на бюджета на Националната здравно-осигурителна каса. По думите на министър Ананиев, управителят на касата е нарушил процедурата, тъй като не е уведомил Надзорния съвет на НЗОК и министъра за това писмо. Оставката е поискана в сряда, поясни Ананиев, като уточни, че именно тогава е разбрал, че има такова писмо. „Той постъпи изключително некоректно. Първо не е информирал Надзорния съвет за това писмо, второ не е информирал министъра – той знае каква процедурата каква е, и направо е информирал Народното събрание“, заяви здравният министър. „Какъв е случаят обаче – когато аз го информирах – има ли такова писмо, което сте подписали до Народното събрание, той каза „Не“. Когато извадих писмото, и показах подписа му, той каза, че това не е неговият подпис и някой го е фалшифицира“, разказа здравният министър, като допълни, че е предложил на проф. Плочев да се направят постъпки пред  съответните служби, за да се изясни кой е фалшифицирал подписа му. „В един момент той започна да се гърчи“, заяви Ананиев. Впоследствие, здравният министър  е поискал информация от касата за писмото и след получаването й, по думите му Плочев се е опитал да докаже, че няма нищо общо с него.

Pin It

Писмото на проф. Плочев, което разтърси здравната система

Налице е опасността чуждите лечебни заведения да започнат трайно да отказват лечение на български пациенти. Скандалът със Здравната каса набира скорост и е на път да взриви здравно-осигурителната система на България. Оказва се, че 32 държави са подали искове срещу България за общо 271 200 457 лева, които държавата ни дължи за лечението на български граждани. От тях 207 273 037 лева трябва да бъдат изплатени до 31 декември 2018 г. Това става ясно от писмото на шефа на НЗОК проф. д-р Камен Плочев, адресирано до парламентарната шефка Цвета Караянчева и до всички председатели на парламентарни групи, с което той иска актуализация на бюджета на касата в размер на 140 000 000 само за тази година, тъй като сроковете за плащане изтичат нна 1 януари 2019 г. Документът е с дата 9 февруари 2018 година.

В писмото си проф. Плочев заявява, че касата не разполага с тези средства, а те лавинообразно нарастват с изтичане на сроковете, а към тях се добавят и лихви заради просрочието и се създават условия за започване на наказателна процедура срещу България. Исковете се отнасят до заплатени авансово от чуждите осигурителни институции разходи за медицински услуги за български осигурени лица, на които НЗОК и МЗ са издали документи за ползване на обезщетения в натура в други държавни-членки на ЕС, пише "Епицентър". В писмото на шефа на НЗОК се твърди още, че българските граждани трайно ще бъдат лишавани от възможност да се лекуват в чужбина. Обезпокоителен е фактът, че в НЗОК вече постъпват сигнали от здравноосигурени в НЗОК лица, на които са издадени разрешения за планово лечение извън България, но им е отказано предоставяне на планови обезщетения срещу формуляр S2, издаден от НЗОК или МЗ (а тези пациенти са принуждавани да заплащат в брой необходимото им лечение в чужди клиники).

Pin It

Българската медицинска хомеопатична организация (БМХО) остро се противопостави на кампанията, организирана от учени от БАН

Българската медицинска хомеопатична организация (БМХО) остро се противопостави на кампанията, организирана от учени от БАН, за прекратяване на всички форми на обучение по хомеопатия в четирите медицински университета в страната. БМХО отговориха също с отворено писмо на писмото от БАН, с което хомеопатията беше определена като "неконвенционален и лъженаучен метод за лечение". „Академик Юхновски е инициирал кампания в рамките на БАН, насочена срещу хомеопатията и срещу нейното изучаване в Медицинските университети. Кампанията достигна апогея си с изпращането на писма до ректорите на Медицинските университети с препоръка за прекратяване на обучението на студентите по хомеопатия и със стартирането на „дискусия“ в множество печатни и електронни медии и телевизионни предавания. За нас, като лекари с допълнителна квалификация по клинична хомеопатия, подобен подход е абсолютно неприемлив и погазващ елементарни етични правила“, се казва в писмото на БМХО, подписано от председателя на БМХО и председател на Етичната комисия на БЛС д-р Петко Загорчев.

Pin It

Министър Ананиев: Усилията на МЗ са насочени към оздравяване на държавните болници

Усилията на екипа на МЗ са насочени към оздравяване на държавните лечебни заведения, така че те да могат да работят в условията на спокойствие, предвидимост, апаратурна и кадрова обезпеченост, като успоредно с това гарантират качествена и навременна медицинска помощ. Това заяви здравният министър Кирил Ананиев днес в Габрово. Министърът присъства на откриването на реновираното педиатрично отделение на МБАЛ „Д-р Тота Венкова” в града. „Съвсем скоро ще подпишем новия рамков договор, в който много важно място е отделено за детското здравеопазване. Разработваме и чисто нова Методика за субсидиране на лечебните заведения. Всичко това ми дава основание да твърдя, че в кратки срокове системата на здравеопазването не просто ще бъде стабилизирана, а ще работи така, че да удовлетворява и работещите в здравната система, и пациентите“, посочи още здравният министър.

Pin It

Промяна в честотата на гинекологичните профилактични прегледи е предвидена в новия рамков договор

Досега всички жени на 30-годишна възраст имаха право на един преглед от акушер-гинеколог с гинекологичен статус и изследване на цитонамазка, поради обстоятелството, че след тази възраст нараства значително честотата на злокачествените новообразувания на шийката на матката. След този първоначален преглед наблюдението се провежда ежегодно, а след две последователни негативни цитонамазки – веднъж на 3 години. Ежегодно в обхвата на профилактиката се включваха жените на 30-годишна възраст, а от тази година тези прегледи ще касаят всички жени между 30 и 40 години, съобщи зам.-председателят на БЛС д-р Галинка Павлова пред журналисти. По думите й това означава, че по-голям брой жени ще могат да получават този профилактичен преглед всяка година.

Pin It

Проф. Ангел Гълъбов: Химиотерапевтиците, каквито са "Римантадин", "Оселтамивир" и "Занамивир", са като снаряди срещу грипа

"Добре е хората да знаят, че химиотерапевтиците, каквито са "Римантадин", "Оселтамивир" и "Занамивир", са като снаряди срещу грипа" - това каза проф. Ангел Гълъбов, директор на Института по микробиология към Българската академия на науките. По думите му, вирусът трябва да бъде атакуван с химиопрофилактика още по време на инкубационния период или в първите 24 до 48 часа при забелязване или съмнение за симптоми. Проф. Гълъбов препоръчва, когато се задава грипна вълна, и когато контактите на публични места с вече заразени хора са неизбежни, всеки да прилага индивидуална профилактика. "Право на всеки човек е да си направи сам профилактиката. Така например по време на инкубационния период дозата за "Римантадин" е една таблетка дневно. Разбира се, трябва да се знае, че лекарственият препарат трябва да се използва от лица над 7-годишна възраст. Същото се отнася и за "Оселтамивир" и "Занамивир". Препаратът "Римантадин" има предимство, че е значително по-евтин" – заяви проф. Гълъбов.

Pin It

БАН: Хомеопатията е вредна и не трябва да се преподава във ВУЗ-ете

65 академици и член-кореспонденти на БАН се обърнаха с писмо до ректорите на четирите медицински университета у нас - в София, Пловдив, Варна и Плевен с призив веднага да преустановят обучението по хомеопатия. „Обръщаме се към вас с призив да вземете решение за прекратяване на всички форми на обучение по хомеопатия. В последните три години редица големи държави, а напоследък и Европейският съюз, преминават от търпимост и безразличие за хомеопатията към активно неприемане и искания за ограничаване на разпространението на този неконвенционален и лъженаучен метод за лечение“, се казва в писмото. Авторите му цитират доклади на Съвета за обществено здраве и медицински изследвания към австралийското правителство от март 2015 г., на Националния институт за здравеопазването на САЩ (2015), на Федералната агенция за контрол на храните и лекарствата на САЩ (2015), на Федералната търговска комисия на САЩ (2016), на Комисията за борба с лъженауката и фалшифицирането на научните изследвания при Руската академия на науките (2017) и на Научния консултативен съвет на европейските академии EASAC от 2017 г. Във всички тях се констатира, че няма заболявания, за които да е доказано, че хомеопатията е ефективна, че хората се излагат на риск с хомеопатията, забавяйки медицинското си лечение, че концепциите на хомеопатията са несъвместими с основните понятия на химията и физиката и се основават на теории от 1796 г., които не се приемат от съвременната медицина.

Pin It

Нови цени за над 100 клинични пътеки са договорили лекарите и здравната каса

Договорено е увеличение на цените на 113 клинични пътеки. За тях са предвидени 150 млн. лв., обяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев, цитиран от БТА, след днешната среща между съсловната организация и представителите на Националната здравноосигурителна каса по преговорите за цените за медицински услуги за тази година, които трябва да бъдат договорени до края на месеца. Грозев подчерта, че са увеличени цените за клинични пътеки, по които основно работят общинските болници - пулмология, акушерство и гинекология, педиатрия, неврология. За това настояват самите общински болници от протестите си от януари насам. По-рано днес Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ постави същото искане и предложи създаването на фонд за подпомагане на обществените лечебни заведения. Към момента здравната каса е изразила съгласие за увеличаването на цените на клиничните пътеки, заяви Грозев. По думите му са били договорени също и повече средства за профилактика, диспансеризация, медико-диагностични дейности, както и за заплащане по капитация на общопрактикуващите лекари. Предстоят още разговори с представители на здравната каса, като Националният рамков договор за тази година трябва да бъде подписан до 28 февруари и да влезе в сила от 1 април.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки